Hipertrofi Nedir?


"Hipertrofi nedir?" sorusuna verilebilecek en iyi cevap kaslarda ve dokularda yer alan hücrelerin hacminin büyümesidir. Hiperplazi ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Hipertrofi kas veya dokulardaki hücrelerin hacminin büyümesiyle kasta ya da dokuda meydana gelen hacim artışıyken, hiperplazi ise kas ya da dokudaki hücrelerin sayıca artışına bağlı olarak görülen hacim artışıdır.  

hipertrofi nedir
 
Hipertrofi, kas geliştirmede vazgeçilmez bir durumdur. Hipertrofi yakalanmadan kas geliştirmek mümkün olmamaktadır. 

Vücut Geliştirmede Hipertrofi Nedir ve Nasıl Yakalanır?


Vücut geliştiren kişilerin her anteranmanda ulaşmak istediği hipertrofi sporcuların vazgeçilmezidir. Hipertrofiye ulaşmak için mutlaka dikkat edilmesi gereken 3 altın kural vardır. Hipertrofinin altın kuralları sırasıyla şunlardır:

1. Bol Proteinli Dengeli Beslenme

Sporcuların protein açısından zaten zengin beslenmesi gerekmektedir. Vücut ağırlığının gram karşılığında yaklaşık 1.5 katı kadar proteini gün içerisinde alan, karbonhidrat ve yağ alımını da yeterli seviyede sağlayan kişiler hipertrofi için ilk kuralı uygulamış olurlar.

2. Ağırlıkları Artırmak

hipertrofi ile kas yapmak



Hipertrofiye ulaşmak isteyen sporcuların mutlaka ama mutlaka ağırlıkları artırması ve son setlerinde tükenişe ulaşmaları gerekmektedir. Ağırlık artışı yapmayan ve tükenişe ulaşamayan sporcular kas gelişimi gerçekleştiremez.

3. Uyku

Kaslar antrenman sırasında yırtılır, besinle ihtiyacı olan enerjiyi alır ve gece uyku sırasında gelişir. Bu yadsınamaz bir gerçektir. Hipertrofi nedir diye soranların mutala göz ardı etmemesi gereken önemli bir şeyde uykudur. Uyku olmadan hipertrofi hiçbir işe yaramaz. Kasların gelişebilmesi için kişi mutlaka uykusunu yeterli seviyede almalıdır.

author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya