Supplement Nedir? En iyi Supplement Çeşitleri

 Supplement çeşitleri demeden önce supplement nedir, supplement fiyatları ne civardadır, bunlardan bahsetmek gerek. Bir çeşit supplement olan BCAA hakkında bilgi edinmek için BCAA Nedir? Ne İşe Yarar? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sağlığını düşünen, formda kalmak isteyen ve fazla kilolardan derhal kurtulmak isteyen insanların mutlaka adını duyduğu bir isimdir. Kimi sadece adını duymuş, kimi ise bizzat kullanmıştır. Adını duyanlar kendi kendine supplement nedir, supplement çeşitleri nelerdir gibi sorular sormaktadırlar. Bu soruyu beraber yanıtlayalım.

supplement çeşitleri


Supplement Nedir?

Supplement kısaca vücuda gerektiği durumlarda alınan takviye ürün veya besin anlamına gelir. Vücudun üretmekte güçlük çektiği, üretemediği veya yetersiz ürettiği besinleri dışarıdan tamamlamak için piyasaya sunulmuşlardır. Supplement genellikle amino asit, karbonhidrat, bcaa, ceatine, I-ceatine, glutamine isimleri ile piyasada bilinirler. 

Profesyonel olarak spor yapan bireylerin spora ayak uydurmakta zorluk çeken vücutları için dışarıdan besin takviyesi almaları gerekmektedir. Normal şartlarda bahsi geçen besinler yenilen gıdalar aracılığı ile vücuda alınır veya bazıları bu gıdalar sayesinde vücutta üretilir. Bu durumda vücut kendine yeter. Fakat yoğun antrenman vücudun yorulmasına ve bir süre sonra bu besinleri üretmekte güçlük çekmesine sebep olur. Supplementler de vücudun bu büyük yükün altından kalkmasına yardımcı olurlar. Fakat supplement nedir, bilmeden supplement çeşitleri kullanılmamalıdır ve kullanılırken de dikkat edilmelidir.

Örneğin yoğun spor yapan kişilerin alması gereken protein için yüksek miktarda protein içeren besinler tüketmeleri gerekmektedir. Bunlar arasında en çok protein kaynağı olan besinlerin başında et gelir. Et tüketildiği zaman et ile beraber karbonhidrat ve yağlar da tüketilmiş olur. Vücuda ihtiyaç haricinde giren her madde vücut için zararlıdır. Örneğin vücuda giren fazla kalori vücudun kilo artışı yaratmasına sebep olur. Bu da doğal olarak yağlanmanın habercisidir. 


Besinlerin Vücuda Etkisi

Doğada çoğu besin maddesi yalnız görülmez. Yukarıda da anlattığımız gibi, en yağsız et te olsa, laboratuvar ortamı dışında etten sadece protein almak imkânsızdır. Protein gerektiği için et tüketildiğinde beraberinde yağ ve karbonhidrat ve bunların yanında da bazı mineraller de beraberinde tüketilir. 

Bilim insanlarının bunu örnek alarak supplement çeşitlerini var etmişlerdir. Besinlerin içerisinde alınması gereken maddeler ile alınmasına gerek olmayan veya zararlı olabilecek maddeler laboratuvar ortamında ayrılmış ve yararlı besinler supplement çeşitleri olarak karşımıza çıkartılmıştır. 

Supplement çeşitleri oldukça fazladır. Gerektiği zaman uygun olan supplement çeşitlerinin her duruma göre farklı etkileri mevcuttur.


Supplement Protein Tozu Mudur?

Supplement çeşitleri hakkında araştırma yapan insanların birçoğunun soruları ortaktır. Bu sorular arasında supplement protein tozu mudur, supplement çeşitleri arasındaki fark nelerdir, gibi sorular yer alıyor.

Supplement protein tozu olarak ta mevcut olduğu gibi yutulabilir hap formunda olan supplement çeşitleri de vardır.  Piyasada en çok bilinen supplement çeşitleri listesinde ilk sıralarda supplement protein tozu gelir. Supplement protein tozu spor salonuna başlayan herkesin her zaman gördüğü ve tavsiye üzerine satın aldığı supplement çeşitleri arasında yer alır. 


Supplement Fiyatları 

Supplement fiyatları markadan markaya değişeceği gibi malzemeden malzemeye göre de değişiklik gösterir. Örneğin 300 gr BCCA supplement 135 ₺ gibi bir fiyata satılırken 2 kilogramlık bir protein tozu 360₺ gibi bir fiyata alıcı bulmaktadır. Supplement alırken ne için alındığına dikkat edilmeli ve bir uzman görüşü alınmalıdır. Yine supplement fiyatları satın alınan zamana, piyasa durumuna, satılan market ya da internet sitesine, supplement markasına göre değişiklik gösterebilir.


Supplement Ne İşe yarar?

Supplement çeşitleri arasında etki farkları vardır. Fakat yine de tüm supplementler arasında ortak görevler vardır. Kilo almak, kilo vermek, vücudu fit hale getirmek ve performans arttırmak bu etkilerin başında yer alır. Supplement çeşitleri de vücuda ve yapılacak eyleme göre bir bilirkişi tarafından önerilmelidir.






Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya