Bilişim Suçu Nedir? Cezaları Nelerdir?

  Bilişim suçu nedir sorusuna öyle kolay yanıt verilemiyorum maalesef. Bilişim, henüz yeni yeni kanunlarımızda yer almaya başlayan bir konu olduğu için neyin suç olup olmadığı bile gün ve gün değişebiliyor...

bilişim suçları ve cezaları

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçunu kısaca tanımlamak gerekirse; bilgisayar, tablet, televizyon ve pos cihazı gibi her türlü teknoloji aletle içlenen suçlara bilişim suçu denir.

Bilişim suçları, bilişim hukukuna göre değerlendirilir. Teknolojik cihazları kapsayan yasakların çiğnenmesi, sistemlere izinsiz girişler sağlanması, verilerin izinsiz alınması veya paylaşılması gibi her türlü gizlilik ihlaline neden olan olay ve davranış bilişim suçu olarak değerlendirilebilmektedir.

Bilişim Suçlarının Cezaları Nelerdir?

Bilişim suçları Türk Ceza Kanunu (TCK)'na göre farklı kategorilere ayrılmakta ve çiğnenen her yasak için farklı cezalar uygulanmaktadır. (Bilişim suçlarının cezaları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için ÇözümPark'da yayınladığım "Bilişim Suçları Nelerdir? Nereye İhbar Edilir?" başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.)

Bilişim suçlarının cezaları işlenen suçun türüne ve etkisine göre para cezası olarak başlayıp  aydan  yıla kadar hapis cezası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bilişim Suçları Kaça Ayrılır?

Türk Ceza Kanunu'na göre bilişim suçları  4 maddede incelenmektedir;
  • Bilişim sistemine girme
  • Bilişim sistemini bozma, engelleme veya erişilemez hale getirme
  • Banka/kredi kartlarının izinsiz bir şekilde kötü niyetle kullanılması
  • Yasak pos cihazı gibi cihazları kullanma
Yasak pos cihazı maddesini kafa karışıklığı olmasını engellemek adına biraz açmak istiyorum. Burada kastedilen yasak pos cihazı, özel yazılımlar yüklenerek kullanılan kredi veya banka kartının bilgilerinin kopyalanmasına olanak tanıyan pos cihazıdır.



author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya