Disiplinli Çalışma | Disiplinli Çalışma Neden Önemlidir? Nasıl Disiplinli Olunur?

Disiplin, sözlük anlamı ile sıkı b demektir. Disiplinli olmak demek, yapılan işte sıkı bir düzene tabi olmak ve buna bağlı olarak da daha verimli işler sağlamak demektir. Disiplinli olmak her iş yerinin hedefidir. Çünkü disiplinin olmadığı her yerde bir süre sonra işler sarpa saracak ve düzen bozulacaktır. Buna bağlı olarak ta işten sağlanan gelir ister istemez ciddi miktarda azalacak ve iş ciddiyetini kaybedecek ve belki de ileriki zamanlarda batacaktır. 

Büyük şirketlerin hemen hemen hepsinde büyük bir disiplin vardır. Bu disiplinler sayesinde bu şirketler sürekli olarak başarılı işler gerçekleştirip yollarına devam ederler. Disiplinli olmak sadece şirketlere ya da iş yerlerine ait değildir. Disiplin kişiye özel de olabilir. Zaten büyük şirketlerin disiplini, büyük şirketlerin yöneticilerinin öz disiplinleri ile doğrudan bağlıdır. Çoğu insan da öz disiplinlerini yaratmak veya bunu geliştirmek için çaba gösterirler. 

C:\Users\Tamer\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\pNBqkDPy257BP8FWTznV_27_e8655082d01f87acbb480bc0000a3819_image.jpg


Disiplinli Çalışma Neden Önemlidir?

Disiplinli çalışma gerçekleştirilen işten maksimum getiri almayı sağlar. Bir işteki disiplin ne kadar güçlüyse, ne kadar etkiliyse o iş o derece başarılı olur. Disiplin demek sadece katı kurallar demek değildir. Sıkı düzen demektir. Önemli olan düzeni sağlamaktır. 

Örneğin bir insan her gün sabah 7 de uyanıp kahvaltı sonrası işine başlıyorsa ve belirli saatler içerisinde işini hiç aksatmadan sadece işine odaklanarak çalışıyorsa bu da bir disiplindir. Bu da bir çalışma disiplinidir. Öte yandan disiplinli çalışma yapmayan kişiler, çalışma saatleri içerisinde farklı işlerle meşgul olup, erken uyanması gerekirken geç uyanıp gece de geç saatlere kadar internette ya da farklı mecralarda zaman tüketen kişiler disiplinli değillerdir. Bu sebeple de bu kişilerin işlerinden aldıkları verim minimum seviyededir. 

Disiplinli olmak için illa sert kurallar koymaya gerek yoktur. Sabah 5 te uyanıp 6 da işe başlamak ve akşam 9 a kadar hiçbir şey ile uğraşmayıp sadece işe odaklanmaya çalışmak gibi bir disiplin de gereksiz zordur ve bu durumda da verim düşük olacaktır. Önemli olan düzenli olmaktır. Zihnin en iyi çalıştığı saatleri iş saatine çevirip, çok erken olmasa da erken uyanıp geç olmadan uyumak ta sakin ama etkili bir disiplindir. Bu nedenle disiplin göze korkutucu gelmemelidir.


Nasıl Disiplinli Olunur?

Disiplinli olmanın yolları kendine inançla başlar. “Ben bu işi yapacağım, kendi çizdiğim kurallarıma uyacağım ve gün sonunda ne kadar da verimli olduğunu anlayacağım” diyerek işe başlamak her zaman daha iyidir. 


Öz disiplini geliştirmenin yolları şunlardır:

Kendinizi bilin

Yapabileceğinizden fazlasını kendinize yüklememelisiniz. Bu hususta kendinizin ne kadar yükü kaldırabileceğini bilmelisiniz. Kim olduğunuzu ve ne yapmak istediğinizi kesinlikle bilmeden disipline başlamamalısınız


Hedeflerinizi belirleyin

Bir hedef belirlenmeden hiçbir işe başlanmaz. Bu sebeple her ne yapacaksanız kendinize bir hedef belirlemeniz gerekir. Bu hedef hem motivasyon kaynağı olacak hem de işin daha düzenli ilerlemesini sağlayacaktır.


Hazzı erteleyin

Disiplinli olmak için acıyı ilk sıraya alıp hazzı erteleyin. Çok zor olanla başlamak motivasyonu kırabilir fakat denemekten zarar gelmez. Zor olanla başladığınızda ileride karşılaşacağınız bir aksilik durumunda daha iyi sonuç alabilmeyi sağlar.


Kötü alışkanlıklardan kurtulun

Disiplinli olmak için yapılması gereken ilklerden bir tanesi de kötü alışkanlıkları bırakmaktır. Bunlar arasında sigara içmek, alkol tüketmek, zamanın büyük kısmını TV karşısında ya da internetten video izleyerek geçirmek olabilir. Bunları bir kenara bırakıp spor yapmaya başlamak, günde 3 litre su içmek gibi eylemleri alışkanlık haline getirmek disiplinli olmayı fiziksel olarak hissettirecektir.


Kendinize kurallar koyun

Disiplinli olmanın yolları arasında kurallar vardır. Bu kuralları kendinize koyuyor fakat uygulamada güçlük çekiyorsanız kuralları aksattığınızda kendinize bir ceza verebilirsiniz. Bir süre bu şekilde gittikten sonra ileride artık buna gerek kalmadan disiplinli olabilirsiniz.

Disiplinli olmak zihinde başlar. Zihinde bunu kurduktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir. Önemli olan inançlı olmak ve vazgeçmemektir. Kendinize bunun için bir söz verebilirsiniz. Disiplinli olmak istiyorsanız bunun sancılarını çekeceğinizi bilmeniz fakat daha sonrasında bunun tatlısını da yiyeceğinizi bilmelisiniz.







.







Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya