Yazarak Çalışmak - Yazarak Çalışma Teknikleri | Yazarak Çalışmak Zaman Kaybı Mı?

Yazarak ders çalışmak kimisine göre zaman kaybı gibi gözükse de bilimsel araştırmalar bu görüşün yanlış olduğunu göstermektedir. Ders çalışırken not almak, yazdığımız şeyin daha fazla akılda kalmasını sağlar. Yazarak çalışmak nasıl bu kadar etkili basit bir örnekle açıklamak gerekirse eğer sınavda kopya çeken herkes bilir ki kopya amaçlı hazırlanan o küçük notlar kopya çekmemize gerek kalmadan zaten kendiliğinden aklımıza gelirler, bir düşünün belki bazılarını hala hatırlıyor olabilirsiniz.

yazarak çalışmak


Peki bir şeylere yönelik hayal kurarken veya bir girişimfikri aklımıza geldiğinde yazarak çalışmak faydalı mı? Evet, tabii ki. Eğer biraz detaylı araştırma yapacak olursanız mutlaka görürsünüz ki her dâhinin bir defteri vardır. Belki de defterleri olduğu için dâhidirler…


Yazarak Çalışmak Mı Okuyarak Çalışmak Mı?

Kimileri ezber yaparken okuyarak çalışmayı yazarak çalışmaya tercih etmektedir. Fakat okuyarak çalışan kişiler okudukları şeyi ezberleseler bile kısa bir süre sonra unutmaktadır. Bu sizin de başınıza gelmiştir, yazarak çalıştığınız bir şey uzun süre aklınızda kalıyor ve tekrar öğrenilmesi gerektiğinde daha kolay öğreniliyor.

Yazarak ders çalışmak okuyarak çalışmaktan daha faydalı ve öğreticidir. Bilimsel olarak da kanıtlanan bu gerçek, yazının devamında göreceğiniz önemli ve başarılı insanların sözleriyle de doğrulanmıştır. Yazarak çalışmak, okuyarak çalışmaktan daha verimli ve uzun vadelidir.


Yazarak Çalışmak Zaman Kaybı Mı?

Herkesin de bildiği ve test ettiği üzere yazarak çalışmak okuyarak çalışmaktan daha uzun süren bir gerçektir. Peki bu bir zaman kaybı mı? Aslında bu sorunun cevabı size bağlı, eğer öğrenmek için çalışıyorsanız katiyen zaman kaybı değil; ancak sadece ezberlemek ve bir daha kullanmamak amacıyla çalışıyorsanız, evet zaman kaybı.


Yazarak Çalışma Teknikleri

1. Zihin Haritaları

İngilizce’de “Mind Map” olarak geçen zihin haritaları, hazırlık sınıfındayken öğrendiğim bir teknikti. Bu tekniği bu kadar geç öğrenmiş olmam benim için çok üzücü oldu. Zihin haritalarında, anlatmak istediğiniz konuya yönelik ana anahtar kelimeleri çıkartıp yazarak çalışıyorsunuz.

Örnek vermek gerekirse bir sunum yapacağınızı varsayalım, sunum için uzun bir konuşma metni hazırlamak yerine basit bir zihin haritası hazırlayabilir ve uzun ezberlerden kaçınabilirsiniz. Diyelim ki sunumda “teknoloji” konusunu anlatacaksınız. Teknoloji deyince aklınıza ne geliyor? Çağrışım yaptığınız kelimeleri not alın ve baloncuklar halinde “teknoloji” kelimesinin etrafına yayın. Mesela teknoloji deyince benim aklıma bilgisayar, telefon, tablet, uçak, VR gözlükler gibi daha bir süre şey geliyor. Bu şekilde yayın ve sunumunuz sırasında bunlardan bahsedin. Daha akılda kalıcı olması açısından yazarak çalışmaya yönelik bir teknik olan “Zihin Haritaları” için bir görsel bırakıyorum:

mind map - zihin haritaları




2. Söylenileni/Okuduğunuzu Değil Anladığınızı Yazın

Yazarak ders çalışırken yapılan en büyük hatalardan ve okullarda sistem yüzünden bize sıklıla dayatılan en büyük hatalardan birisidir bu. Hanginiz edebiyat hocasının söyeldiğini aynen yazdığında eve gittiğinde aklında kaldı? Değil eve gitmek, ben cümleyi yazdıktan 2 dk sonra unutuyordum…

Bir şeyi öğrenmeye çalışırken okuyup veya dinleyip aklımızda kalanları hemen yazmalıyız ki o şey daha uzun süre akılda kalsın ve tam manasıyla öğrenelim.


3. Renkli ve Çarpıcı Tasarımlar Yapın

ders çalışma teknikleri

Yazılarınızı tek bir renkte yazarsanız okurken sıkılabilir ve zor öğrenebilirsiniz. Yazdığınız cümledeki özet niteliğindeki anahtar kelimeleri farklı bir renkte yazarak dikkat çekici hale getirebilir ve beyninizin algılarını açabilirsiniz. Renklerin çarpıcılığını kullanın ki beyniniz rahat öğrensin.

Yazarak çalışmak son derece öğretici bir yöntem olup kesinlikle uygulanması gereken bir tekniktir. Sadece ders çalışırken değil, aklımıza parlak fikirler geldiğinde de not tutulmalıdır. Sinirbilimci ve Açık Beyin’in kurucusu Prof. Dr. Sinan Canan’a göre yazarak çalışmak beynin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Yazmayan çocuklarda ise zeka geriliği görülmektedir.

Dünyanın en başarılı iş adamlarından bir tanesi olarak kabul edilen ve Virgin Holding’in sahibi Richard Branson kendi yazdığı blog yazısında konuyla ilgili şöyle söylemektedir:

“Virgin Holding’in sahibi olduğu şirketlerin bir çoğu çok alakasız anlarda doğdu. Eğer not defterlerimizi açıp o andaki garip fikirlerimizi not etmeseydik belki de bütün bunlar hiç gerçekleşmeyecekti”

Ayrıca konuyla ilgili kaynak olarak kullandığım videoları bırakıyorum…





Ders çalışmak demişken bu blogu ilk açtığım zamanlarda henüz lise okuyordum ve edebiyat notlarımı da yayınlamıştım :D Belki işinize yarar diyerekten buradaki bağlantıya amatör zamanlarımdan kalma bir yazı bıraktım :)
author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya