Programlamaya Yeni Başlayanlar İçin 5 En iyi Programlama Dili

En iyi programlama dili hangisi ve hangi programlama dilini kullanmalıyım? Yazılım dünyasına yeni adım atan biri ilk olarak bu sorunla karşılaşıyor ve sürekli büyüyen programlama dilleri listesi arasında sıkışıp kalıyor. Biz de işlerini kolaylaştırmak için bu haftaki yazımızda 5 farklı programlama dili tanıttık.

Programlama dilleri ile ilgili öncelikli karar vermeniz gereken hangi alanda çalışmak istediğinizdir. (web, mobil uygulamalar, masaüstü, sistem yazılımları vs.) Bu nedenle listemizi kullanım alanlarına göre ve 2020 yılının popüler en iyi programlama dilleri arasından seçerek oluşturduk. 

Yeni Başlayanlar İçin En İyi Programlama Dili


JavaScript

Web bazlı programlama dili olan JavaScript front-end web dili olarak tasarlanmış olsa da back-end geliştiriciler arasında da sıkça tercih edilmeye başlandı. JavaScript bilmeden yazılım geliştiricisi olan neredeyse yoktur. Senelerdir popülerliğini koruyan JavaScript, dinamik bir dil olduğundan öğrenimi kolaydır. Diğer dillerin çoğuyla ve tüm tarayıcılarla uyumludur. Önemli bir dezavantajı ise hata giderme işlemlerinde yaşanılan zorluktur. Hata kaynağını bulup düzeltmek oldukça uğraş verici. Yine de tüm bunları gözeterek listemizin birinci sırasında tanıtmayı uygun gördük çünkü JavaScript uzun yıllar popülerliğini koruyacak bir programlama dilidir.

Java

Dünyadaki en popüler programlama dillerinden olan Java nesne yönelimli bir dildir. Donanım alt yapısı gerektirmez. Günümüzde en iyi mobil programlama dili olmakla beraber oyun (Minecraft buna çok güzel bir örnek) masaüstü uygulamaları ve back-end web geliştirme gibi geniş bir kullanım alanına sahip. Mobilin bilgisayardan daha çok talep gördüğü ve göreceği bilinen bir gerçek olduğundan Java’nın geleceğini de çok parlak görüyorum. Dezavantajlarından biri ise Android geliştirme için en popüler dilken iOS ve blockchain için kullanılmıyor. Blockchain nedir merak ediyorsanız Blockchain Teknolojisi Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Assembly

Assembly bir makine dilidir. Düşük seviyeli ve öğrenmesi çok zor olması gibi dezavantajlarının yanı sıra diğer dillere göre çok daha hızlı programlama dili olması sebebiyle sistem programcısı olmak isteyenler için listemizde yer vermeyi uygun gördüm. Assembly, işlemcinin gücünü en iyi şekilde ortaya koyabilmesini sağlar.

Python

Python, en iyi programlama dili listemizdeki en kullanıcı dostu programlama dili olabilir. Sözdiziminin açık, sezgisel ve İngilizce benzeri olması onu yeni başlayanlar için popüler bir seçim haline getiriyor. Öğrenmesi diğer dillere göre daha kolaydır. Python, masaüstü uygulamaları, bilimsel veri analizi, back-end web geliştirme alanlarında rahatlıkla kullanılabiliyor. Dezavantajı ise, öğrenimi çok kolay olduğundan başka bir dile geçişte zorlanabilirsiniz.

C++

Oyun geliştirme, elektronik devre, masaüstü uygulamaları kodlayabileceğiniz nesne yönelimli, orta seviyeli bir programlama dilidir. C++ programlama dili, makine diline alternatifi olan Java’dan daha yakındır. Alternatifleri çoğaldığından beri C++ için çöküş hayal edilse de C++ popülerliğini hala koruyor. Bu nedenle en iyi programlama dili listemizin sonuncu sırasında yerini alıyor. Dezavantajı, öğrenilmesinin zor oluşudur. Fakat iyi yönden bakarsak, zoru aştığımızda diğer her şeyin çok kolaylaşacağıdır.


en iyi programlama dili

Özetleyecek olursak, günümüzde yüzlerce programlama dili arasından seçim yapmak zor görünse de çalışmak istediğiniz bölüme ve ilgi alanınıza göre listemizdeki en popüler dillerden birini seçebilirsiniz. Bir dili öğrendiğinizde diğer dilleri öğrenmeniz de kolaylaşacaktır.
Benim size tavsiyem programlamaya “hangi dilden daha çok para kazanırım” düşüncesi ile başlamak yerine “hangi dilde kendimi ispatlayabilirim” düşüncesi ile başlamanızdır. Çünkü yeteneğiniz olmayan bir alanda ilerleyemezsiniz ve hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Önce ne istediğinizi ve hangi alanlarda keyifle çalışabileceğinizi keşfedin sonra seçtiğiniz dili öğrenin tüm bunlardan sonra kariyer macerasını atılın.





author

Nihan BALLI

Merhaba, ben Nihan. 1992 yılında İzmir'de doğdum. Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim ayrıca 2. üniversite olarak Bilgisayar Programcılığı okuyorum. Daha önce Dijital Pazarlama ve SEO uyumlu içerik yazarlığı eğitimleri aldım ve bir süredir dijital içerikler üretmekteyim. Ayrıca buradaki blogumda yazılar yazıyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya