Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli - Doğru Tercih Adımları | YKS Tercih Dönemi

Tercih yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler  çok önemli. Bu yazıda tercih yaparken dikkat edilecekler nelerdir ve nasıl bir liste oluşturmalıyız buna değiniyor olacağım. Bizzat kendi tecrübelerimden ve arkadaşlarımdan edindiğim bilgiler doğrultusunda bu yazıyı hazırladım.

Geçtiğimiz günlerde 2020 yılı için yapılan YKS sınavı sonrası adaylar artık üniversite seçmek için düşünür hale geldiler. Sınav sonuçlarının yaklaşık 1 ay sonra açıklanacağını var sayarsak, kendi başımdan da geçtiği için önümüzdeki 40-45 günlük dönemin üniversite adayı öğrenciler için çok stresli olacağını düşünüyorum. Hatırlıyorum da, bildiğiniz baş ağrısından duramıyorum. Hangi üniversiteyi yazsam, hangi bölümü yazsam, özel üniversite mi yoksa devlet üniversitesi mi, şehir dışı okunur mu...

Doğru Tercih Adımları
2020 YKS Üniversite Tercihleri

Tercih Yaparken Atılması Gereken Doğru Adımlar

Doğru tercih adımları gerçekten çok önemlidir. Bir klişe olacak ama, çok kazandıran değil çok seveceğiniz işi yapmalısınız. Sevmeyerek bir işte ne kadar kazanırsanız kazanın eninde sonunda bunalacak ve bırakacaksınız. Edindiğim tecrübelere ve aldığım duyumlara göre bence doğru bir üniversite tercihi yapabilmek için atılması gereken adımlar şu şekilde:
  • Okumak istediğiniz bölüm ya da bölümlerin bir listesini çıkartın, liste çok uzun olursa eleme yapın.
  • Seçtiğiniz bölüm gelecek vaat ediyor mu? 
  • Şehir dışında okumak için uygun birisi misiniz, ailenizin gerekli imkanları var mı? 
  • Yazmayı düşündüğünüz üniversitelerdeki bölümleri tek tek inceleyin, akademisyenleri, mezunların iş bulma oranlarını, verilen derslerin içeriğini...
  • Yazmayı düşündüğünüz üniversiteler konum olarak nerede yer alıyor, ekonomik açıdan sizi ne kadar zorlayacak göz önünde bulundurun. Mesela yemekhane fiyatları nasıl, şehir dışı ise kiralar, yurt ücretleri ve ulaşım ücretleri ne kadar bunları araştırın.
  • Bölüm İngilizce ise hazırlıkta hangi seviyeye kadar İngilizce öğretiyorlar öğrenin.
Yukarıdaki adımları inceleyip cevaplarsınız gerçekten çok işinize yarayacaktır. Ben aileme yük olmamak için devlet üniversitesi okumak istedim ve sadece %100 burslu vakıf üniversitelerini listeme yazdım, sonuç olarka Muğla Üniversitesi'ni kazandım. Şuan şehir dışında okuyorum ve yaklaşık olarak yıllık %75 burslu bir üniverste için gerekli olan gideri zaten Muğla'da harcamak zorunda kalıyorum. Eğer %75 burslu üniversite yazsaydım, şuan İstanbul'da okuyor olacaktım. Siz siz olun bunu hesaba katmayı unutmayın. Sonuçta İstanbul'da üniversite okumak bambaşka bir şey.

Seçilecek Üniversite Türü

Hangi türdeki üniversiteyi tercih etmeliyim sorusu üniversite adaylarının kafasını epey karıştıran bir soru, en azından benim için öyleydi. Devlet üniversitesi mi yoksa vakıf yani özel üniversite mi ? 
Bu soru zamanında çok kafamı kurcalamıştı, ben de ailede ve çevremde üniversite okuyan pek kimse olmadığı için özel üniversite çok masraflı olur kafasıyla şehir dışında bir üniversiteyi yazmıştım. Gerçi durumumdan şikayetçi değilim, bana çok şey kattı farklı bir şehirde okumak. Ama İstanbul'da öğrenci olmak çok daha farklı olurdu diye düşünüyorum.
Tercih yaparken dikkat edilecekler listeme seçilecek üniversite türünü eklemezsem olmazdı. Eğer özel bir üniversitede okumayı düşünüyorsanız, sağlam ve köklü bir üniversite olduğundan, akademisyenlerin öz geçmişlerinin iyi olduğundan emin olmalısınız. Malum, geçtiğimiz günlerde Şehir Üniversitesi'nin başına gelenler belli... Şehir dışında okumanın, eğer kyk yurdu çıkmazsa %75 burslu bir üniversitede okumak ile eşit gidere sahip olduğunu unutmayın. 

Geleceğin Meslekleri Nelerdir

Peki tercih için her şey tamam, sıralamanız felan iyi; hangi mesleği seçeceksiniz? Çevrenizde de sık sık duyacağınız üzere sağlık sektörü asla ölmeyecek, asla bitmeyecek bir sektör. Belki ultra zengin olamazsınız, ama her türlü iş bulursunuz. Hele bir de tıp kazanıyorsanız, yolunuz açık olsun; ne diyeyim.
Ama bana ve birçok insana göre geleceğin sektörü teknoloji, bakın bir kere dünyanın en zengin insanları kimler. Jeff Bezos Amazon'un kurucusu, Mark Zuckerberg Facebook'un kurucusu, Steve Jobs Apple'ın kurucusu... Bu liste uzar da uzar, dünyanın en zengin insanlarının nerdeyse tamamı teknoloji sektöründe yer alıyor. Bu noktada; bilişim teknolojileri, mühendislik dalları, bilgisayar bilimleri gibi teknoloji ile ilgili bölümler ilginizi çekebilir.

Dilerseniz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ni ve Muğla'daki öğrenci hayatını anlattığım "Muğla'da Öğrenci Olmak - Muğla'da Öğrencilik" yazımı da okuyabilirsiniz. 
author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya