En İdeal Uyku Saati Nedir? Günlük Kaç Saat Uyumalı ? | Uykunun İnsan İçin Önemi

Pek çok insanın kafasındaki soru "en ideal uyku saati nedir?" sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazımızda bir yetişkinin ve çocuğun günlük kaç saat uyuması gerektiğini de açıkladık. Uyku demişken rüya görmenin ne anlama geldiğini ve bazı insanların neden rüya görmediğini merak edebilirsiniz. Bu sorunun cevabına ise buradaki yazımızdan erişebilirisniz.


Uyku Nedir?

Uyku canlılar alemindeki memelilerin, kuşların ve balıkların tamamında  gözlenen doğal bir dinlenme şeklidir. Bu canlılar günlük işlerini yapabilmek için yeteri kadar bir dinlenme süresine, uykuya ihtiyaç duyarlar. 

Uyku sırasında kal ve damar sistemi gerektiği kadar dinlenir, beden onarılır. Kanda bulunan trombosit görevini daha hızlı ve etkili bir şekilde yerine getirir. Uykunun faydalarını ve bir gereklilik olduğunun bilincinde olan insanlar kendilerinin iyiliği için en ideal uyku saati nedir, hangi saatte uyunmalıdır, sorularının yanıtını ararlar. 

en ideal uyku saati


Yeni anne olanlar da çocuklarının daha sağlıklı büyüyüp gelişmelerini takip edebilmek için en ideal uyku saatinin ne olduğunu öğrenmek isterler.

Peki, 12 yaş çocuğu saat kaçta uyumalı, günlük kaç saat uyumalı, ideal uyuma saati nedir?


12 Yaş Çocuğu Saat Kaçta Uyumalı?

12 yaş çocuğu saat kaçta uyumalı diye sorarsak yaş ilerledikçe uyuma süresinin kısaldığını görebiliriz. 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için en ideal uyku saati günde 10-12 saattir. 7-12 yaş çocuğu saat kaçta uyumalı sorusunun cevabı ise belli bir saat değildir. 7-12 yaş aralığındaki çocukların günde 10-11 saat gibi bir süre uykuya ihtiyacı vardır. Sabah 8 de uyandığını varsayarsak çocuğun saat akşam 9, en geç saat 10 da yatakta olması gerekir. 12 yaşındaki bir çocuğun ideal uyuma saati akşam 9 ile 10 arası olmalıdır.

13-18 yaş aralığındaki çocuklar için ise en ideal uyku saati 10 veya 11 dir. 13-18 yaş aralığındaki çocukların ideal uyuma saati 8 de uyanılacağı düşünülürse 12 olmalıdır. Çünkü bu yaşlardaki çocukların günlük 8-9 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Fakat fazla uyuyacak olsalar da bu yaştaki çocuklar en geç 11 de yatakta olmalıdırlar. Çünkü 12 uyku için çok geç bir saat. 


Yetişkinler İçin Uyuma Saati

Vücudun da tıpkı evimizdeki veya kolumuzdaki saat gibi bir biyolojik saati vardır. Gündüz ve gece sürelerinin farkındadır ve uykuda yapması gereken eylemleri geceye bırakır. Biyolojik saate aykırı olarak gündüz vakti uyunup gece vakti ayakta durulması uyku düzenini bozar ve bu da beraberinde bir takım sorunlara yol açar. Yetişkinler kendileri için de günlük kaç saat uyumalı, sorusunu sorabiliyorlar. En ideal uyku saati yetişkin bireyler için bile en geç 12 olmalıdır. 


Uykusuzluğun Zararları

Uykusuz kalmanın zararları saymakla bitmez. Uykusuz kalmak sadece zihinsel açıdan değil, bedensel açıdan da birçok kötü etkiye sebebiyet verebilmektedir. Uykusuzluk metabolizma sorunlarında da yol açar. Çünkü bağırsak florasında bulunan bakterilerin çeşitliliğini azaltır ve bu metabolizmayı doğrudan etkiler.

  • İnsülin direncinde artış
  • Kilo kaybı
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Stres
  • Yüksek tansiyon
  • Odaklanma problemi
  • Anksiyete
  • Hafıza kaybı
  • Bağırsak florasında bozulma


En ideal uyku saati ve bu saate uymak kişi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü gün içerisinde gösterilen tüm başarıların arkasında iyi alınmış bir uyku yatar. Eğitimde veya kariyer alanında başarı sadece uykusunu almış insanlar tarafından gerçekleştirilebilir. Çünkü uykusuzluk idrak etmede problem, algıda yanılma, halisülasyon, hafıza kaybı, düşünme güçlüğü, odak bozukluğu gibi birçok soruna sebep olur. 

Uykusuz kalmak vücut direncini de düşüreceği için en ideal uyku saatini bilmek ve en ideal uyku saati geldiğinde uyumak özellikle kış aylarında birçok virüsün sebep olabileceği farklı hastalıklara karşı da koruma sağlayacaktır. 

Uykusuz kalmak hem uzun vadede hem de kısa vadede birçok problemi de beraberinde getirir. En ideal uyku saati harici bir saatte uyumak çok büyük bir problem değildir ama en ideal uyku saatinden ne kadar uzak bir saatte uyunursa, bununla doğru orantılı bir biçimde birçok sorunun da başladığı görülecektir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya