Okurken Çalışmak - Hem Okuyup Hem Çalışmak

 Okurken çalışmak; ilk başta kulağa korktucu geldiğinin farkındayım. "Zaten onca zor dersle cebelleşiyoruz bir de iş hayatı, yapabilir miyim? olur mu?" dediğinizi duyar gibiyim. Hem okuyup hem çalışmak aslında kişinin okuduğu bölümle son derece yakından ilgili, tıp fakültesi okuyan birisi için öğrenciyken çalışmak son derece çetrefilli olacaktır kanısındayım...

NOT: 

Eğer bu notu görüyorsanız bu yazı sadece pandemi dönemindeki deneyimlerimi içermektedir demek. Normal bir hayat sürecinde pek işinize yaramayabilir. Boşa zaman kaybetmenizi istemem.

üniversite okurken çalışmak


Gelin pandeminin bana getirdiği güzelliklerden bahsedelim. (Evet! pandemi bana yaradı, o yüzden 2020 benim için fena bir yıl olmadı diyebilirim.) 

Yazıya başlamadan önce şunu not düşeyim, ben üniversite okurken çalışmak olayına henüz çok yeni dahil oldum. Şuan içerisinde bulunduğum şartlar normal bir döneme göre daha rahat. O yüzden sizlere doğru bilgi aktarmak adına inşallah her şey normale döndüğünde bu yazıyı da güncellemiş olacağım. 


Üniversite Okurken Çalışmak - Kişisel Deneyimlerim 

Üniveristede okurken çalışmak benim için son derece mükemmel bir şey (şimdilik). Kısaca iş hayatına girişimi özetlemek istiyorum;

Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim, oldum olası teknolojiye ve dijital içeriklere meraklı olmuşumdur. 2020 yaz ayında bir dijital içerik firmasıyla anlaşıp düzenli makale yazarlığı yapmaya başladım. Açıkçası yaptığım işi sevmiyordum, başlangıçta bana bir şeyler kattı tabiki. Ama bir süre sonra sürekli aynı şeyleri yazar olduğumdan sebep işten sıkılmaya başlamıştım ki zaten dijital içerik üreticisi olmak, bu alanda kariyer yapmak gibi bir niyetim yoktu. ("Peki neden burda yazıyorsun birader?" dediğinizi duyar gibiyim, dediğim gibi hobi ve tabi ileri yönelik planlar...) 

Ben siber güvenlik üzerine kariyer yapmayı planlıyordum. Birgün Twitter'da gezerken bir stajyer ilanı gördüm. Hemen CV'mi hazırlayıp yaptığım işleri vs. CV'ye ekleyerek hızlıca bir niyet mektubu yazdım ve mail gönderdim.  Aradan yaklaşık olarak 1 ay geçti, ben umudu kesmiştim. 1 hafta sonra ise beni aradılar, o şekilde stajım başladı. Daha sonra staj yaptığım firmada kendimi geliştirdim, çok saygıdeğer ve alanında yetkin insanlarla çalıştım ki halen çalışıyorum. Ardından şuan tam zamanlı olarak hem bu firmada çalışıyor hem okuyorum... 

Ben bu seçimi yaparken okulumun uzayacağının farkındaydım çünkü cidden iş çok büyük vaktimi alıyor ve derslerim zor. Hem okula hem işe tüm odağımı verirsem de kendime vakit ayırayamacağım ve 0 sosyallik (ofise gidip gelerek arada sosyalleşiyorum şuan :d malum corona...) ile yaşamamı devam etmem gerekecek. Varsın okulum 1-2 sene uzasın; zaten okurken çalışmak istediğim alan, kariyer yapmak istediğim alan diye avutuyorum kendimi.

Özellikle bilgisayar mühendisliği okuyan ve iş hayatına atılmak isteyen arkadaşlarım için pandemideki bir günümü özetleyeyim:

Sabah 08:00 - 08:30 kalkıyor kahvaltı ve yürüyüş yapıyorum. Ardından günün ilk toplantısıyla iş süreci başlıyor ve 18.00'a kadar yoğun bir şekilde bu süreç devam ediyor. (Yoğun dediğime bakmayın, zamanın nasıl akıp geçtiğini anlamıyorum ben.) Sonrasında ise spor, yemek ve kendime vakit ayırma gibi şeyler yapıyorum. Ve başarabilirsem günlük 1-2 saat ders çalışmaya çalışıyorum. Dersler uzaktan olduğu için dersleri sonra izliyorum, yüzyüze olduğunda ise devamlılık zorunluluğu olmayan derslerde derse girmeyip not dilenerek çalışmayı planlıyorum. Ayrıca çalıştığım şirket esnek çalışma saatlerine müsade ettiği işin üzerime düşen görevi gece yerine getirmeyi düşünüyorum. 


Üniveriste Okurken Çalışmak Tavsiye Ediliyor mu? Yapılmalı mı?

Üniversite okurken çalışmak okuduğunuz bölümün zorluk seviyesiyle doğru orantılı olarak sizi zorlayacaktır. Tıp fakültesi okuyan birisi için aynı zamanda iş hayatına atılmak son derece yorucu olacaktır. Part-time ve aşırı yorucu olmayan bir olduğu taktirde belki bir şekilde idare edilebilir. Çevremdeki tıp okuyan arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla bu çok zor bir şey, ben tıp fakültesi okuyan arkadaşlarıma eğer çok zor durumda değillerse dişlerini sıkıp fakültelerini hızlıca bitirmeye odaklanmalarını öneriyorum.

Gel gelelim diğer bölümlere, yine tanıdığım ve gördüğüm kadarıyla IIBF, Spor Bilimleri, Fen-Edebiyat ve Gastronomi gibi bölümlerde hem çalışıp hem okumak diğer bölümlere nazaran daha kolay. Özellikle Gastronomi, çalışırken ders de çalışıyorsun aslında :) 

Şuan için son derece sığ bir yazı oldu, farkındayım. Pandemi sona erip tekrardan eski hayatlarımıza kavuştuğumuzda yeni deneyimlerle bu yazıyı güncellemiş olacağım. Yazıyı şimdilik "pandemide okurken çalışmak" ana fikriyle yazılmış bir yazı olarak değerlendirin lütfen.

Okurken çalışmak konusu, okumak ve çalışmak ile ilgili olduğu için daha önceki yazmış olduğum "Okuyarak Çalışmak" adlı yazım ilginizi çekebilir

author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya