Metaverse Nedir? Metaverse Projeleri ve Coinleri

 Yıllar önce insanların aklında farklı şeyler vardı. Mesela Ay’a çıkıldıktan sonra ülkelerin Ay üzerinde koloniler kurup oraya taşınacaklarını düşündüler. Daha sonra da aynı şey Mars için de geçerliydi. Henüz insanlar Mars’a gitmedi fakat bunun hakkında bilimkurgu filmleri yapıldı. Gelecekte insanların Mars’a koloni kurup orada yaşayacaklarını düşündüler. Daha sonra ise başka bir Dünya benzeri bir gezegen keşfedileceğini ve insanların oraya geçeceğini düşündüler. Hepsi yanılmıştı. İnsanlar fiziksel olarak aslında hiçbir yere gitmiyorlardı. İnsanlar hiçbir zaman var olmamış ve var olmayacak bir evrede geçiş yapacaklardı.

metaverse


Metaverse Nedir?

Metaverse, kelime anlamıyla “öteki âlem, öteki evren; kelimenin tam anlamıyla sanal âlem demektir. Bu da bugünün Facebook, Instagram ya da Twitter gibi ortamları sayılabilir. Metaverse âlemi bugünün sanal âlemi ile aslında benzerlik gösteriyor. Facebook’ta aslında gerçekte olmadığımız bir halde geziniyoruz. Herhangi bir bedenimiz yok. İnsanlar bizi profil fotoğraflarımız ile tanıyorlar. O fotoğraflar ne kadar gerçekse o kadar tanıyabiliyorlar. İnsanların sayfalarına, gruplarına bir bedene sahip olmadan dâhil olabiliyor, onlarla sohbet edebiliyor ve geliştirilen emojiler sayesinde duygularımızı ifade edebiliyoruz. Ne kadar gerçek, ne kadar sahte; orası muamma. 

Metaverse ise bu âlemin daha da gelişmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Metaverse âleminde bir bedene sahibiz. Sanal da olsa bir bedenimiz var ve kendi tasarladığımız bir yüze sahibiz. Sadece yüze de değil, mülklere de sahibiz. Evet, Metaverse nedir, bir kez daha burada açıklığa kavuşturuyoruz. Metaverse ile bir bedene ve bir yüze sahip olmakla kalmıyoruz, para ile bir şeyler de satın alabiliyoruz.  Peki bu tam olarak nasıl gerçekleşiyor?


Metaverse Projeleri

Metaverse projeleri gelecekteki hayat konusunda tüyler ürpertici, heyecanlandırıcı, sevindirici ya da korkutucu olabilir. Nasıl görmek isterseniz. Metaverse âleminde mülk satın alabilmemiz için metaverse coin oluşturulması gerekiyor. Gerçek hayatta nasıl Türk Lirası ya da Amerikan doları harcıyorsak, o evrende de bir para birimi kullanmamız gerekiyor. Bu da elbette günümüzde yaygınlaşan kripto paralar veya tokenler ile gerçekleştirilebilir. 

Metaverse projeleri arasında adını en çok duyuran projelerden bir tanesi de The Sandbox ‘tur. The Sandbox Metaverse projeleri arasında en çok tercih edileceği tahmin edilen evrenlerden bir tanesidir. Çünkü kendisi dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ulaşan Minecraft oyunu ile benzerlik göstermektedir. Bu oyunu para verip oynayanlar The Sandbox için daha büyük bir ilgi göstereceklerdir.


Metaverse Coin ile Mülk Satın Almak

Metaverse projesi olan The Sandbox’ta yapabilecekleriniz, aslında diğer tüm Metaverse evrenlerinde yapabilecekleriniz ile benzerdir. Kendimiz için mülk satın alabiliriz. Belki bir ev, belki bir arazi, belki de bir araba. Hatta en basitinden kıyafet. Bugün farkında olmasak ta aslında bir Metaverse evrenini yaşıyoruz. Örneğin Valorant isimli oyunda farkında olmadan kendimize silah skini satın alıyoruz. Bunun Metaverse âleminde kendimiz için bir tişört almak ya da dövme yaptırmaktan farkı nedir? Elbette yok. Sadece Metaverse evrende bu biraz daha gerçekçi olacak, o kadar.

Metaverse coin açısından da zamanla zenginleşecek bir âlemdir. Örneğin The Sandbox, kendisi için SAND adında bir sanal para çıkardı bile ve değeri şu an itibariyle yaklaşık olarak 80 Türk Lirası. Yani gerçek anlamda değerli bir para birimi. Hatta yakın zamanda 640 bin dolar değerinde bir yat satın alındı. Gerçekten değil,  Metaverse coin ile satın alındı. Aslında Metaverse coin almak için gerçek para ile coin almak gerekiyor. Fakat The Sandbox ile oyun oynayarak oyun içerisinde para kazanabiliyoruz. Tıpkı gerçek dünya gibi. Kim bilir, belki de gelecekte oyun oynayıp oyundan kazanılan coinler ile gerçek hayatta yiyecek gibi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz.


 



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya