Yenilenebilir Enerji Kaynağı Güneş | Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır? Güneş Panelleri Ve Fırtınası Nedir?

 İnsanlık geliştikçe gelişim ile beraber artan nüfus ve buna bağlı olarak enerji ihtiyacı doğmaktadır. Bu durum da insanların daha fazla enerji üretmek için farklı yollara başvurmalarını gerektiriyor. Güneş enerjisi de son yıllarda yaygınlaşan bir enerji alternatifidir. Ama güneş enerjisi kullanılmadan önce hangi enerji türleri kullanılmış, ona bakalım. 

İnsanlar ilk önce ateşi keşfettiklerinde farkında olmadan enerji transferi gerçekleştiriyorlardı. Odundan elde edilen enerjiyi ısı enerjisine dönüştürüyorlardı. Odun ile ateş yakıp enerji üretilebiliyordu. Daha sonra kömürün keşfedilmesi ile enerji üretimi çok daha hızlandı. Çünkü kömür oduna nispeten çok daha yüksek kalorilere sahip bir enerji kaynağıydı. Buharlı makineler hep kömür ile yakılan ateş ile çalıştırılıyorlardı. Daha sonra fosil yakıtların kullanımı yaygınlaştı. Petrol ve petrolden elde edilen ürünler kullanılmaya başlandı. Her şey yolunda gibiydi fakat fark edilmeyen bir şey vardı. Bu da fosil yakıtların enerji vermek gibi pozitif yönleri varken bir taraftan da çevreye ciddi oranda zarar veriyorlardı. Ayrıca bu enerji kaynağının da elbette sonu vardı. Bu sebeple farklı enerji kaynakları bulunmalıydı.

C:\Users\Tamer\Desktop\gunes-enerji-teknolojileri-960x480.jpg

Enerji kaynakları arasında güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları sınıfına girer. Yenilenemeyen enerji kaynakları gibi çevreye zarar verme ve sonu gelebilecek enerji kaynağı değildir. Güneş var olduğu sürece kullanılabilecek bir enerji kaynağıdır.


Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi genellikle Güneş’ten gelen enerjiyi ısıya çevirme yoluyla kullanılır. Örneğin güneş ışınlarının sürekli olarak 90 derece veya 90 dereceye yakın pozisyonda ulaştığı bölgelerde güneş enerjisi sıklıkla kullanılır. Buna örnek olarak ta Türkiye’nin güney taraflarındaki şehirler verilebilir. Mesela Aydın şehrinde bulunan binaların damlarının hemen hemen hepsinde güneş enerjisi paneli görmek mümkündür. Çünkü özellikle yaz aylarında buraya güneş ışınları dikey pozisyonda ulaştığı için burada güneş enerjisi maksimum verim ile kullanılabilir. Evlerde sıcak su ihtiyacı bu şekilde hem çevre dostu hem de ücretsiz olarak sağlanır. Güneş enerjisi tercih edilmesi bölgedeki havanın da temiz olmasını sağlıyor. Ayrıca güneş enerjisi ile elektrik enerjisi olarak ta kullanılabilir. Güneş panelleri bu işe yarar.


Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri çevre dostu içeriklerde sık sık gördüğümüz yüzeyi koyu ve geniş görünen nesnelerdir. Güneş panelleri sayesinde doğaya zarar vermeden güneş enerjisi ile enerji elde etmek mümkündür. Peki ya güneş panelleri nasıl çalışır?

Güneş panelleri temel olarak elektronları atomlardan ayırmak için fotonların kullanılmasıdır. Elektronları atomlardan ayırmak ta ortaya elektrik çıkartır. Güneş panelleri güneşten gelen ısıyı elektriğe çeviren ve silikondan imal edilen fotovoltaik hücreler içerir. Panellerin üzerinde bulunan bu hücrelerde güneş ışınları sayesinde doğru akım oluşur. Bulunan bölgeye göre ölçüm yapılır ve ev ve iş yerlerine bu panellerden gelen elektrik bağlanır. Paneller her yerde düzgün çalışmayabilir. Örneğin güneş almayan yerlerde güneş enerjisi paneli kullanmak mantıklı değildir. Bulunulan konuma ve mevsime göre ölçüm yapıldıktan sonra güneş enerjisi paneli inşa edilir. Türkiye’de yıllık ortalama 200kw elektrik güneş enerjisi panelleri ile üretilebilir.


Güneş Fırtınası Nedir?

Güneş fırtınası tıpkı dünyada gerçekleşen fırtınalara benzer özellik taşır. Fırtınalı havada rüzgâr şiddetle vurur ve bu şiddet te çevredeki insanlara zarar verir. Kimi zaman sadece maddi kayıplar yaşanırken kimi zaman ise can kaybı ile de sonuçlanabilir. Güneş fırtınası da güneş üzerinde gerçekleşen fırtınalardır. Güneş fırtınalarının meydana gelme ihtimali 10 yılda 1,6% - 12% arasında değişiklik göstermektedir. Güneş fırtınası güneş içerisinde yaşanan bir durumdur ve bu durum dünyamızı da etkileyebilir. Şiddetli güneş fırtınaları güneşin daha fazla ısı ve radyasyon yaymasına sebep olur. Dünya’nın manyetik alanı kendisini bu güneş fırtınalarına karşı korur. Fakat beklenenden daha şiddetli bir fırtına karşısında her zaman son derece başarılı olacağı anlamına gelmez.


Güneş Fırtınası Ne Zaman?

Güneş fırtınası etkileri güneş enerjisi için olumlu sayılabilir. Çünkü bu sayede güneşten gelen enerji daha yüksek olur ve bu da güneş enerjisi ile çalışan sistemlerin daha fazla enerji üretmesini sağlar. Güneş fırtınası etkileri bu açıdan bakıldığında olumludur. Fakat güneş fırtınaları aynı zamanda küresel ısınmaya da sebebiyet verebilir. Güneş fırtınası etkileri içerisinde küresel ısınmayı tetikleyebilmesi olumsuz sonuçlar arasında yer alır. Aynı zamanda güneşte gerçekleşen patlamalar uzaya yüklü parçacıkların savrulmasına sebep olur. Bu yüklü parçacıklar elektronik cihazlara çok ciddi hasarlar verebilirler.

Güneş fırtınası ne zaman gerçekleşir, bunun hakkında bilim adamlarının elinde net bir bilgi yok. Son güneş fırtınası 1859 yılına meydana gelmişti.  Bir sonraki güneş fırtınasının ne zaman gerçekleşeceğini söyleyebilmek mümkün değil.





Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya