Hangi Bölümü Okumalıyım? Yurtdışında Üniversite Okumak için Gerekenler | Üniversite Okumak

 Üniversite okumak, artık öğrencilerin hayali olmaktan çıkmış, bir zorunluluk haline gelmiştir. Günümüzden 30 yıl öncesine kadar ortaöğretimini tamamlamış kişiler iş sahibi olurken, bugün üniversite mezunları bile işsiz kalabilmektedir. Durum böyle olunca üniversite bir hayal değil, zorunluluk demek oluyor. Öte yandan ülkenin dört bir yanında açılan üniversiteler sayesinde kimse üniversite okumak için can atmıyor. Lise ya da ilköğretim okuluna gider gibi üniversiteler kazanılabiliyor. Sonucunda da başarısız üniversitenin, fazla mezun veren bölümleri sebebiyle üniversite mezunları da işsiz kalıyor. İşte bu sebepten dolayı insanların aklında benzer sorular beliriyor: hangi bölümü okumalıyım?


hangi bölüm okunur

Üniversitede Hangi Bölümü Okumalıyım?

Birçok genç öğrencinin aklındaki sorular bellidir: hangi bölümü okumalıyım, hangi bölümü seçmeliyim, yurt dışında üniversite okumak mümkün mü, yurtdışında üniversite okumak için gerekenler neler?

Bu soruların temel kaynağı, üniversite mezunlarının da işsiz kalmasıdır. Durum böyle olunca henüz üniversite sınavına girmemiş ortaöğretim gençleri üzerinde bir takım stres oluşuyor. Üniversite okumak dışında hangi üniversitede hangi bölümü okumalıyım, konumuz oluyor. Daha az öğrenci alan, maaşı daha iyi olan, mezunu az ama kolayca iş bulabilen olan bir bölüm öğrencilerin hayali durumunda. Fakat öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli soru şu olmalıdır: Hangi bölümü okumalıyım, neden? Neden sorusu çok önemlidir. Çünkü öğrenci kendisine bunu sormalıdır. Hangi bölümü seçmeliyim, neden? Bu bölümü seçmenin sebebini kendisine sormalıdır. Daha iyi bir maaş için, aile arasında “üniversite okuyorum” izlenimi yaratmak, üniversiteyi aileden uzaklaşmak için bir yol olarak görmek, topluma faydalı bir birey olmak, istediği mesleği severek yapmak gibi seçenekler vardır. Öğrenci üniversiteyi ne için okuyacaksa ona göre cevap vermelidir. Eğer iyi bir maaş istiyorsa, taban puanı yüksek, mezunu az olan ama meslek alanında iyi maaş alan doktor, başhekim, avukat, hakim gibi mesleklerin bölümlerini tercih edebilir. Üniversite okuyorum izlenimi yaratmak için bu soruya gerek yoktur. Herhangi bir üniversitede herhangi bir bölüm okunabilir. Aynı durum sadece üniversite hayatı yaşamak için veya aileden uzaklaşmak için üniversite okumayı isteyen öğrenciler için de geçerlidir. 

Yurtdışında Üniversite Okumak

Hayalindeki mesleği, ya da daha iyi para kazanabileceği mesleği okumak isteyen öğrenciler büyük bir engele takılıyor ki bu da üniversite sınavındaki taban puan. Taban puana erişemeyen öğrenciler hayalini kurdukları bölümlere yerleşemiyorlar. Bunun için de alternatiflere yönelimler artış göstermiştir. Yurtdışında üniversite okumak ta buna bir örnektir. Yurtdışında üniversite okumak taban puan ve kurum ödeneği konusunda daha iyidir. Hal böyle olunca öğrenciler de elbette yurtdışında üniversite okumak gibi hayaller kuruyorlar. Uzaktan bakıldığında fantastik, karışık ya da sonuçsuz gibi görünse de yurtdışında üniversite okumak sanıldığı kadar zor değil. Önemli olan kişinin bu işe ne kadar istekli olduğudur. İstek ve azim oldukça her  şey mümkündür. 


Yurtdışında Üniversite Okumak ile Yurtiçinde Üniversite Okumanın Farkı Nedir?

Yurtdışında üniversite okumak ile ülke içerisinde üniversite okumak arasında fark yoktur. Her ikisi de eğitim kurumudur, her ikisi de üniversitedir ve her ikisi de eğitim vermektedir. Fakat bazı durumlarda “denklik” sıkıntısı çıkabilir. Bazı yurtdışı üniversiteleri denklik sağlarken, kimileri Türkiye için denklik sağlamamaktadır. Denklik sağlayan yurtdışı üniversitelerinde okumak içeride okumaktan farksızdır. Çünkü denklik konusunda sorun olmayacağından diploma yurtiçinde de geçerlidir. Denklik bulunmayan üniversitelerin diplomaları Türkiye’de geçersizdir. Bu durumda “denklik sınavı” adındaki sınava girip diploma geçerli hale getirilebilir. 


Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Gerekenler Nelerdir?

Yurtdışında üniversite okumak için gerekenler çok değildir. Tıpkı yurtiçindeki üniversitelere kayıt olunur gibi kayıt olunur. Her üniversitenin kendine göre gerekli belgeleri vardır fakat bunların temin edilmesi zor değildir. Nüfus cüzdanı ve özellikle pasaport yurtdışında üniversite okumak için gerekenler arasında sayılır. Bunu dışında o ülkede ikamet edilen evin belgeleri, lise diploması, pasaport kopyası gibi belgeler de gerekir. Bunlar okul tarafından bildirilir.


 


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya