Muğla Bilgisayar Mühendisliği Hazırlık - İngilizce
İngilizce, bilgisayar mühendisliği bölümü için çok önemli; MSKU bilgisayar mühendisliği bölümü de zaten %100 İngilizce bir bölüm. İnternet, İngilizce bilen bireyler için devasa bir kaynak; hoş gerçi Türkçe kaynak da çok fazla ama İngilizce bilince elinizdeki kaynak sayısı %95 daha fazla oluyor. Bölüm gereği çeşitli konularda sıkıntı yaşıyorsunuz ve bol bol "how to" kalıpları ile stackoverflow gibi platformlarda yardım arayışınıza girmeniz gerekiyor. Yani uzun lafın kısası bilgisayar mühendisliği bölümü için İngilizce vazgeçilmez.
Peki MSKU'deki hazırlık nasıl bir eğitim veriyor? Yeterli mi?
Hayır, maalesef değil. Yapılan seviye tespit sınavı ile İngilizce seviyenize göre 3 farklı gruba yerleştiriliyorsunuz: Elementary, Pre-Intermediate ve Intermediate. Yerleştirildiğiniz gruba göre farklı ders saatlerine sahip oluyorsunuz, ben Pre-Int dediğimiz orta gruptaydım ve haftalık 22 saat ders görüyordum. Dersler sabah 08.30'da başlayıp 12.30'da bitiyordu. Fakat haftanın 1 günü (o zamanlar bizim için Çarşamba idi) 15.30'da bitiyordu. Benim en çok eleştirdiğim nokta ise speaking derslerinin çok az oluşuydu. Haftalık 22 saat ders görüyordum fakat bu 22 saatin sadece 3 saati yabancı speaking hocası ile speaking dersi alıyordum. Sizce de çok az değil mi?
Özetlemek gerekirse, okuma-yazma konusunda orta, durumunuza göre de iyi seviye oluyorsunuz diyebilirim. Ama konuşma konusunda pek iç açıcı bir şey yok. Tabi bunun size bağlı olduğunu, eğer İngilizce seviyeniz iyi ise hazırlık okumadan yapılan muafiyet sınavı ile direkt olarak bölüme geçiş yapabileceğinizi de unutmayın.
Sonuç olarak, hazırlıktan aldığınız İngilizce ile dersleri anlayabiliyorsunuz.
MSKU Bilgisayar Mühendisliği Dersleri
Bilgisayar mühendisliği bölümü dersleri ilk sene için daha çok lise gibi diyebilirim. Muğla bilgisayar mühendisliği bölümünde fen ve matematik ağırlıklı bir 1. sınıf var. 1. sınıf derslerinin listesi şu şekilde:
MSKU Bilgisayar Mühendisliği 1. Sınıf 1. Dönem Dersleri |
Programming Fundamentals dersinde Python ile programlamaya giriş yapıyorsunuz. Python öğretiliyor olması programlamaya yeni başlayanlar için gerçekten müthiş bir şey. Çünkü Python okuması,yazması ve anlaması çok kolay bir dil.
Computer Science Orientation dersine ise daha çok bilgisayar bilimlerine yönelik şeyler ve linux öğreniyorsunuz. Bölümümüz açık kaynağa tam destek veren bir bölüm. Kesinlikle bu açıdan çok şanslıyız diyebilirim.
MSKU Bilgisayar Mühendisliği 1. Sınıf 2. Dönem Dersleri |
2. döneme ait dersler de yukarıdaki gibi. 2. dönem ise nesneye yönelik programlama görüyoruz. Bu derste Java öğretiliyor, Pythondan sonra ufak bir afallama yaşatıyor ama abartılacak bir şey değil. Hocaların çok iyi anlattığını düşünüyorum, en azından kendi adıma çok iyi derecede öğrendiğimi söyleyebilirim. Tabi hocalar size temel olarak yol gösteriyor, eğer bu konuda uzmanlaşmak istiyorsanız seçiminizi yapıp o alana doğru gidiyorsunuz, beklenen bu.
Social and Professional Issues in Computer Science dersi ise bilgisayar etiği diyebilirim. Çok zor bir ders değil, ama olayın felsefesini anlattığı için ilgi çekici bir ders. Tabi kişiden kişiye değişir...
Henüz 1. sınıfı yeni bitirdiğim için diğer sınıflardaki dersler hakkında çok bir bilgim yok, ama şunu söyleyebilirim genel olarak size tüm yollar açılıyor, ufaktan adım atmanız sağlanıyor. Siz seçiminize göre uzmanlaşmak istediğiniz alanda ilerliyorsunuz. Yani okuldan Python uzmanı olarak çıkmak istiyorsanız bu size kalmış, çünkü sadece temel veriliyor. Bence olması gereken de bu, yazılım mühendisi olmak isteyen birini Python'da uzman yapmak ne kadar mantıklı ki Java yada diğer diller varken?
Diğer sınıflara ait dersleri ve bölümün genel programını incelemek isterseniz buradaki linke tıklayabilirsiniz.
MSKU Bilgisayar Mühendisliği Akademisyen Kadrosu
Muğla Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünün akademik kadrosu için buradaki linke tıklayarak hocalarımızın profillerini tek tek inceleyebilirsiniz. Henüz 1. sınıfı yeni bitirdiğim için hocaların tamamını ben de tanımıyorum, ama tanıdığım hocalar için şuana kadar hepsi çok iyi diyebilirim.
Muğla Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğrenci Toplulukları
Mühendislik fakültesi, öğrenci toplulukları olarak epey aktif bir fakülte. Bizim bölümde ise Bilgisayar ve Bilişim Topluluğu (BBT) aktif olarak çalışan, hocaların da tam desteğini alan bir öğrenci topluluğu. Topluluk, çeşitli konferanslar, sunumlar, geziler ve etkinlikler düzenliyor. Tabi teknoloji ve bilişim ile ilgili 1 tane topluluk yok, IEEE ve DSC gibi topluluklar da var. Ama BBT bilgisayar mühendisliği öğrencileri tarafından kurulan bir topluluk olduğu için bölüm hocaları tarafından desteklenen bir topluluk.
Developer Studenst Club ise Google'ın öğrenci toplulukları arasında yer alan bir topluluk. Yine o da bilişim sektörü üzerine çalışmalarda bulunan bir öğrenci kulübü.
Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) ise üniversitemizdeki en büyük topluluklardan bir tanesi. Temel olarak elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü için gibi gözükse de bünyesinde onlarca farklı komite bulunduruyor. Computer Society'de tam olarak bilgisayar mühendisliği bölümü ile ilgili bir komite.
Öğrenci toplulukları network edinmek açısından çok önemli, bu 3 topluluğun 3'de son derece aktif topluluklar.
Muğla Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği İmkanları
Muğla bilgisayar mühendisliği bölümünün imkanları öyle çok abartılacak kadar değil maalesef. Bölümümüzde linux işletim sistemi yüklü bilgisayar laboratuvarlar mevcut. Fakülte açık olduğu süre boyunca gidip laboratuvarda çalışabiliyorsunuz.
Bölümde çok hızlı (1000mbps) internet altyapısı var, fakat torrent engellenmiş durumda. Diğer kaynaklardan film izlemek/indirmek için ideal. Bazı boş sınıflarda ethernet kabloları var, laptopunuzu getirip isterseniz laboratuvarda isterseniz de bu sınıflarda takılabilirsiniz.
Ayrıca konferansların ve sunumların düzenlenebildiği bir konferans salonu da var. Fakülte mimarisi olarak bence üniversitedeki en şekil fakülte. Fakat şöyle bir sıkıntı var, fakülte içerisi biraz karışık olduğu için başlarda sınıfları bulma konusunda sıkıntı çekiyorsunuz. Sonraları alışıyorsunuz tabi.
Fakülte, kampüsün bir diğer ucunda ve ormanında dibinde yer alıyor. Fakülteden çıkıp temiz havayı içinize çekebilirsiniz. Bir diğer ucunda dediğime bakmayın, yemekhaneye gitmeniz yürüyerek 10 dakika sürüyor.
Yazımın sonuna geldik, Muğla bilgisayar mühendisliği okunur mu okunmaz mı siz karar verin. Tabi ilk tercihleriniz A sınıfı üniversiteler olmalı bence... Unutmadan aşağıya bölüm tanıtım videosunu bırakıyorum, bölüm kanalına abone olup like atmayı unutmayın pls!
Ayrıca bölümümüzün tanıtımı için açmış olduğumuz Telegram grubuna katılabilir ve sorularınızı direkt olarak bize sorabilirsiniz. Katılmak için buraya tıklayın.
Bölüm Tanıtım Videosu
Sıkça Sorulan Sorular Videosu
Yurtlar ve ev fiyatları gibi genel hatlarıyla Muğla'da öğrenci olmak nasıl sorusunu cevapladığım Muğlada Öğrenci Olmak yazım ilginizi çekebilir.
0 Yorumlar