Tarot

 “Fala inanma, falsız da kalma” diye bir söz vardır. Bu insanların her ne kadar fala inanmasa da ister istemez bakmayı ve baktırmayı istediklerini gösteren bir sözdür. Tıpkı bilim kurgu filmleri gibi. Her ne kadar gerçek olmadığını veya olamayacağını düşünsek te heyecanlandırıyor. Tarot da aynı şekilde insan hakkında bilgi verdiği için insanı heyecanlandırıyor. Eğer bir de tahminler doğruysa daha çok heyecanlandırır.

 

tarot

Tarot Nedir?

Tarot hakkında bilgisi olmayanların ilk soracağı sorulardan bir tanesidir. Tarot sadece fal mıdır, yoksa farklı bir alanı da ilgilendiren bir sahte bilim midir?

Ortaçağ’ın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Toplamda 78 karttan oluşan bir kart destesidir. Zaman içerisinde psikolojik destek olma amacıyla kendisinden istifade edilmiş fakat bugün fal ve kehanet ile güncelliğini korumaktadır. 

Tarot 22 adet büyük arkana kartı ve 56 adet te küçük arkana kartından oluşmaktadır. Toplamda 78 karttan oluşmaktadır.

Tarot kartları içerisinde bir mucize yoktur. Bu kartlar günümüzde seri olarak üretilmekte olan iskambil kartlarından çok ta farklı değildir. Bu kartlar tarihi bir mağara ya da olağanüstü bir alanda meydana gelmemiştir. Bu yüzden bu kartlardan korkmak ya da farklı bakmak doğru değildir. 


Tarot Falı Gerçek Midir?

Tarot falı kimine göre gerçek, kimine göre yalandır. Kimileri ise bunun fal olmadığını, bir bilinçaltı okuması olduğunu iddia etmektedirler. Tarot kahve falı ya da el falı gibi sadece eğlenmek için yapılan bir eylem olurken bazı insanlar tarotun diğerleri gibi olmadığını, metafizik alanında derin manaları olan bir şey olduğuna inanırlar. Bu konu tamamen kişiseldir. Kimine göre fal, kimine göre bilim, kimine göre ise saçmalık olarak gelebilir. Ancak bilimsel olarak tarot veya benzeri bir şeyin gelecek hakkında kehanetler gösterdiği hiçbir zaman görülmemiştir. İddialar edilmiştir fakat bununla ilgili tek bir tane bile somut delil sunulmamıştır. Bu sebeple bilime göre tarot tamamen sahte bir bilim, fal ya da eğlencedir. Çünkü bilim bir şeye “evet” diyecekse o şeyin gerçekliğini gösterecek somut bir delile ihtiyaç duyar. Tarot için böyle bir durum söz konusu olmadığından bilimsel olarak önemsiz bir eğlenceden ibarettir. 


Kartların Kökeni

Tarot basit bir kart oyunuyken derin gizemler taşıdığı iddia edilmiş ve ezoterik bir uygulamaya dönüşmüştür. Daha sonra para karşılığında hakikat vaat edilmiş ve sözde bilgeler için bir kazanç yöntemi haline gelmiştir.

Hartmunt Zinser, bu kartların da içerisinde bulunduğu tüm ezoterik uygulamaları anlatan bir kitap yayınlamıştır. Kitabın adı “Ezoterizme Giriş” tir. Kitabın önsözünde bu tip şeylerin dinsel ve geleneksel topluluklarda ezoterik olarak satışa sunulduğu bir pazarın ortaya çıktığını ifade etmiştir. Hatmunt’a göre ezotrizm bağımsız bir kavram olarak ilk defa dinlerin ve dünya görüşlerinin pazarlanmaya başlaması ile beraber ortaya çıkmıştır.

Türkiye’de bu alana bir isim vardır ki bu alanda akademik çalışmalar yapmıştır. Bu isim Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç’tır. Cogito isimli dergide bir söyleşisi yayımlanmıştır ve o da aynı bu konuya detaylı bir şekilde değinmiştir.

Günümüzde tarot falı bazı insanlar tarafından sadece eğlence olarak görülürken kimisi için ise bir hakikat ve herkesin de tam anlayamayacağı güçlerin somut halidir.  Bu kartlar ile bir takım hakikatleri bildirip bunun için para alan birçok insan vardır ve bir süre sonra kendileri kutsal bir kişilik olarak görülmeye başlanmıştır.



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya