Vize Çeşitleri Nelerdir? Turistik Vize, Öğrenci Vizesi, Aile Birleşim Vizesi, Çalışma Vizesi...

Turistik vize, öğrenci vizesi, aile birleşim vizesi, transiz vize... Onlarca vize türü var, peki sizin için en uygun vize çeşitleri nelerdir?

vize cesitleri

Son yıllarda insanlar farklı ülkelere yerleşmek, oranın kültürlerini içeride yaşamak veya orada daha iyi koşullar altında çalışmak için bir takım girişimlerde bulunuyorlar. Büyük bir çoğunluğu vize almayı çalışmak ve daha iyi şartlarda daha yüksek maaşlar almak için yapsa da yine turistik amaçlarla vize alan insanlar da vardır. Vize çeşitleri birbirinden farklı amaçlar için kullanılmaktadır. 

Avrupa, Asya, Amerika gibi kıtaların farklı ülkelerine seyahat etmek insanlar birçok ülke için vize almak zorundadır. Alacakları vize kendilerinin orada bulunma durumlarını ve sürelerini doğrudan etkileyecektir. Örneğin Turistik vize alan bir kişi o ülkede çalışamayacaktır. Çalışmak için çalışma vizesi alması gerekmektedir. Bunun gibi birbirinden farklı ve farklı etkileri olan vize çeşitleri vardır.


Vize Çeşitleri Nelerdir?

Vize çeşitleri her ülkeye göre farklılık gösterdiği için oldukça fazladır. Fakat dünya geneline bakıldığında temel vize çeşitleri aşağıdaki gibidir.
  • Schengen Vizesi
  • Turistik Vize
  • Transit Vize
  • Öğrenci Vizesi
  • Sınır Kapısında Vize
  • Çalışma Vizesi

Schengen Vizesi

En çok bilinen ve tercih edilen vize çeşitleri arasında Schengen Vizesi zirvededir. Schengen vizesi Avrupa Birliğine üye ülkelere giriş için kullanılmaktadır. Örneğin Almanya, Finlandiya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka gibi Avrupa Birliği üyesi olan ülkelere seyahat etmek isteyen vatandaşlar Schengen vizesine ihtiyaç duymaktadırlar. Schengen vizesi, bir Schengen ülkesinden bir başkası arasında seyahat etmeyi de sağlamaktadır. Shangen Vizesi ile Almanya’ya giden biri, Almanya üzerinden Danimarka’ya rahatlıkla gidebilir. Fakat tek girişli bir Schengen vizesi verildiyse vize tarihleri içerisinde sadece bir kere giriş yapma hakkına sahip anlamına gelir.


Turistik Vize

En çok tercih edilen vize çeşitleri arasında yer alır. Gidilecek ülkeye sadece turistik amaçlarla, gezmek için ve konaklamak için tercih edilir. Diğerlerine nazaran kısa süreli bir vize türüdür. Turistik vize süresi ülkeden ülkeye fark gösterse de çoğu ülkede 90 gün geçerlidir. 


Transit Vize

Adından da anlaşılacağı üzere tansit geçiş yapacak kişilerin alması gereken ve alması kolay olan vizedir. Vize çeşitleri arasında en kısa süreli vizelerden bir tanesidir. Özellikle uzun süreli aktarma yapacak ülke için alınır. Havalimanında transit bekleme alanında alınan bir vizedir. Ülkeye giriş için kullanılamaz.  

Bazı ülkeler transit bekleme için vize talep etmez veya belirlenen bir süre için talep etmezler. Bu süre dolduktan sonra transit vize alınması gerekmektedir. Transit vize için gereken belgeler ise ülkeler arasında farklılık gösterebilir.


Öğrenci Vizesi

Gidilecek ülkede eğitim, dil kursu veya erasmus gibi programlar amacı ile giden öğrencilerin aldıkları vize türüdür. Eğitim için yurtdışını tercih eden öğrenciler için uzun veya kısa süreli olarak alınabilmektedir. 

Öğrenci vizesi sayesinde öğrenciler yurtdışında okuyabilmektedirler.


Sınır Kapısında Vize

Bazı ülkeler önceden değil de sınıra varıldığında uyguladığı vize çeşitleri arasında yer alır. Kişi sınır kapısında hızlıca vize alır ve ülkeye giriş yapar. Genellikle pasaport yeterli olsa da uçak bileti rezervasyonu veya otel rezervasyonu gibi belgelerin de yanda bulundurulmasında fayda vardır.


Çalışma Vizesi

Vize çeşitleri arasında alınması en zor vizelerden bir tanesidir. Ülkeye çalışmak için gelen yabancılardan istenir. Çalışma vizesi almak için gidilecek ülkede yer alan bir şirket ile anlaşmış veya teklif almış olmak gerekir. Bu sayede çalışma vizesi alınabilir. 

Çalışma vizesini en kolay yoldan almak için, özellikle Avrupa ülkelerinde bir meslek sahibi olmakta fayda var. Vasıfsız işçi almak yerine vasıflı personel almak isteyen Avrupa bu gibi durumlara oldukça dikkat eder.

Görüldüğü gibi birbirinden farklı vize çeşitleri vardır. Bunlar haricinde f1 vizesi, aile birleşim bizesi ve d tipi vize nedir bunlara bakalım.


F1 Vizesi

F1 vizesi veya f2 vizesi de Amka Öğrenci vizesidir. Amerika’da geçerli bir eğitim programına katılmak için Amerika’ya seyahat edecek kişilerin alması gereken vizelerden vir tanesi de f1 vizesidir.


D Tipi Vize

D tipi vize nedir, sorusuna verilecek en kısa cevap ulusal vize dir. D tipi vize  ülkeye giriş tarihinden itibaren bir yıl boyunca 90 günden daha uzun süre ülke topraklarında kalmak isteyen kişilere verilir.


Aile Birleşim Vizesi

Aile birleşim vizesi bir ülkede yaşayan ve farklı bir ülkenin vatandaşının yanına taşınmak isteyen aile bireylerine verilen vizedir. Örneğin Almanya vatandaşı olarak Almanya’da eşi yaşayan Oktay Bey Almanya’ya aile birleşim vizesi ile yerleşebilir ve reşit olmayan çocuklarını da beraberinde götürebilir. 


Görüldüğü üzere vize çeşitleri oldukça fazladır. Bunlar bilinen vize çeşitleridir. 









Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya