İspanyol Deportivo'luların Türk Sevgisi! Kendilerine Türk Diyorlar! Maçlarda Türk Bayrağı Açıyorlar!

Deportivo La Coruna ve Celta Vigo İspanya'nın Galiçya bölgesinde bulunan iki komşu şehrin takımlarıdır. Taraftarları arasındaki rekabet sonucu Celta Vigo'lular, "hakaret etmek" amaçlı Deportivolulara "Los Turcos" lakabını takmışlardır. Fakat bu lakap Deportivo'luların çok hoşuna gitmiş ve benimsemişlerdir. "Türk gibi güçlü" şeklinde de slogan oluşturmuşlardır.



Peki bunun sebebi nedir? 16. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu dünyanın en güçlü devletidir. Hedefte başta Asya kıtası ve Amerika kıtası olmak üzere ticaret amaçlı deniz yolculuklarının pik yaptığı bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun denizdeki en büyük rakibi Portekiz'lilerdir. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, İspanya'nın Galiçya bölgesinde her seferinde Portekiz'liler ile karşılaşır ve Coruna bölgesini vergiye bağladığını, halka eziyet ettiğini görür. Sonunda halkı Portekiz'lilerin baskısından kurtaran ve onlara hoşgörüyle yaklaşan Hayrettin Paşa ve donanmasına şehre geldiğinde konaklaması için kale de tahsis edilmiştir. Komşu şehir Vigo'da yaşayanlar ise Portekiz'lilere yardımcı olurlar ancak Portekiz'liler uzun süre bu bölgeyi kontrol ederek İspanya devletine ve bununla birlikte çok büyük olasılıkla bölge halkına da sıkıntı verirler. 16. yüzyılda bir Türk devleti olan Osmanlı İmparatorluğu, Coruna şehri halkı için tabiri caizse bir kurtarıcı olmuştur. Kendilerine hakaret olarak "Los Turcos" diyen Celta Vigo taraftarlarına biz Türk'lükten gurur duyuyoruz siz ise Portekiz'li ve hainsiniz anlamında "Portekiz'liler" diyorlar. Aşağıdaki videoda bölge halkının bu konudaki düşünceleri yer alıyor. Yazıyı okumaya 2 dakikalık bu videoyu izledikten sonra devam etmeni tavsiye ediyorum.




Aşağıdaki fotoğrafta Deportivo taraftarının, 2004 yılında Deportivo'nun Yunan takımı olan Panathinaikos ile arasındaki Şampiyonlar Ligi maçında açtığı 24 metrelik Türk bayrağını görüyoruz.


Türk medyasıyla buluşmasına Türk bayraklı tişörtüyle gelen ve kendisini Deportivo fanatiği olarak tanımlayan Jaime Austin'in bu konuyla ilgili söyledikleri: "O güne çok uzun zamandır hazırlanmıştık çünkü bizi Türk diye dışlamaya çalışan herkese bununla gurur duyduğumuzu göstermenin yolunu arıyorduk her zamankinden farklı ne yaparsak ses getirir dedik ve aklımıza Türk bayrağı açmak geldi. Bugün bu olay hala konuşuluyorsa ve sizde bana bunu soruyorsanız en doğru tepkiyi vermişiz demektir." Bir Yunan takımıyla olan maçta bunu yapmayı özellikle mi seçtiklerini soran medya ekibine verdiği cevap ise: "Elbette, bunu bir yunan takımıyla oynarken yaptığımızda istediğimiz mesajı daha güçlü vermiş olacağımızı biliyorduk."

Konuyla ilgili daha fazla fikir sahibi olmak istiyorsan aşağıdaki belgeseli izleyebilirsin...





author

Süleyman Kaan TAŞ


Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya