Yurtdışında Staj Nasıl Yapılır? Yurtdışı Staj Programları | Yurtdışında Staj Yapmak

 Yurtdışında staj yapmak öğrencilerinin kariyer geliştirme girişimlerini doğrudan etkileyen bir durum. Çünkü yurtdışında staj yapmak orada bir süre bulunmak, çalışmak ve oranın kültürünü öğrenmek demek oluyor. Yani turist olarak bir ülkeyi gezmek kadar bilgilendirici ve aynı zamanda o ülkenin insanları ile beraber yaşamak ve onlarla beraber çalışmak ve çalışma gereği de onların dilinde konuşmaya başlamak hem büyük bir tecrübe hem de dil eğitimi için bulunmaz bir nimet demek.

Yurtdışı stajı nedir, yurtdışı stajı Türkiye’deki stajlardan daha mı avantajlıdır yoksa daha mı dezavantajlıdır? Bu sorulara bir bakalım.

yurtdışı stajı

Yurtdışı staj programları vasıtasıyla yurtdışında staj yapmak mümkün. Yurtdışında staj yaparak farklı bir ülke deneyimlenir, farklı bir kültür tecrübe edilir. Staj yapan kişi aynı zamanda yurtdışında staj yaptığı süre boyunca o ülkenin dilini farkında bile olmadan öğrenmeye başlar ve bu onun için büyük bir fırsattır. 

Peki ya yurtdışı staj programları veya başka bir yolla yurtdışında staj yapmak yerine Türkiye’de yaparsak?

Eğitim konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Türkiye’de mi yoksa yurtdışında staj yapmak mı daha iyi mesleki eğitim verir, orası net değil. Fakat onun haricinde farklı bir ülkede farklı bir kültürde farklı bir dille eğitim almak her yönden Türkiye’de staj görmekten daha faydalı olacaktır.

Bu yazımızda yurtdışı stajı yapmak isteyen kişilerin merak ettiği konu başlıklarını inceleyeceğiz. Yurtdışında üniversite okumak hakkında bilgi almak için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz.


Yurtdışı Staj Programlarına Kimler Katılım Sağlayabilir?

Bunun için firmalar birçok kriteri göz önünde bulundururlar. Bu kriterlere şirketin bulunduğu ülke ve staj yapacak kişinin geldiği ülke doğrudan etki ediyor. Programların büyük bir çoğunluğu genellikle 18-35 yaş aralığındaki kişileri tercih ediyor ve bu yaşlardaki insanlara hitap ediyorlar. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan öğrencilerin ayrıca İngilizce bilmeleri yurtdışında staj yapmak için büyük bir önem arz ediyor.


Yurtdışında Ücretli Staj Yapmak Mümkün Müdür?

Yurtdışı stajı yapanların birçoğu ücretli yani maaşlı olarak staj yapmaktadırlar. Özellikle Amerika’da yapılan stajda hem yaşam giderlerinizi karşılamaya hem de para biriktirmeye fırsat bulabiliyorsunuz. Maaşlı staj seçeneklerinin Türkiye’deki sigorta sistemi gibi sosyal haklar da bulunuyor. Maaşsız stajlara göre daha uzun dönemli olarak devam eden stajlarda en önemli şey akıcı bir İngilizce konuşmaktır. Yurtdışında staj yapmak isteyenlerin en başta dil problemini ortadan kaldırmaları gerekiyor. Çünkü günümüzde dil artık ek bir yetenek değil, temel olarak bilinmesi gereken dil gibidir. Yani Türkçeyi nasıl “Türkçe biliyorum” diye övünmüyorsan, İngilizce de aynı şekilde bilinip bunun için övünülmemesi gerekiyor. Artık 1 yabancı dil değil, iş alımlarında en az 2 yabancı dili akıcı bir şekilde konuşma şartları getiriliyor. 


Yurtdışı Stajı İçin Hangi Derecede İngilizce Dilini Bilmem Gerekiyor?

Yurtdışı stajı yapmak için İngilizceyi zaten akıcı bir şekilde konuşmak gerektiğinden bahsetmiştik. Fakat bazı işlerde bu kadar da akıcı olmaya gerek yok. Bu daha çok tercih edilen sektör ile alakalıdır. Örneğin makine mühendisliği alanında staj yapılacaksa makine isimleri ve meslekte bilinmesi gerekenlerin İngilizceleri ve biraz da “derdini anlatacak kadar” İngilizce yeterli olurken, insanlara sosyal hizmet veren bir sahada görev alan kişilerin son derece akıcı bir İngilizce bilmeleri gerekiyor.


Aiesec Yurtdışı Staj Programı Nedir?

Aiesec yurtdışı staj programı kısaca öğrenci staj programıdır. Aiesec yurtdışı staj programı belli bir eğitim ve öğretim döneminden geçen öğrencilerin aldıkları eğitimin yanında bir de alanları ile ilgili belirli konularda staj yapmalarını sağlar. Bu staj mesleki performans için oldukça önemlidir. Yurtdışında staj yapmak isteyen kişilerin özellikle bu sebeple yurtdışı stajı yapmaları önerilir. Mesleklerine doğrudan olumlu etki sağlayacağı kaçınılmazdır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya