Retorik Nedir? Retorik Kelimesinin Anlamı ve Retorik Sanatı - Retorik Soru

Günlük hayatta her ne kadar sık sık karşılaştığımız kelimelerden biri olmasa da retorik anlamı nedir, retorik derken ne kast edilir, herkes merak etmiştir.

Retorik bir söz sanatıdır ve risk almaktan çekinmeyenlerin sıkça başvurduğu bir sanattır. İkna, dil bilgisi ve mantık üçlemesinin ortak meyvesidir. Sözün özüyle etkileyici ve ikna edici konuşma sanatıdır. Retorik anlamı hakkında tam bilgimiz olmasa da aslında hemen hemen ne demek istediğini anlayabiliyoruz. 

retorik anlamı

Retorik sanatı bir söz sanatıdır ve asıl amaç karşıdakinin fikirlerini değiştirmek, onu ikna etmek veya motive etmektir. Retorik sanatı kullanan insanların büyük çoğunluğu bu alanda eğitim alan kişilerdir. Retorik anlamı hakkında bilgi almak isteyen biri için en yakın örnek olarak pazarlamacıları gösterebiliriz. 

Pazarlamacılar da retorik sanatı ile müşterilere ürün satmayı amaçlar. Ürünün ne kadar faydalı ya da gerekli olduğunun pazarlamacı için önemi yoktur. Pazarlamacı retorik sanatı kullanarak ürünü öylesine satar ki ürünü alan kişi ürünü neden aldığını bile unutur.


Retorik Anlamı Nedir?

Retorik kelime kökü açısından Yunancadan gelmektedir. Felsefenin dünyaya yayıldığı merkez olan Yunanistan’ın büyük filozofu Aristoteles’in de Retorik adında bir eseri vardır. Retorik anlamı nedir, bu eserden detaylıca öğrenilebilir.


Retorik Nedir Felsefe İle Bağlantısı Nedir?

Retorik anlamı yukarıda da söz ettiğimiz üzere bir söz sanatıdır. Kişinin aklını çelme, ikna etme veya motive etme amacıyla kullanılır. Bakıldığında sanki olumsuz bir söz sanatı gibi görünebilir fakat retorik sanatı aynı zamanda hayat kurtarmaya da yarar.

Örneğin 17 katlı bir inşaatın tepesine çıkmış, hayattan bıkmış ve intihar etmek üzere olan birini ikna etmenin en etkili yolu retorik sanatı ile konuşmaktır. Retorik anlamı burada ortaya çıkar. Retorik nedir felsefe ile bağlantısı tam olarak nedir, diye sorduğumuzda cevabını burada alırız. Retorik sanatı ile intihar etmek isteyen bir kişi hayata geri kazandırılabilir. Retorik sanatı yalan söyleme sanatı değildir. Retorik anlamı sözler ile mantıklı kelime oyunları yapmaktır. Bunlar arasında yalan yoktur. Tamamen doğru sözler yerinde kullanılır ve karşı tarafı ciddi derecede etkiler.

İntihar etmek üzere olan birini retorik sanatı ile etkileyip intihardan kurtarmak etik midir? Retorik nedir felsefe ile alakası nedir, sorusu burada karşımıza çıkıyor. Felsefe ile alakası retorik sanatının etiğe uygun mu yoksa aykırı mı olduğunda gizlidir. En ünlü filozoflar felsefe alanında retorik hakkında uzun düşünceler ile fikirlerini öne sürmüşlerdir.


Retorik Soru Nedir, Nerelerde Kullanılır ve Kullanılması Etik midir?

Retorik anlamı hakkında bilgi ararken bir taraftan da retorik soru nedir, buna bakalım. 

Daha önce de söylediğimiz gibi retorik anlatım ya da soru tamamen kişinin karşı tarafı etkilemesi için söylenir. Bu süreçte yalan söylenmez. Dolayısıyla kesin olarak kötüdür, etiğe aykırıdır demek doğru olmaz. Fakat yalan söylemek yerine retorik gibi bir söz sanatına başvurmak ta etik midir, orası tartışılır.

Retorik soru nedir? Retorik soru aslında cevabının açık seçik ortada olduğu fakat yine de sorulan sorulardır. İşte bunları günlük hayatta sıklıkla kullanırız. “Aaa, sen mi geldin?”, Dışarıdan sırılsıklam gelen birine “dışarıda yağmur mu yağıyor?” diye sormak, “ev telefonunu arayıp telefonu açan ve cevap veren kişiye “evde misin?” diye sormak. İşte bunun gibi sorulan sorular cevabı bilinen retorik sorulardır. Asıl amaç sorunun cevabını öğrenmek değildir.


Platon’a Göre Retorik Anlamı Nedir?

Platon’a göre retorik, doğru düşüncenin zıddı ve dinleyicilerin manipüle edilmesidir. Ona göre doğruluk öylesine merkezi bir kavramdır ki, yazınsal ve sanatsal eserlerin ölçütü yapının eğlenceli veya haz veren olması değil, doğru olmasıdır.

Retorik anlamı hakkında derin bilgiyi Aristoteles’in Retorik adlı eserinde okumak retorik hakkında daha akılda kalıcı ve etkileyici bilgiler edinmeyi sağlayacaktır.


 



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya