Bitkisel Yöntemleriyle En Sık Karşılaşılan Saç Dökülmesi Nedenleri

Saçlarınız neden dökülüyor ve nasıl önüne geçersiniz merak ediyorsanız, saç dökülmesi nedenleri ve önlemlerini anlattığımız yazımızı mutlaka okuyun!

Saç, baş derimizi kaplayan ve keratin proteini ile beslenen kıllardır. Günde 50-100 saç teli dökülmesi normal olarak karşılanmaktadır. Bunun dışında yaşanan dökülmelerin birçok sebebi vardır. Aşağıda dökülmenin nedenleri ve nasıl önlenebileceği hakkında bilgiler verdik. Okumaya devam edin!

En Çok Bilinen Saç Dökülmesi Nedenleri 


  • Stres

Stres saç dökülmesinin başlıca sebeplerinden biridir. Strese girildiğinde saç köklerine giden damarlarda büzüşme meydana gelir ve dökülmeye yol açar. Ağır stres durumlarında saçkıran hastalığı ortaya çıkabilir. Stres kaynağı her ne ise hayatınızdan çıkarmalı, eğer üstesinden gelemiyorsanız bu konuda uzman birinden yardım almalısınız. 

  • Aile Geçmişi
saç dökülmesi nedenleri

Özellikle erkeklerde görülen saç dökülmelerinde genetik faktörler rol oynamaktadır. Saçlarınız tepeden veya saç başlangıcından kelleşmeye başlıyor olabilir. Buna tıpta erkek tipi saç dökülmesi denmektedir. Bu durum genellikle genetiktir ve sizi umutsuzluğa sürükleyebilir. Ama böyle bir durumda bile tıbbi tedavilerle ve bitkisel çözümlerle dökülmenin önüne geçebilirsiniz. 

  • Hormonal ve Diğer Tıbbi Sebepler

Androjen hormonu fazla salgılayan kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi görülebilir. Tiroid hormonunun yavaş çalışması da genellikle saç dökülmesi ile kendini gösterir. İlaçla tedavi aşamasında saçlar yeniden güçlenir. Hamilelik ve menopoz dönemlerinde saç problemleri yaşanabilmektedir. Mantar, egzama, sedef gibi deri hastalıkları ve bazı ilaçlar da saç dökülmesine sebep olabilir. 

  • Vitamin ve Mineral Eksikliği

Dökülme sorununuz B12, B3, demir, çinko, D vitamini veya folik asit eksikliğinizden kaynaklanıyor olabilir. Bunun için en yakın zamanda test yaptırmalı ve takviye almalısınız. Saç dökülmesi için vitamin kullandığınızda diğer belirtiler ile birlikte dökülmenin de azaldığını göreceksiniz. 

  • Yanlış Şampuan ve Krem Kullanımı

Şampuan seçiminiz yanlış olabilir veya yanlış şekilde kullanıyor olabilirsiniz. Saç ve deri tipinize göre ürün seçmeniz çok önemlidir. Ayrıca kullanım şekliniz içerikte yazılana göre olmalıdır. Saç dökülmesi için şampuan arıyorsanız bitkisel içerikli şampuanlar doğru tercih olacaktır.

  • Kilo Kaybı

Saç dökülmesi nedenleri arasında kilo kaybı da bulunmaktadır. Ciddi ve ani kilo kayıplarında yalnızca yağlarınıza veda etmezsiniz. Vücudunuzdan protein depoları da eksilir. Diş, tırnak ve saçlarınızda bozulmalar görebilirsiniz. Uzun vadede ve sağlıklı kilo vermek bu nedenle çok önemlidir. 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir 



Özellikle erkek tipi saç dökülmelerinde erken davranılması çok önemlidir. Doktorunuz gerek görürse saç dökülmesi tedavisi uygulayabilir. Reversa, Prp ve saç mezoterapisi saç dökülmelerinde rağbet gören tedavi yöntemleridir. Propecia ve Minoxidil gibi ilaçlar da saç dökülmelerinde başarılı sonuç verdiği bilinen fakat yan etkileri olan ilaçlardır. Bu nedenle doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.





Saç Dökülmesini Önlemek İçin Bitkisel Yöntemler 


Defne yaprağı ile yapılan uygulamalar tüm saç tiplerine uygun olması sebebiyle en çok tercih edilen yöntemlerdendir. 3-4 defne yaprağını kaynatıp soğutun. Saçlarınızı şampuanlama işleminden sonra bu su ile durulayın.

Sarımsak, tatlı badem, lavanta, çam terebentin, keten tohumu ve yılan yağı saç dökülmesi için kullanılan en etkili yağlardır. Lavanta yağı seyreltilerek kullanılmalıdır. Bir tatlı kaşığı lavanta yağını bir su bardağı kaynamış suya katın ve saçınıza masajla yedirin. Diğer yağları, saç diplerine masaj yaparak doğrudan uygulayabilirsiniz.

Yağlar soğuk sıkım ve güvenilir bir markadan olmalıdır. Deriye nüfuz etmesi için en az yarım saat bekletilmelidir ve göz temasından kaçınılmalıdır.
Bazı durumlarda bitkisel çözümler işe yaramaz ya da farklı reaksiyon verebilir. O nedenle ürünü önce küçük bir miktar bileğinizde denemeniz tavsiye edilir. Unutmayın ki bunlar alternatif yöntemlerdir. Her şeyden önce saç dökülmesi nedenleri uzman tarafından belirlenmeli ona göre yol çizilmelidir.
author

Nihan BALLI

Merhaba, ben Nihan. 1992 yılında İzmir'de doğdum. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim ayrıca 2. üniversite olarak Bilgisayar Programcılığı okuyorum. Daha önce Dijital Pazarlama ve SEO uyumlu içerik yazarlığı eğitimleri aldım ve bir süredir dijital içerikler üretmekteyim. Ayrıca buradaki blogumda yazılar yazıyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya