Erasmus Nedir? Hangi Ülkelere Gidilebilir? - Başvuru Şartları ve Gerekenler | Erasmus Yapmak

Erasmus yapmak kişinin farklı yerler görmesini, farklı yerleri tecrübe etmesini sağlar. Gerek sosyal hayatta gerekse mesleki hayatında hiçbir yerde kazanamayacağı tecrübeyi kazanır. Bu sebeple eğitim alanında da Erasmus yapmak oldukça faydalıdır.

Peki, Erasmus için gerekenler nelerdir, kimler Erasmus yapabilir, şartlar nelerdir?

Avrupa Birliği Erasmus programı ile Avrupa üniversiteleri arasında akademik değişim ve etkileşimi desteklemektedir. Bu doğrultuda kendi üniversitelerinde iki yılını tamamlamış olan öğrenciler farklı bir ülkenin üniversitesinde eğitim görüp uluslararası bir deneyim kazanabilir. Erasmus ile öğrenciler hem akademik alanda gelişim sağlarlar, hem farklı ülke yapısı ve kültürleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olurlar, hem de dil bilgilerini geliştirme konusunda paha biçilemez bir fırsata erişmiş olurlar.


Erasmus 2021 yılında eski yıllara nazaran çok az yapıldı. Covid-19 virüsü sebebiyle yıllardır yapılan Erasmus 2021 ve 2020 yıllarında çok az sayıda yapıldı. Ülkelerin sınırlarını ve eğitim kurumlarını kapatmaları bunun temel sebebidir. 

erasmus yapmak


Erasmus’la Hangi Ülkelere Gitmek Mümkündür?

Erasmus bir programdır ve Erasmus yapmak için Avrupa Birliği üyesi olan 30 ülke, bunların haricinde Makedonya, Norveç, İzlanda, Lithtenştayn ve Türkiye’de eğitim almak gerekiyor. Çünkü Erasmus programına bu ülkeler katılıyor ve kendi aralarında öğrenci değişimi yapıyorlar.

Erasmus ile Gidilebilecek Başlıca Ülkeler

Erasmus ile gidilebilecek ülkeler listesi böyle sıralanabilir: Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Makedonya, Avusturya, Polonya, Romanya, İsveç,  Almanya, Belçika, Bulgaristan, Norveç, Kıbrıs ve Lihtenştayn, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Türkiye, İzlanda.


Erasmus’a Nasıl Başvuru Yapılır?

Erasmus yapmak için Erasmus programına başvuru yapmak gerekiyor. Erasmus için gerekenler arasında en önemlisi özgüvendir. Çünkü başta Erasmus’a başvuru yapmak için herhangi bir kurum veya kuruluş vs. yok. Tamamen öğrencinin kendi başına halletmesi gereken bir işlem. 

Erasmus başvuruları genellikle üniversiteler tarafından duyuru yoluyla yayınlanıyor. Online olarak doldurulabilecek Erasmus formları oluyor ve bu sayede öğrenci başvurusunu yapıyor.

İlk önce öğrenci kendine uygun erasmus programı bulmalıdır. Hangisinin kendisine uygun olduğuna karar vermeli ve daha sonra başvuru yapmalıdır. Daha sonra okul tarafından yayınlanan ilan dikkatlice okunmalıdır.

Erasmus başvuruları genellikle aralık, ocak ve şubat aylarında yapılıyor. Özellikle bu aylarda kontrol edilmesi gerekiyor fakat yine de diğer aylarda da dikkati dağıtmamakta fayda var. Daha sonrasında ilan okunarak başvuru yapılabilir. Öyle çok büyük şartlar aranmıyor. Erasmus yapmak için dil bilmek başlıca şart fakat. Çünkü dil bilmeden eğitim almak mümkün değil.


Erasmus Şartları Neler?

Erasmus yapmak isteyen öğrencinin Erasmus şartlarını karşılıyor olması gerekiyor. Peki, bu şartlar nelerdir? Erasmus için gerekenler nelerdir? Gelin beraber bakalım.

  • Herhangi bir üniversitede lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak gerekiyor.
  • Güncel not ortalama 2.00/4.00 üzerinde olması gerekiyor. 
  • Erasmus için yapılan dil sınavından 100 üzerinden en az 60 almak gerekiyor.
  • Daha önce 12 aydan daha uzun süre boyunca Erasmus yapmamış olmak gerekiyor.
  • Çok istekli olmak, pes etmemek ve gayret etmek.

Erasmus 2021 yılında her ne kadar az alım yaptıysa da ilerleyen yıllarda alımlar tekrar eskisi gibi olabilir.

Peki Erasmus hangi bölümler gidebilir?


Erasmus Hangi Bölümler Gidebilir?

Erasmus yapmak isteyen öğrencinin ilk aşaması bölümünü kararlaştırmaktır. Bölümü kararlaştırdıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi devam edecektir. Erasmus hangi bölümler gidebilir, Erasmus yapmak isteyen öğrencilerin ilk sordukları sorular arasında yer alır. Fakat bilindiği kadarıyla Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki tüm öğrenciler Erasmus programından yararlanabilir. Yani belli başlı bölümler için değil, tüm bölümler için geçerlidir.








Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya