Serotonin Ne İşe Yarar? Serotonin Eksikliği Beliritleri ve Serotonin İçeren Besinler | Serotonin Hormonu

Serotonin ne işe yarar, serotonin içeren besinler nelerdir, serotonin eksikliği belirtileri nelerdir ve serotinin artıran besinler hangileridir gibi sorular serotonin ile ilgili yeni bilgi sahibi olmuş ve bu konu hakkında daha çok şey öğrenmek isteyen kişilerin başlıca soruları arasında yer alır. 

serotonin nedir


Serotonin Nedir?

İnsanda mutluluk, canlılık, zindelik ve enerjili hissi veren bir nörotransmitterdir. Serotonin sayesinde pazartesi günleri işe veya okula gitmek için kendimizde bulmamız gereken enerjiyi, işe veya okula gitme isteğini gün yüzüne çıkartmak mümkün. Bu hormon sayesinde Stres Azaltmak mümkün hale gelmektedir. Serotonin mutluluk ve canlılık hissi veren bir nörotransmitterdir, dedik. Peki ya nörotransmitter nedir?


Nörotransmitter Nedir?

Nörotransmitter nöronların nöronlar veya farklı hücreler ile iletişimini sağlayan kimyasallardır. Sinir sistemi boyunca tüm iletişim nörotransmitterler sayesinde gerçekleşir. 

Nöronlar ise sinir sisteminin hücreleridir. Beyin nöronlardan oluşur ve bu nöronlar da sürekli olarak diğer nöronlar veya diğer hücreler ile iletişim halindedir. Beyindeki nöronlar arası iletişim ne kadar hızlı olursa, düşünme de bu derece hızlı gerçekleşir. Bu sebeple zeki insanlar veya hızlı düşünme yeteneğine sahip insanların beyinlerindeki nöronlar kendi arasında hızlı iletişim sağlıyor diyebiliriz.


Serotonin Ne İşe Yarar?

Serotonin beyinde ruhsal durumlar, libido, uyku, hafıza ve öğrenme kabiliyetlerini düzenler; Serotonin ne işe yarar, sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan bir tanesidir. Bir nörotransmitter olan serotonin beyindeki mesajların bir bölgeden başka bir bölgeye taşınması görevini üstlenir.


Serotonin Eksikliği Belirtileri

Serotonin eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri yeme isteği: Hamburger, şekerleme, atıştırmalıklar, çikolata ve diğer hamur işleri karbonhidrat açısından oldukça zengin besinlerdir ve bu besinlerin tüketilmesi serotonin miktarını doğrudan etkiler. Bunlar serotonin artıran besinler olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple serotonin miktarı yetersiz kalan kişilerde bu besinleri yemek isteği sık sık kendini yeniler ve kişi sürekli bu ve bunlar gibi karbonhidrat bakımından zengin besinleri yeme eğilimindedirler. Serotonin içeren besinler dediğimizde aklımıza bu gibi besinler gelebilir.  Fakat bu besinler serotonin içermez, serotonin üretimine katkı sağlar. Bu ürünlerin tüketilmesi faydalı değildir. Çünkü tıpkı bir uyuşturucu gibi kısa süreli mutluluk sağlar. Tüketildiği takdirde serotonin üretimi artar ve kişi kendini geçici olarak mutlu hisseder. Daha sonrasında ise mutluluk son bulur ve kişi kendini kötü hisseder. Uyuşukluk, düşünsel açıdan zayıflama, odak kaybı, endişe ve depresyon gibi duyguların hissedilmesi ile sonuçlanır.

Uykusuzluk: Serotonin miktarı aynı vakitte melatonin üretiminde de oldukça etkilidir. Serotonin miktarının azalma gösterdiği durumlarda melatonin üretimi de bu durumdan etkilenir. Bu zincirleme etki gün içerisindeki genel ritmi de doğrudan etkiler. Bu sorunun ortaya çıkması ile günlük yaşam olağan halinden uzaklaşmaya başar. Bunların başında uykusuzluk gelir. Gereksiz uyuşukluk hissi ve deliksiz uyuma da bu durumdan olumsuz etkilenir. Fakat bu demek değildir ki uykusuzluk serotonin eksikliği belirtileri arasında bir numaradır. Uykusuzluğun birden fazla sebebi olabilir. Serotonin yetersizliğinin etkilerinden bir tanesi de uykusuzluktur.

Anksiyete: Serotonin ne işe yarar, diye sorduğumuzda düşünsel eylemi engellediği ve bunu olumsuz etkilediğini söylemiştik. Beyindeki duygusal kontrollerin de bozulması veya olağanın çok altı bir hızda ilerlemesi de duygusal anlamda bozulmalara sebep olması kaçınılmazdır. Çikolata tüketimi ruh halini olumlu etkiler. Kendisi serotonin içeren besinler arasında yer almaz fakat serotonin artıran besinler arasındadır. Serotonin artar ve duygusal bağlamda işlemler yoluna girer. Fakat bu uzun süreli bir mutluluk sebebi değildir. Serotonin eksikliği anksiyete ya da depresyon gibi duygusal bozukluklara da dolaylı olarak sebep olur. 


Serotonin İçeren Besinler

Bu besinlere Serotonin içeren besinler değil de serotonin artıran besinler demek daha doğrudur. Çünkü gıdalarda doğrudan serotonin bulunmaz fakat serotonin üretimini hızlandıran besinler vardır.

Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Balık
  • Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları
  • Yağlı tohumlar ve kuru yemişler
  • Yağlar, özellikle balık ceviz ve keten yağı
  • Süt ürünleri
  • Meyveler
  • Sebzeler
  • Baklagiller
  • Kakao veya çikolata


Bu listede serotonin içeren besinleri değil, serotonin artıran besinleri listeledik. Kişi kendini üzgün hissettiğinde direkt olarak karbonhidrat açısından zengin besinler yerine bu gibi sağlıklı besinleri tüketirse uzun süreli mutluluğun anahtarını kapmış olacaktır.



author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya