Coin Piysaları Nelerdir? - Kripto Paralar ve Coin Piyasaları

Kripto para hayatımıza aslında 2008 yılında giriş yapmıştır. 2008 yılında icat edilip 2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin ile insanlar ilk defa kripto para ile karşılaştılar. Fakat o zamandan 2018 yılına kadar kripto para olarak Bitcoin dışında bir para birimi biliniyordu. Fakat yıllar içerisinde değeri çok ciddi derecede artış gösteren Bitcoin, farklı kripto para çeşitlerinin de oraya çıkmasına sebep oldu. Birden fazla kripto para ortaya çıkınca doğal olarak ta coin piyasaları ve coin borsaları bir anda popüler olmaya başladılar. Eskiden borsada altın, dolar ve euro ile gibi para birimleri takibi yaparken bir anda kendimizi sanal paraları takip ederken bulduk. 

kripto para


Kripto Para Nedir?

Kripto para adından da anlaşılacağı üzere şifreli para birimidir. Sanal para olarak ta bilinen bu paraları şifreli yapan, aslında sanal olarak bilgisayarımızdan bulunan fotoğraf ya da videolar gibi bir dosya halinde değil, şifreli bir ağ olarak varlığını sürdürmesidir. Ama insanlar bunu daha kolay anlamak için “sanal para” tabirini kullanabilirler.

Coin piyasaları da bu kripto paraların alış ve satışını yapmaya yardımcı olan borsaların doğmasına sebep oldu. Bugün coin piyasaları birbirinden farklı sanal paraya ev sahipliği yapmaktadır ve bunlar arasında en az miktara sahip olanlar ve rağbet görenler en değerli olanlardır. Bunlar arasında Bitcoin ilk olmakla beraber en değerli olandır. Bugün dünya çapında sadece 18.443.043 adet Bitcoin vardır ve bu da Bitcoin’in neden değerli olduğunu gösteriyor. Bitcoin haricinde yeni çıkan sanal paralar da coin piyasalarında kendini göstermeye yer bulmuştur. Örneğin Ethereum, bunlar arasında yer alır. An itibariyle Bitcoin Türk lirası karşısında 800.000 Tl gibi bir değere erişmiştir. Ethereum da popüler olduktan sonra coin piyasaları arasında kendini göstermiş ve bugün 65.000 TL gibi önemli bir değere sahip olmuştur. 


Coin Piyasaları

Kripto paraların veya sanal paraların popüler olması ile beraber coin piyasaları bu para birimleri arasında kolayca alışveriş yapmayı sağlayacak sistemler geliştirilmeye başlandı. Bunlar arasında Paribu önemli bir yer almaktadır. Paribu çıkması ile beraber sadece sanal mecralarda değil, TV kanallarında da kendi reklamını yapmasıyla insanlarda “güven” hissinin doğmasına sebep oldu ve çok kısa bir sürede insanlara arasında yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Paribu reklamdan ziyade içerisinde daha fazla kripto para barındırmasından dolayı da tercih ediliyordu. Çünkü ne kadar çok çeşit varsa, coin piyasaları arasında daha çok tercih demektir. Bu sebeple Paribu çokça tercih edilmeye başlandı. Reklamdan çok verdiği hizmet ile tercih odağı oldu.

Paribu haricinde Btctürk ve Bitci gibi isimler de yükselmeye başladı. Coin piyasaları için borsacılıkta Btctürk ve Bitci de tıpkı Paribu gibi popülerliğini son zamanlarda kazandı. Btctürk ismi ile de Türkiye halkı tarafından tercih edilmeye başlandı. Btctürk, çeşitlilik bakımından tatmin edici olsa da arayüz sebebiyle kullanımda biraz zorluk yaşatırken Bitci son derece sadece ara yüz tasarımı ile insanların ilgisini çekmeyi başardı. 


Coin Piyasaları Neden Durgun?

Bir dönem çok hızlı bir şekilde değer kazanan coinler o dönemin coin piyasaları için yön verici paralardı. Özellikle Dogecoin Bitcoin’den sonra çok hızlı değer kazanan para birimlerinden bir tanesiydi. Bunun sebeplerinden bir tanesi de Elon Musk idi. Twitter biyografisine #doge yazan Elon Musk coin piyasalarına yön veren bir hareket gerçekleştiriyordu. Elon Musk’ın servetine güvenen insanlar bunun için hızla Dogecoin almaya başlıyorlar ve doğal olarak ta Dogecoin’in değeri yükseliyordu. Elon Musk Doge alıp bunu yapıyor ve değer yükselince de satarak kâr elde ediyordu. Daha sonrasında Coin piyasaları bu gibi şeyler yüzünden güven kaybetti. Bugün elbette son derece popüler fakat o dönem olduğu kadar yoğun bir popülerlik söz konusu değil. Coin piyasaları o dönemde herkes tarafından kullanılırken bugün sadece işini bilenler tarafından tercih ediliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya