Ev hayvanları dediğimizde akla ilk gelen hayvanlardan bir tanesi kedidir. Bazen köpek ve hiç dikkat çekmese de kafeste yaşayan minik dostlarımız kuşlardır. Ev hayvanları ev içerisinde insanların yaşadığı ortamda yaşayan hayvanlardır. İnsanlar tarafından beslenen ve sevilen hayvanlardır.
Bazen internette komik, eğlenceli ve hoş videolarını izlediğimizde bir ev hayvanı sahiplenmek istiyoruz. Fakat daha önce hiç hayvan beslemek nedir bilmediğimiz için biraz da tereddüt edebiliriz. Bunun için akla bir takım sorular gelebilir. Örneğin “Acaba hayvan burayı yadırgar mı, burayı sever mi, burası ona göre bir yer mi, onu hapsetmiş olmayalım?” gibi soruları herkes kendisine mutlaka sormuştur. Çünkü hayvan beslemek kolay değil, sorumluluk gerektiren bir iştir. Neticede beslenen bir can ve o canın gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olunmadığında maalesef üzücü sonuçlar ile karşılaşabiliyoruz.
Ev Hayvanları Beslerken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Örneğin sultan papağanları beslemek isteyen biri sultan papağanlarının ne yediğini, ne içtiğini, yaşadığı süre boyunca kullanması gereken ilaçları ve bulunduğu ortamın sıcaklığının ideal olup olmadığını besleyen kişi mutlaka bilmelidir. Sultan papağanları sıcak ortamda yaşarlar. 10-20 derece sıcaklıktaki bir odada beslenmeye çalışılan sultan papağanı maalesef çok uzun süre yaşamayacak, kısa sürede hastalanacak ve ölecektir. Sultan papağanlarının yaşaması için ideal sıcaklık 20-25 derece aralarıdır. Bu bilgiyi bilmeyen birinin sultan papağanı beslemesi doğru değildir. Bu durum diğer tüm ev hayvanları için geçerlidir. Evde beslenmek isteyen hayvanın tüm gereksinimleri besleyecek kişi tarafından tam olarak bilinmeli, hayvan sahiplenildikten sonra da sorumluluk kabul edilip hayvana zaman ayırılmalıdır. Sadece ilacını vermek, yemeğini ve suyunu vermek hayvan bakmak değildir. Hayvanın fiziksel ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiği gibi ruhsal ihtiyaçları da giderilmelidir. Bu yüzden hayvan ile sık sık sohbet edilmeli, oyun oynanmalı ve ilgilenilmelidir.
Ayrıca evde hayvan beslerken zaman zaman onlara tıbbi tedavı yaptırmak gerekir. Örneğin kedilerin kısırlaştırılması gerekebilmektedir. Kedi kısırlaştırmak hakkında bilgi sahibi olmak için Kediler Nasıl Kısırlaştırılır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hangi Hayvanı Beslemem Gerekiyor?
Eğer evde hayvan beslemek istiyorsanız bu hayvanın hangisi olacağı tamamen size kalmıştır. Eğer köpek seviyorsanız köpek, kedi seviyorsanız kedi beslemelisiniz. Sevdiğiniz bir hayvanı beslemek hem sizin hem de hayvan için daha sağlıklı olacaktır. Örneğin köpeklere alerjisi olan birinin köpek beslemesi ya da kedilerden korkan birinin kedi beslemesi mantıklı değildir. Kişi kendisi için en ideal ve uygun hayvanı seçmelidir.
Evde Köpek Beslenir mi? - Evde Köpek Beslemek
Evde köpek beslemek isteyen insanlardan birçoğunun aklında yatan sorulardan bir tanesi de "evde köpek beslenir mi" sorusudur. Türk aile yapısına baktığımızda köpek daha çok bahçede evi korumakla görevlidir. Ev içerisinde köpek beslemek daha sonrasında dışarıdan alınmış bir alışkanlıktır. Kimileri için evde köpek beslemek uygun, kimileri için ise uygun değildir. Uygun olmadığını düşünenler hayvanın kirli olduğunu, tuvaletini her ne kadar yerine de yapsa neticede yıkanmadan koltuğa oturduğu için ev için uygun olmadığını düşünürler. Kimileri köpek tuvaletini yaptıktan sonra ıslak mendille bölgeyi temizlerken kimileri buna gerek duymaz. Köpek zaten kendiliğinden kendini temizleme içgüdüsüne sahiptir. Aynı durum kediler için de geçerlidir. Neticede evde köpek beslenir mi, beslenir.
En Temiz Evcil Hayvan Hangisidir?
En temiz evcil hayvan nedir, hangileridir? Bu sorunun yanıtı aslında tam net değildir. Sonuçta tüm hayvanlar temizdir. Her hayvan kendini temizleme sorumluluğuna sahiptir. Fakat buna rağmen yine de ev koşullarında en temiz evcil hayvan aranıyorsa bunlardan bir tanesi balık olabilir.
Balık akvaryum içerisinde yaşadığı için hiçbir şekilde ev ortamını ve ev sakinlerini kirletmek gibi bir durumu söz konusu değildir. Hamster olarak bildiğimiz minik dostlarımız da aynı şekilde kendi yaşam alanlarında yaşadığı için dışarıyı kirletemezler. Kuş türleri de buna dâhil edilebilir. Her ne kadar arada oradan oraya konsa da genel olarak kafes içerisinde yaşadıkları için dış dünyaya hiçbir kötülükleri olamaz.
0 Yorumlar