Çoğu insanın bir dönem “diyetteyim” dediği olmuştur. Diyetin farklı şekilleri olabilir. Genelde kilo vermek için ya da sağlıklı olmak için diyet yapılır.
Diyet Nedir?
Diyet insanın veya bir organizmanın yiyebileceği ve yiyemeyeceği besinlerin toplamıdır. Diyet grupları kendi aralarında bir takım besinleri yemeyip bir takım besinleri yeme konusunda anlaşmışlardır. Belirli besinleri ağırlıklı olarak tüketme düzenine diyet denilebilmektedir. Yani diyet aslında bir şeyi yememek değildir. Hem yemek hem yememektir. Örneğin bir takım besinleri yememek diyettir. (Tuzsuz, yağsız, glütensiz…) Aynı zamanda bir takım besinleri yemek te diyettir (muz, su, portakal diyeti vs.)
Keto Nedir?
Keto diyeti, yani asıl adıyla ketojenik diyet 1920 yılından beri epilepsi ve kanser hastaları için önerilirken bir taraftan da hızlı kilo vermek isteyenlerin odağı haline geldi. Çok düşük karbonhidrat alımı ile öne çıkan diyet, hastalıklardan korunma ve kurtulma amacı ile de yapılmaktadır. Hastalıklar için önerilen diyeler temelde aynıdır. Daha sağlıklı yemek, hastalıkları önlemek, hastalığa sebep olabilecek kilolardan kurtulmak veya hastalıkları ertelemek keto diyeti tercih etmek için yeterli amaçlar arasında yer alır.
Keto nedir, keto ne amaçla kullanılır; burada gördük. Peki, keto nedir sorusundan sonra keto nasıl uygulanır?
Keto Nasıl Gerçekleştirilir?
Keto diyeti büyük çoğunlukla yağ, kalanı protein ve çok az miktarda da karbonhidratlar ile tanımlanır. Buradaki asıl amaç kilo aldırmadan vücudun olması gereken şekle girmesi veya o şekilde kalmasıdır. Karbonhidrat ve protein ile vücuda alınabilecek enerji bu diyet sayesinde yağlar ile vücuda alınır. Yani keto diyeti durumunda vücut enerji sağlamak için yağ yakar. Glikoz seviyeleri azalır ve bunun için metabolizma ketozu ana enerji kaynağı olarak tanımlar ve kullanır.
Keto diyeti yapmak basit değildir. Bir uzman kontrolüne yapılması çok daha iyi olacaktır. Çünkü keto diyeti sağlık kaygılarını halen barındırmaktadır. Mesela keto diyet doğru uygulanmaz ise yetersiz beslenmeye dayalı olarak besin eksikliği, hipovolemi, gut ve böbrek taşı hastalığı riskleri taşır. Bu sebeple keto diyeti yapılırken son derece dikkat etmeli ve uygun bir şekilde yürütülmelidir.
Keto Diyet Listesi
Keto diyeti yapmak isteyenler keto diyet listesi aramaktadırlar. Çünkü diyet listeleri yüzeysel olarak keto diyeti yapmak isteyenler için yardımcı bir araç olacaktır. Keto diyet listesi aşağıdaki şekilde yüzeysel olarak gösterilmektedir:
Ketojenik Diyetin Önerdiği Gıdalar
- Kırmızı et
- Kümes hayvanları
- Balık
- Yumurta
- Peynir
- Avokado
- Zeytinyağı
- Hindistan cevizi yağı
Bunlar haricinde yeşillikler, brokoli, nişastalı sebzeler ve taze fasulye de buna dahildir. Bu diyet görünüşte sıkıntılı ve zor görünse de yüksek miktarda yağ alımı sebebiyle bu gıdalar çekici ve doyurucu hal gelmektedir.
Keto diyetin önermediği gıdalar
- Tahıllar ve tahıl benzeri ürünler (çavdar, yulaf, arpa, pirinç, buğday, makarna, tahıl, pizza…)
- Bakliyat ve fasulye
- Bir takım sebzeler ve kök bitkiler (patates, mısır, bezelye)
- Yüksek karbonhidrat oranına sahip meyveler
- Az yağlı süt ürünleri
- Sıvı ve katı yağlar, sebze yağları
- Şeker
- Alkol
Keto Tarifleri
Keto diyeti yapmak için keto tarifleri iyi bir başlangıç sayılabilir. Keto tarifleri arasında keto baklama, keto peynir böreği, keto ekmek, keto kurabiye sayılabilir. Birçok keto tarifleri mevcuttur. Bu diyeti yapan sayısı oldukça fazla olduğundan bu tarifleri barındıran birçok ketojenik site mevcuttur. Bu sitelerden keto diyeti için keto tarifleri almak oldukça kolaydır.
Keto diyeti yaparken aynı zamanda diyetin yasakladığı yiyecekleri tüketmek yerine benzerlerini keto tarifleri ile yapmak çok daha mantıklı olacaktır. Böylece lezzetli ve besleyici yiyecekler tüketebilirsiniz.
0 Yorumlar