Mommy Issues (Anne Meseleleri) Nedir? - Daddy Issues ve Mommy Issues Farkları

 Mommy issues kelimenin sözlük karşılığı olarak “anne meseleleri, anne problemleri” olarak karşımıza çıkar. Kelimenin tam manasıyla bunun tam bir Türkçe karşılığı yoktur. Mommy issues bir çocuğun annesinin yokluğu, varsa da yetersiz duyguları sebebiyle oluşan durumdur. Örneğin çocuğun annesi kendisine annelik yapmıyor, sadece doğurma görevini yerine getirmiş ve sevgisini göstermiyorsa erkekte anne meseleleri durumu ortaya çıkar. Burada tam olarak erkeğin annesizlik durumu çekmesinden sonra başka bir kadında, arkadaşta veya sevgilide anne sevgisini araması durumudur. 

mommy issues nedir

Mommy Issues (Anne Meseleleri) Nedir?

Mommy issues adını duyan çoğu insan mommy issues nedir diye arama yaparlar. Kelime İngilizce olup Türkçeye tam olarak çevrilememektedir.

Mommy issues anne meseleleri olarak çevrilirken daddy issues ise baba meseleleri olarak çevrilir. Yine ikisi de aynı sonuca çıkar. Mommy issues nasıl ki anne sevgisizliğinden kaynaklı olarak başka kadınlarda anne sevgisi aramak ise, daddy issues te yine baba tarafından sevilmeyen, sürekli eleştirilerin hedefi olan kişilerde görülür. 

Mommy issues de daddy issues de cinsiyet fark etmeksizin her iki cinste de görülür. Genelde erkek çocukların anne meseleleri, kız çocukların ise baba meseleleri durumu yaşadıkları görülür fakat tam tersi durumların da olması mümkündür.


Mommy İssues Durumu Bir Hastalık Mıdır?

Psikolojik olarak bakıldığında hastalık olmasa da psikolojik bir problemdir. Mommy issues Sigmund Freud tarafından ortaya atılan psikanalitik Oidipal kompleksinden kaynaklanan bir terimdir. 

Carl Yung bu durum için daddy issues durumunda erkeklerin babaları ile cinsel bir rekabete girdiğini, mommy issues durumunda ise kızların anneleri ile bir cinsel rekabete girdiklerini söylüyor.

Fakat bugün bunun bundan çok daha fazlası olduğunu biliyoruz. Temel olarak mommy issues (anne meseleleri) veya daddy issues (baba meseleleri) bir anne ya da baba ile çocukluk ilişkilerinin neden olduğu yetişinkiğe kadar süren psikolojik etkileridir. 


Mommy Issues ve Daddy Issues Sebepleri Nelerdir?

Bir yetişkinde baba ya da anne meselelerinin bazı olası nedenleri şunlar olabilir:

  • Aileden ayrılan veya çoğunlukla ailesinden uzak kalan bir ebeveyn
  • Duygusal veya fiziksel olarak istismara uğramış bir ebeveyn
  • Sevmeyen veya beslemede yetersiz kalan bir ebeveyn
  • Aşırı derecede zorba bir ebeveyn
  • Diğer ebeveyne kötü davranan bir ebeveyn veya aile içerisinde şiddet

Mommy İssues veya Daddy İssues Genellikle Nasıl Açıklanır?

Anne meseleleri veya baba meseleleri hakkında düşündüğümüzde, genellikle heteroseksüel bir ilişkide olan bir erkeğin mommy issues deneyimlemesi ve bunu kadın partnerden çıkarması ya da heteroseksüel bir ilişkide bir kadının baba sorunlarını cinsel ilişkiden çıkarması gibi durumlar söz konusudur. 

Elbette her zaman olduğu gibi bunda da istisnalar vardır. Açıkçası aynı cinsiyetten ilişkilerde durumlar farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Mommy issues söz konusu olduğunda Cirbus şöyle açıklıyor: “Genel olarak, bu, eşit bir eş yerine yedek bir anne arayan veya eşiyle değil de annesiyle çözülmemiş sorunlara tepki veriyormuş gibi davranır. Bu, bir çift arasında eşit olmayan bir güç dengesine sebep olabilir. Erkek çok fazla kontrolcü olmanın uç noktasına gidebilir ya da tam tersi olarak çok itaatkar hale gelebilir.

Daddy issues bazı kadınlar için güven sorunları veya terk edilme korkusu olarak ortaya çıkabilir. Cirbus bunun için “Babası olmayan ya da ilişkisi bozuk olan kadınlar, bunu bir erkekle ortaklık yoluyla çözmeye çalıştıkları durumda ortaya çıkar” diyor. Bu kadınların sürekli olarak erkeklerden onay aramasına veya duygusal olarak uygun olmayan insanları aramasına sebep olabilir. 







Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya