Alternatif Müzik Nedir?

 Alternatif müzik adından pek anlaşılmasa da aslında doğaçlama tarzı bir müzik türüdür. Birçok müzik tipleri mevcuttur. Sanatçının ya da şarkıcının içinden geldiği gibi gerçekleştirdiği bir müzik türüdür. Adını duyanlar alternatif müzik nedir, gibi bir soru sorabilirler. Bu çok normaldir. Çünkü  sanki normal müzikler sarmıyorsa, alternatif olarak kullanılan müzik gibi görünüyor. Ancak tamamen özgür bir müzik türüdür. . Bir rap müzik eleştiricisi bir alternatif müziğe “bu gerçek rap değil” diyebilir. Ya da başka bir pop müziği eleştirmeni bu şarkı için “gerçek pop bu değil. Bu ne biçim bir şarkı?” diye sorabilir. Alternatif müzik bu eleştirileri yok eden bir müzik türüdür. Çünkü hiçbir kuralı olmadığından herhangi biri gelip de “bak bu kurala uymamışsın. Bu sebeple bu şarkı bu müzik türleri arasında yer alamaz” diyemez. Bu da özgür bir müzik gerçekleştirmeyi sağlayan etmenler arasında yer almaktadır.

alternatif müzik


Yukarıda alternatif müzik nedir, bunu öğrendik. Bu tarz müzik tipleri arasında özgür ruha sahip olan müziktir. Kendisinin diğer müzik türleri fanları tarafından sevilme ihtimali de oldukça yüksektir. Çünkü herhangi bir kurala bağlı olmaması sebebiyle pop, rap, rock, heavy metal, jazz ve diğer tüm müzik türlerini seven insanlar tarafından sevilebilir. Bu da alternatif müziğin seveninin çok olmasını sağlayan bir etkidir.


Müzik Tipleri 

Müzik tipleri hiçbir zaman tamamen ayırt edilemezler. Bu müzik rap fakat içerisinde jazz veya pop parçaları da barındırıyor olabilir. Bu çoğunlukla öznel bir durum olması sebebiyle kesin çizgilerle birbirinden ayırmak güçtür.

Alternatif müzik aslında rock kültürü altında doğan bir müzik kültürüdür. Rock müziğin alt grubudur diyebiliriz. 1990 yıllarında popülerleşmeye başlamış olan tarz beraberinde birçok alternatif grupların oluşmasına da vesile olmuştur. Tam olarak doğum tarihi belli olmasa da 1965 yılı onun doğum tarihi olarak gösterilebilir. 


Alternatif Müzik Tarihi

İlk defa olarak diyemesek te 1965 yılında New York’ta doğdu diyebiliriz. Bu zamanlar Teksaslı Roky Ericson adında bir gencin başlattığı düşünülebilir. Kendi ekibiyle bunu başlatmıştır ve ekibinin adı da 13. kattır. 

Daha sonra New York’tan Almanya’ya bulaşan bu salgın kısa süre içerisinde tüm Avrupa içerisinde popüler olmaya başlamıştır. İşte bu popülerlik ilk defa olarak 1990 yılında başlamıştır. Artık Amerika ve Avrupa’da alternatif müzik kültürü oluşmuş ve insanlar tarafından dinlenir bir hale gelmiştir.


Türkiye’de Alternatif Müzik

Türkiye’de bu tarz çoğunlukla son yıllarda popülerlik kazanmış bir türdür. Her toplumda olduğu gibi Türk toplumunda da yeniye karşı bir önyargı geliştirilmiştir. Alternatif müzik grupları oluşturulmuş ve şarkılar yayınlanmaya başladığı sırada toplumun bir kısmı bunu beğenirken bir tarafı da bunu saçma ve ergence bulmuştu. Daha sonra fan kitlesi artınca bu müzik türünün “hater” ları da azalmaya başlamıştır. 

Türkiye’de birçok müzik grupları mevcuttur. Bunlardan en çok bilinenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yüzyüzeyken Konuşuruz
  • Dolu Kadehi Ters Tut
  • İkiye On Kala
  • Adamlar
  • Son Feci Bisiklet
  • Peyk
  • Malt

Ve daha birçok müzik grubu hali hazırda Türkiye’de aktif olarak şarkılar söylemektedir. 

 Alternatif müzik, müzik kültürü olmayan insanların bile bu tarz müzikleri sevmesini sağlamıştır ve Youtube üzerinden bu şarkılar milyonlarca kez dinlenmişlerdir. Bu da alternatif müziğin Türkiye üzerinde de çokça sevildiğini kanıtlar niteliktedir.




Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya