Göz Sağlığı İçin En Uygun Parlaklık Seviyesi Nedir? - Bilgisayar Parlaklık Kısma

 Göz sağlığını korumak bilgisayar parlaklık kısma olayı ne kadar doğru bir hareket sizce? Gözlerimiz en değerli organlarımızdan bir tanesidir. Özellikle uzun saatler bilgisayar başında oturan insanlarda yaşanan göz kızarmaları ve sulanmalar gibi sorunlar ilerleyen aşamalarda çok farklı hastalıklara neden olabilmektedir. Bu yüzden bilgisayarın parlaklığını ve renk ayarını göz sağlımızı koruyacak şekilde optimum düzeyde tutmamız gerekmekte. 

Bilgisayar Başında Göz Sağlığını Nasıl Koruruz?

Göz sağlığı konusunda 2 farklı şeyden bahsedeceğim; parlaklık ve renk sıcaklığı. Bu yazıda bilgisayar parlaklığı nasıl kısılır ve bilgisayarın renk ayarı nasıl yapılır sorularına değiniyor olacağım. Göz sağlığını korumak üzere geliştirilmiş ve ücretsiz bir yazılım olan "f.lux"'a değiniyor olacağım...


Göz Sağlığı İçin Bilgisayarın  Renk Ayarı Nasıl Yapılır?

Bilgisayarda çalışırken göz sağlığını korumak için geliştirilmiş bir yazılım olan "f.lux" ile renk ayarını otomatik bir şekilde yapabilirsiniz.

f.lux

Yukarıda gördüğünüz gibi sade ve basit bir arayüze sahip olan f.lux sizin için her saati optimum renk ayarını yapmaktadır. Programı kullanmaya başladıktan sonra gözünüzün yorulmadığını ve daha rahat çalışabildiğinizi farkedeceksiniz. Tamamen ücretsiz bir yazılım olan f.lux'u buradan indirebilirsiniz. Çapraz platform bir yazılım olan f.lux, tüm işletim sistemlerinde çalışmaktadır...

F.lux Nasıl Kullanılır?

Kısaa F.lux kullanımından bahsedecek olursak eğersağ üstte gördüğünüz "recommended color" bölümü saate bağlı optimum ayarları yapmaktadır.
  • Sol alt köşede gördüğünüz 6:30 AM ile gösterilen kısım uyanma saatinizi ifade eder. Uyandığınız saati buraya girmelisiniz ki program sizin için uygun renk ayarını yapabilsin.
  • Sağ alt köşede gördüğünüz Location yazısına tıklayarak yaşadığınız konumu seçmelisiniz. Bu kısım çok önemlidir, paralel ve meridyenleri dikkate ayarak renk ayarı yapılmaktadır.
Bu kadar, gerisini f.lux hallediyor, üstleik her seferinde çalıştırmanıza da gerek yok her başlangıçta kendisi otomatik olarak çalışmaktadır.

Göz Sağlığı İçin Bilgisayarın  Renk Ayarı Nasıl Yapılır?

Windows masaüstü ekran parlaklığı ayarlama işlemi aşağıdaki görselde gösterilen menüden yapılmaktadır.
parlaklık kısma

Günün her saati için optimum parlaklık seviyesini buradan ayarlayabilirsiniz. Unutmayın ki geceleri eğer çalışıyorsanız odanızın ışığını da yakmanız gerekir, aksi taktirde gözleriniz zarar görecektir. Bilgisayar parlaklık kısma işlemi geceleyin hiçbir işe yaramaz; tek başına...
author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya