Kediler Nasıl Kısırlaştırılır? - Erkek veya Dişi Kedi Nasıl Kısırlaştırılır? | Kedilerde Kısırlaştırma

Bu yazıda, özellikle yeni kedi sahiplenen veya kedisi yeni ergenlik dönemine girmiş olan kişilerin sıklıla yanıt aradığı "Kediler nasıl kısırlaştırılır?" sorusuna cevap veriyor olacağım. Ayrıca yazı içerisinde erkek veya dişi kedi kısırlaştırılmadan önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenlere ve operasyon sürecine ilişkin detaylara yer veriyor olacağım.

kediler nasıl kısırlaştırılır


Erkek Kediler Nasıl Kısırlaştırılır?

Erkek kedi nasıl kısırlaştırılır? Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre daha kolay ve hızlıdır. Operasyon ortalama 1 saat sürmektedir ve kedinin kendisini toparlaması dişi kediye nazaran daha kolaydır. Kısırlaştırma operasyonu ile erkek kedinin testisleri alınır. Arından dikiş atılarak kedi iyileşme sürecine alınır. Ardından 1 gün kedi hastanesinde kalması önerilir.


Dişi Kediler Nasıl Kısırlaştırılır?

Erkek kedi için "nasıl" sorusunu cevapladık, peki dişi kedi nasıl kısırlaştırılır?
Erkek kediler nasıl kısırlaştırılır bölümünde de bahsedildiği üzere dişi kediler için gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonu erkek kedilere nazaran daha zor ve zahmetli bir operasyondur. Dişi kedi için yapılan kısırlaştırma operasyonu 2 farklı şekilde gerçekleştirilebilmektedir:

  • 1. operasyon türünde kedinin rahimi alınır. Rahimle birlikte yumurtalıklardan bir tanesinin de alındığı görülebilmektedir. Bu operasyon sonrası dişi kedi cinsel yaşamına normal bir şekilde devam ederken yavruyalayamaz.
  • 2. operasyon türünde ise dişi kedinin hem yumurtalıkları hem de rahimi alınır. Operasyon sonrası kedi yavru sahibi olamaz ve cinsel yaşamı son bulur. Ancak daha uysal bir kedi olur.
Yukarıda bahsedilen her iki operasyon da zor ve zahmetli operasyonlardır. Operasyon sonrası kedinin birkaç gün kedi hastanesinde kalması önerilmektedir.  


Kediler Neden Kısırlaştırılır?

Öncelikle cevap verilmesi gereken soru "neden"dir. İlk bakışta kedi kısırlaştırmanın kulağa zalimce ve gaddarca geldiğinin farkındayım. Doğal ortamında kediler için böyle bir durumun söz konusu olmadığını zaten hepimiz biliyoruz. Ancak içerisinde bulunduğumuz dünyada şuan birçok kedi doğal ortamında değil ve zaten doğal kedi değil! 

Genetik çalışmaların esiri olarak, birbirleriyle aynı habittata bulunmayan kedilerin bir arada yaşaması sağlanarak ortaya yeni ve farklı cinste kediler çıkarttılar. Bu durumda da genetiği atalarından farklı olan ve vahşi yaşamda hayatta kalamayacak kediler dünyaya geldi. Doğal olarak,  günümüzde kedilerin %70'i için doğal yaşam ortamı söz konusu değil.

Gelelim sorumuza, kediler neden kısırlaştırılır?

  • Kedi nüfusunun dengesiz artmasını engellemek için
  • Uzun ve sağlıklı bir yaşam süreci yaşayabilmeleri için
  • Olası yeni kedi mutasyonlarını engellemek için
  • Kedinin acı çekmesini engellemek için
  • Sahibin rahat uyku çekebilmesi için



Kedi Kısırlaştırmak Riskli Midir?

Dişi kedi nasıl kısırlaştırılır? sorusuna yanıt arayanların merak ettiği bir diğer soru da kısırlaştırma operasonunun riski. Her ameliyatta olduğu gibi tabiki kısırlaştırma operasyonunda da bazı riskler bulunmakta. Antestezi yapıldığı için gerçekleştirilen operasyon istenildiği gibi gitmeyebilir, sevimli dostunuz operasyonu kaldıramayabilir. Genelde aşırı kilolu, çok zayıf veya kalp rahatsızlığı bulunan kediler için kısırlaştırma operasyonu riskli bulunmaktadır.


Kedi Kısırlaştırma Operasyonundan Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizi kısırlaştırmayı düşünüyoranız operasyon öncesi dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Operasyon öncesi dikkat edilmesi gereken şeyler şu şekildedir:

  • Operasyondan önceki 16 saat boyunca yemek verilmemelidir. Su içmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Tüylerinin tıraşlanması önerilmektedir.
  • Yeni bir diyet denenmemelidir.

Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler de şu şekildedir:

  • Kedinizin dinlenmesi için zıplayıp kaçamayacağı ve dikişlere zarar vermeyeceği şekilde kısıtlı bir alanda bırakılması gerekmektedir.
  • Operasyon sonrası ilk 12 saat boyunca yemek ve su verilmemelidir.
  • Operasyon sonrası birkaç gün boyunca yaş mama kullanılmalıdır.
  • Kısırlatırma operasyonu tamamlanınca ve kediniz iyileşince kısırlaştırılmış kediler için üretilen mamalar tercih edilmelidir.

Kediler nasıl kısırlaştırılır? başlıklı yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Operasyon sonrası kedinin durumu her geçen gün daha iyiye gitmelidir. Eğer durumunda iyileşme yerine kötüleşme meydana gelirse vakit kaybetmeden veterinere gitmelisiniz.




author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya