Stresi Azaltmanın Yolları – Stresi Azaltmak | Stres Nasıl Azaltılır?

 Stresi azaltmanın yolları pandemi dolayısıyla bir hayli önemli oldu. Stresi azaltmak, daha sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamamız için olmazsa olmaz. Peki stres nasıl azaltılır? Stresi azaltmak için neler yapılabilir ve bunun yöntemleri nelerdir?

Stresi azaltmanın Yolları


Bu yazıda işte tam da bu sorulara cevap vermeye çalışıyor olacağım. Prof. Dr. Sinan Canan’ın İnsanın Fabrika Ayarları serisinden edindiğim bilgiler ve internetten yaptığım araştırmalarla...


Stres Nedir?

Stressiz bir hayat yaşamak istiyoruz, ama neden? (Belki de istememeliyiz…) Bu soruya cevap verebilmek için ilk olarak stresin ne olduğunu bilmek gerek.  

Stres, binlerce yıllık insanlık tarihinin olmazsa olmaz ve belki de en önemli unsurlarındandır. İnsanın hayatta kalabilmesi için geliştirilmiş bir reflekstir. Bireyi tehdit eden bir durum söz konusu olduğunda vücudumuzda stres hormonu salgılanır ve kaç veya savaş aksiyonunun alınması için tüm kasları hazırlar. Böyle anlarda kalbimizin hızlı hızlı çarpması, nefes alış verişlerimizin hızlanması ve titreme gibi olaylar bu yüzden oluşur. Bir düşünün, atalarımız ormanda aylak aylak gezerken bir aslan görüyor. Eğer kaçmazsa/kaçamazsa yem olacak, bunu bilen beyin hemen stres hormonu salgılayıp bacak kaslarının aktif hale gelemesini ve kahramanımızın hiç koşamayacağı kadar hızlı koşabilmesini sağlıyor.

stresi azlatmanın yolları


“Eee peki stresi kötü yapan şey ne o halde? Bu gayet iyi bir şey değil mi?” dediğinizi duyar gibiyim. Kötü yapan şey, her şeyde olduğu gibi miktarı ve içerisinde bulunduğumuz dönem. Sunum yapacakken stres yaparız, ortada bir tehdit unsuru olmamasına rağmen heyecanlanırız. Peki neden? Başarısız olmak istememek. Kilit nokta burada, aslında aslandan kaçan atamızın da stres yapmasının altında yatan temel sebeplerden bir tanesi bu.


Stres Ne İşe Yarar?

Prof. Dr. Sinan Canan’ın IFA serisinin 2. Kitabının 157. Sayfasında “Stres Ne İşe Yarar?” sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan biri veriliyor. Stresi azaltmak için önce onun ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmek gerek. Stres kelimesini duymak bile 21. yüzyılın modern insanında strese neden oluyor…

Bu hormon, normal dışı her türlü durum ve değişiklikte vücudumuzun tetiklenerek kaç veya savaş pozisyonuna hızlıca geçebilmesini sağlıyor. Stresi azaltmanın yolları da aslında buradan geçiyor. Ne zaman kaçıp ne zaman savaşabileceğimize önceden karar verirsek o stres anını yaşamamış olur ve daha stressiz bir hayat yaşayabiliriz.


Stresi Azaltmanın Yolları Nelerdir?

Stresi azaltmak için yapılması gerekenler ve farklı yöntemler bulunmaktadır. Stres, sürekli olarak geleceği düşündüğümüzden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ders çalışıyoruz, sınavlara giriyoruz, sürekli kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz; peki neden? Daha iyi bir gelecek için. Bu durumda başarısız olma ihtimalini doğurduğu için doğal olarak gerginleşmemize neden oluyor.

Stres azaltma yöntemleri listesinin başında anı yaşamak, günü yakalamak anlamına gelen “Carpe Diem” anlayışı geliyor.  Gelin stres nasıl azaltılır madde madde inceleyelim;

  • Gelecek için çalışıp, içinde bulunduğunuz an için yaşayın.
  • Arada durun. Günün koşuşturmacasında aniden durup etrafınızdaki nesnelere odaklanın ve dikkatlice izleyin, daha önce hiç fark etmediğiniz şeyler fark edeceksiniz.
  • Sadeliği ve minimalizmi benimseyin. En azından yarın ne giysem stresinden kurtulabilirsiniz.
  •  Tutkulu olduğunuz şeyi bulun ve kendinizi ona adayın. Mümkünse mesleğiniz bu olsun.
  •  Spor yapıp dengeli ve düzenli beslenin.
  • Yaparken kendinizden geçtiğiniz, zamanın nasıl akıp gittiğini anlamadığınız bir hobi/iş edinin.
  • Ve, şükredin.

Stresi azaltmanın yolları tabi ki çok daha fazladır. Benim edinebildiğim bilgilerle kısa bir özet hazırladım, varsa sizin de farklı önerileriniz yorumlara yazın.


author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya