Stres Nedir? Nasıl Azaltılır - Stres Yönetimi

Stres Nedir?

Stres vücudun bir takım olaylardan etkilenmesi ve buna karşı psikolojik ve fizyolojik tepkiler vermesidir. Stres bizi önemli zamanlarda, önemli işler üzerindeyken ciddi manada olumsuz etkiler. Ofiste oldukça önemli olan fakat büyük çabaya rağmen gerçekleştirilemeyen bir iş strese sebebiyet verebilir. Ya da öğrencinin dersleri yetiştirememesi ve derslerin büyük bir zorlukla üzerine gelmesi stresi tetikler.  Stres psikolojik olarak odak bozukluğu, düşüncede karmaşıklık, duyguları gerçek manasıyla ifade edememe gibi sorunlara sebep olurken; fizyolojik olarak saç dökülmesi, cilt kırışıklığı gibi problemlere sebebiyet verebilir.

stres-yonetimi

Örgütsel Stres 

İşin gereklilikleri veya iş ile ilgili beklentilerle çalışanın yeteneği ve yapmak istedikleri arasında bir dengesizlik olması veya başarılı olunması için gerekli bilgi ve kaynaklara sahip olunmaması durumlarında çalışanlar kendilerini örgütsel stres altında hissederler.

Örneğin işverenin 20 saat çalışmasını istemesi, fakat çalışanın sadece 15 saat çalışabilmesi veya bunu planlaması, yeterli zamanın olmaması durumu çalışanın stres altında kalmasına sebep olabilir. Bunun için çalışanların ve özellikle yöneticilerin stres yönetimi hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Çünkü kurum içerisinde oluşan stres tüm çalışanları etkiler ve tüm çalışanlar da verimliliği direkt olarak etkiler.


Stres Yönetimi

Stres yönetimi stres ile başa çıkmanın en etkili yöntemidir. Stresi başımızdan atamıyorsak bile daha fazla gelmesini engelleyebilir ve var olan stresi en az hasarla atlatabiliriz. Bunun için stres yönetimini gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

Stres yönetmek kolay değildir. Özellikle işletmelerde yöneticiler için stres yönetmek hiç kolay değildir. İşyerlerine yöneticilerin bununla alakalı olarak stres yönetimi eğitimi almaları gerekmektedir. Çünkü stres yönetimi bir yöneticinin verimliliği artırmak ve başarı sağlamak için yapması gereken yegane şeylerden bir tanesidir.


İnzivaya Çekilmek

Stres sahibi olan insanlar inzivaya çekilmek gibi bir eylem gerçekleştirebilirler. Bu stresten uzak kalmak için iyi bir yöntem olabilir. Çünkü stres adeta bir elektrik akımı gibidir. Stres yaşanılan ortamda durulduğu sürece veya ona stres yaşatacak şeyler sürekliliğini sürdürdüğü sürece stres yönetimi zor olacaktır. Stres yönetimi için öncelikle her olayda olduğu gibi etkenden kurtulmak birinci adımdır. Bu sebeple strese sebebiyet veren ortam, gürültü, insanlar, işler gibi etkenler bir kenara bırakılarak inzivaya çekilmek mantıklı bir yaklaşım olabilir. Çünkü stres yönetiminde inzivaya çekilmek stresin gelmesini durdurmak ve atılmasını sağlamak için en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.


Stres Eğitimi

Stres eğitimi hemen hemen her bireyde olması gerekmektedir. Sadece işyeri sahipleri ya da yöneticilerinin değil. Aynı zamanda işyeri çalışanlarının da stres eğitimi alması gerekmektedir. Çünkü stres yönetimi her ne kadar yöneticinin sorumluluğundaysa da işyerinde çalışan bireyler de kendi streslerini yönetme sorumluluğundadırlar. Bu sebeple stres eğitimi işe başlamadan önce alınması gereken temel eğitimler arasında yer almalıdır.

Stres yönetmek için stres eğitimi ya da stres yönetimi eğitimi almak gerekir. Bunun için bazı kurumların sertifikalı eğitimlerine katılım sağlanabilir. Bu eğitimlerden alınan sertifikalar iş bulma konusunda da yardımcı olacaktır. Çünkü işyerinde stres yönetimi eğitimi almış bir kişi elbette ki şirket için eğitim almamış bir kişiden bir adım önde olacaktır. Çükü stres yönetimi basit olmayan bir iştir. İşyerinin verimliliğini ciddi derecede değiştirebilir. Bu sebeple de stres yönetimi yöneticilerin mutlaka alması gereken bir eğitimdir.

Stres eğitimi için kurumlar haricinde online olarak ta eğitim veren sitelerden de alınabilir. İnternet üzerinden yayınlanan ders içerikleri ile yine online olarak stres yönetimi eğitimi alınabilir. Bu eğitimlerden sonra kuruma göre yine sertifika verme durumu olur.





Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya