Domain (Alan Adı) Nedir? - Domain Kiralama İşlemi

 Domain kiralamadan bahsetmeden önce domainden bahsetmek daha doğru olacaktır. Böylece domain hakkında bilgi sahibi olup daha sonra domain kiralama işleminin nasıl gerçekleştiğini öğrenebiliriz.

domain-kiralama

Domain Nedir?

Türkçe adıyla “alan adı” demektir. Bu da tıpkı ev adresi gibidir. Yaşadığınız evin adresi sadece sizin evinize aittir. Dünyada bu adreste başka bir ev ya da konum yoktur. Bu sizin evinize özel olan bir şeydir. Dünya’nın herhangi bir yerinde olan bir insan sizin ev adresinizi öğrenerek sizin evinizi bulabilir. Bu adres evinizin bulunması için bir araçtır. Domain de aynı şekilde işler. Sadece bu sanal olarak gerçekleştirilir. Domain yani alan adı, sitenize ait olan sanal bir adrestir. Bu adres sayesinde Dünya’nın herhangi bir yerinde yaşayan biri bir tık ile sizin sitenize erişim sağlayabilir. Bu alan adı ya da domain, sizin sitenize özel bir şeydir ve sitenizin bulunması için bir adrestir.

Domain satın alınamaz, kiralanır. Bu yüzden domain kiralama işlemi yapan birçok aracı mevcuttur. Domain sadece kiralanabilir. Yani sürekli bir ödeme gereklidir ve bu da ölü web sitelerini ortadan kaldırılmasını sağlar. Çünkü eğer ödeme yapılmazsa siteye ait olan alan adı kiralayan aracı tarafından engellenir ve bu siteye giriş yapmak isteyen kişi sitenin domaininin kiralık olduğu ilanını görür. Buna bir örnek olarak www.megasozluk.com u verebiliriz. 6 ay öncesine kadar aktif olarak çalışan sözlük sitesinin şu anda adresine giriş yapmak istediğimizde alan adının kiralık olduğunu görebiliyoruz. 


Domain Kiralama İşlemi Nasıldır?

Domain kiralama bir web sitesi olan ve bu web sitesine özgü bir isim ve akılda kalıcı bir isim bulan birinin bir sonraki adımıdır. Çünkü domain kiralama adımından sonra artık Dünya’nın her yerinden bu web sitesine erişim mümkün olacaktır. Tabi aylık ya da yıllık olarak ödemesi yapıldığı sürece. 

Peki, domaini kim kiralar? Neye dayanarak birileri bizden yıllık olarak para istiyor? Nasıl oluyor da bu insanlar bu alan adlarının sahipleri olabiliyorlar?

Alan adı almak oldukça basit bir işlemdir. Bunun için birçok aracı site vardır ve bu aracı siteler aracılığıyla alan adı almak emlakçı aracılığıyla ev ya da arsa almaya benzer. Domain kiralama siteleri size bu alan adlarını Amerika Birleşik Devletleri’nden verir. Kendileri aracıdır ve evet, aracı olmadan bu alan adlarını satın almak mümkün değildir. Bu sayede hem alan adı hizmeti alıyor hem de olası bir problem oluştuğunda ya da bilgi almak istediğinizde bu aracı şirketler size bilgi sağlıyor. 


Domain Kiralama Siteleri

Türkiye’de “İsim Tescil” ile beraber en popüler domain kiralama siteleri arasında en çok bilinen Go Daddy’dir. 

Go Daddy ve benzeri aracı siteler aracılığıyla domain kiralama gerçekleştirilebilir ve bir sunucuya bağlı olan site internet üzerinde 7/24 olarak erişime hazır olabilir. 

Akılda kalıcı bir alan adı almak web sitesinin daha fazla ziyaretçi çekmesine sebep olur. Günümüzde artık mağazaların, ürünlerin, hizmetlerin, fikirlerin ve eğlenceli içeriklerin çok büyük bir çoğunluğu internet üzerinde bulunuyor. Bunlar da internette bir domaine bağlı olan web sitelerinde bulunuyorlar. Yani web sitesi aracılığıyla bir şeyler sunmak için mutlaka ama mutlaka domain kiralama gerçekleştirilmelidir. 


Domain Kiralama Ücretleri

Domain kiralama ücretleri kesinlikle sabit değildir. Aracı sitenin de etkisi ile beraber domain ücretleri değişiklik gösterebilir. Kimi domainler 50.000 – 100.000 dolar arasında satılırken kimi domainler ise 5 dolar gibi bir ücrete de kiralanabiliyor. Domain kiralama ücretleri daha çok web sitenin adı ile alakalıdır. Yani “xkgoflrf.com” adında bir domain adresi 1 dolara bile satılabileceği gibi “websitem.com” adresi şu anda 9.200 Euro civarında bir ücrete satışta duruyor. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya