Narsist Belirtileri Nelerdir ? Narsist Nedir? | Narsisizm - Psikoloji

 İnsana en fazla mutluluk ve mutsuzluk veren şeylerin başında bir diğer insanlar gelir. Kimi insanlar bizi mutlu ederken kimileri de mutsuzluk verebiliyor ve bu mutsuzluk veren insanlar arasında bir kesim oldukça zararlı. Biz de bu zararlı kişilerden kendimizi korumamız gerektiğini biliyoruz. Bunlar arasında en öne çıkan kişiliklerden birisi de narsist kişilik bozukluğu olarak karşımıza çıkıyor. 

narsist nedir


Narsisizm Nedir?

Narsisizm, narsist kişilik bozukluğudur. Narsist kişilik bozukluğuna sahip olan insanların gereğinden fazla kendini beğenme, kendine önem verme, kendinden başkaları alt sınıf görme ve onlara yukardan bakma gibi eğilimler gösterirler. Bir insanın narsist olup olmadığını anlamak için onun hal ve hareketlerine dikkat etmek gerekir. Narsist belirtileri bazen kendini açık açık gösterirken bazen ise hiç göstermeyebilir. 


Narsist Kelimesinin Hikâyesi

Güzel bir peri kızı olan Ekho kendisine âşık olan kimseyi umursamaz ve onların sevgilerini de karşılıksız bırakır. Sahip oldukları maddi manevi hiçbir şey Ekho’nun umurunda değildir. Bir gün Ekho bir nehrin kenarında Narkissos’u görür. Narkissos yakışıklı bir avcıdır. Bir süre avlandıktan sonra yorulur ve su içmek için nehir kenarında inmiştir. Ekho garip bir şekilde Narkissos’u görür ve oracıkta ona âşık olur. Kendi güzelliğini unutur ve tek derdi Narkissos olur. Narkissos ta bu güzeller güzeli kızın aşkına yanıt vermez ve hızla yanından uzaklaşır. Ekho için artık hayatın bir anlamı yoktur. Sürekli olarak Narkissos’u düşünerek günlerini geçirir. Narkissos’a olan aşkından dolayı günlerce hastalanıp yataklara düşer ve aşkından ölür. Ekho’nun bu aşk durumuna hem üzülen hem de bir taraftan öfkelenen tanrılar bunun için Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler. Bir gün avda olan Narkissos, dinlenmeye nehre gelir ve su içmeye yeltenir. Tam o esnada suyun üzerinde kendi yansımasını görür. Şaşırıp kalır. Daha önce hiçbir yerde görmediği bu güzellik karşısında aklını kaçırır. Oracıkta öyle bekler ve kendine uzun uzun bakar ve kendi yansımasına âşık olur. O ana dek kimseyi sevmediği kadar kendini sever. Tıpkı Ekho gibi kara sevdaya düşer. Ama kendi kendine âşık olmuştur. Nehir kenarında kendine bakmaktan ne yemek yiyebilir, ne de su içebilir. Ömrünü kendini izleyerek geçirir ve orada ölür. 


Hikâyede narsist belirtilerinin örneğini görebiliyoruz. Kendin kendine âşık olan Narkissos’tan gelen narsisizm bugün kendini beğenen ve diğer insanlara yukarıdan bakan kişilik bozukluğu olarak önümüze serilir. 

Narsisizm nedir, narsist özellikleri nelerdir? Bunlar narsist belirtilerini merak eden ve bu kişileri tanımlamak isteyen birinin soracağı sorulardır. 


Narsist Özellikleri 

Narsistik kişilik bozukluğu olarak bilinen narsist belirtileri aslında oldukça açıktadır. Narist kişiler kendini beğenen, başka insanlara değer vermeyen ve her şeyi sadece kendisi için isteyen insanlara verilen genel addır. Narsist kişilik bozukluğu, adından da anlaşılacağı üzere bir kişilik bozukluğudur. Narsist belirtileri ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Narsist insanlar kendilerine âşıktırlar. Her zaman kendilerini görürler ve her şeyin üstünde hissederler.
  • -Empati becerilerinden yoksundurlar. Narsist belirtileri gösteren biri asla karşı tarafa empati kurmaz.
  • Her şeyin en iyisini hak ettiğini düşünürler. 
  • Kendi seviyesinin üstündeki insanlara saygı duyabilirler. Çünkü bu insanlar ona yardımcı olarak onu kendi seviyelerine çekebilirler. İş yerinde patrona yağ çeken kişilerde narisist belirlileri gözlemlenir.
  • Narsistik kişilik bozukluğu gösteren kişiler diğer insanları kullanıp sömürürler. Onlara kendi işlerini yaptırırlar ve sorgulamaya müsaade etmeden bunun normal olduğunu göstermeye çalışırlar.
  • Narsisizm nedir, bilmiyor gibi yaparlar. Narsist belirtileri gösteren kişiler zaten narsist özelliklerinin kendisinde olmadığını düşünürler. Kendilerini bilmezler.
  • -Narsist belirtilerinden biri de kişinin istediği olmadığında etrafa öfke saçabilirler.
  • -Narsist belirtileri gösteren insanlar çok iyi manipülasyon kullanabilirler. 


Narsist İnsanlar İle Nasıl Başa Çıkılır?

  • Narsistler dışarıdan çok iyi görünebilirler. Çok düzgün insan izlenimi verebilirler. Bazı insanlar bu sebeple onlara hayranlık duyabilirler. Narist belirlileri gösteren kişilerin de istediği budur. Kişiyle yakın ilişki kurar ve onu sömürür. İşi bittiğinde ise bir kenara atar.
  • Ancak bir birey bunun farkında olup, onun kibirli olduğunu ve narsit belirtileri gösterdiğini söyleyip gerçekleri yüzüne vurursa karşılık verir ve büyük olay çıkartır. Neticede narsist değil, onunla savaşan yorulur. Bu sebeple bu mücadele şekli mantıklı değildir.
  • Narsist insanlar ile iş yaparken birinci öncelik kendini ezdirmemektir. Kendini çok güçlü gösterir ve bir süre sonra kişi kendini suçlamaya başlar.  Bu duruma girmemeye özen göstermekte fayda vardır. 
  • Narsist insanlar kendinden emin dururlar. Her ne kadar yanıldığı yüzüne vurulsa da bunu kabul etmez ve bir süre sonra manipülasyon teknikleri ile kendisinin haklı olduğunu hissettirmeyi başarır. Buna dikkat etmek gerekir.

Narsist belirtileri gösteren insanlar ile hayattaki güzellikler paylaşılmamalıdır. Çünkü kendisi bundan rahatsızlık duyar ve kişinin başarılarını kıskanıp buna saldırarak kişideki umudu yıkabilir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya