Depresyondan Kurtulmanın 10 Doğal Yolu

Merhabalar, karantina dolayısıyla birçok insan depresif durumda. Bazıları uzun sürelerdir depresyondaydı. Eğer rahatsızlığınız henüz ciddi değil, can sıkıntısı tarzındaysa bu yazıda sizlerle paylaşacağım Major Depresif Bozukluk için 10 Teknik işinize yarayabilir. Eğer uzun süredir bu durumda ve durumunuz gerçekten çok ciddi ise, bir uzmana danışmayı unutmayın.


depresif bozukluk


1. Bir Rutin Belirleyin

 Bir psikiyatrist ve UCLA Depresyon Araştırma ve  Klinik Programı direktörü olan Ian Cook'a göre depresyona girmiş insanların düzenli bir yaşama ihtiyacı var. Kendinize bir rutin oluşturmalısınız. 






2. Hedefler Belirleyin

 Depresyona girdiğiniz zaman sanki hiçbir şeyi başaramayacak gibi hisseder, kendinizi beceriksiz görürsünüz. Bu sizin kendinizle ilgili daha da kötü hissetmenize neden olur. Kendinize günlük hedefler belirleyin. 



 Bu hedefleriniz büyük şeyler olmasın, zamanla büyütürsünüz. İlk başta basit adımlarla başlayın ve kendinize hedef koymayı ve başarmayı alışkanlık haline getirin. Mesela ilk hedefiniz belirlediğiniz bir saatte kalkmak, 1 saat çizim yapmak gibi basit şeyler olmalıdır. 
 Kendinizi iyi hissetmeye başladıkça sizi zorlayacak hedefler belirleyin.

3. Egzersiz Yapın



 Basit egzersizler yapın. Egzersiz yaptıkça endorfin ve benzeri kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak kimyasal bileşenler salgılayacak ve daha huzurlu olacaksınız.  Ian Cook'un söylediğine göre spor yapmak beyninizin kendisini daha hızlı iyileştirmesine yardımcı oluyor. 
   Ne kadar spor yapmalısınız ? Maraton koşmanıza gerek yok, yürüyüş bile yapsanız yeterli olacaktır zamanla artırabilirsiniz. Tabi şuan sokağa çıkma yasağı nedeniyle bu pek mümkün değildir diye düşünüyorum evde vücut ağırlığınız ile basit egzersizler yapabilirsiniz.

4. Sağlıklı Beslenin

 Maalesef depresyonu engelleyecek veya hemen sizi kurtaracak büyülü bir diyet yok. Sadece ne yediğinize dikkat edin, kendinizi takip edin.  Ne yediğinizi kontrol etmeniz size kendinizi daha iyi hissetirecektir. Omega 3 içeren besinlerin depresyondaki insanlara iyi geldiği araştırmalarca bilinen bir şey. Balık tüketmek size iyi gelebilir.
 Ayrıca ne kadar yediğinize dikkat etmelisiniz. Bu süreçte kimi hasta aşırı beslenip kilo alırken kimileri de çok az beslendikleri için fazla kilo kaybediyor hatta kas kaybı yaşıyorlar.

5. Yeteri Kadar Uyuyun

 Major depresif bozukluk, genellikle insanların uyku düzenini alt üst eder. Gözünüzü kapatıp uyuyamazsınız yada çok fazla uyuyup uyandığınızda ölü gibi olursunuz.  Erken yatmaya çalışın, mümkünse uyumadan en az 2 saat önce her türlü elektronik alet ile teması kesin. Çünkü uyku saatine yakın ekranların yaydığı ışığın uykumuzun kaçmasına neden olduğu bilinen bir gerçek. 
 Süt içerisinde laktoz bulundurduğu için uykunuzu getirecektir. Dileğinize göre yoğurt yiyebilir ya da ayran içebilirsiniz. Ayrıca yatağa yatıp kitap okumakta uyku getiren bir aktivitedir. Yatmadan yarım saat kadar kitap okursanız gözleriniz gitmeye başlayacaktır.


6. Sorumluluk Alın

Depresyona girdiğiniz vakit ruhsal olarak bir çöküntü yaşayıp her şeyden vazgeçersiniz. Okuldaki yada işinizdeki sorumluluklarınızı bir kenara bırakırsınız.  Bunu yapmayın, farkında olun ve sorumluluklarınızı yerine getirin. Görevinizi yerine getirmek size kendinizi iyi hissettirecektir. 

7. Olumsuz Düşüncelerinizle Mücadele Edin

 Depresyonla olan savaşınız aklınızda geçiyor. Depresif olduğunuz için sürekli kötü düşünmeye başlarsınız ve hiç bir şey yapmak istemezsiniz.  Depresyon sizi kötü düşünmeye iter. Olumsuz düşüncelerinizle mücadele edin ve olumsuz düşünmenize neden olabilecek arkadaş vb. etmenlerden uzaklaşın.  Mümkünse iyi bir arkadaşınızdan yardım alın.


8. İlaç Kullanmadan Doktorunuzla Görüşün

 Depresyonda olduğunuzu anladığınızda aklınızdan antidepresan kullanmak geçmiş olabilir. İlaçları kafanıza göre almayın. Ian Cook'un söylediğine göre balık yağı, folik asit ve SAMe gibi takviyelerde umut var. Tabi ki bunlar kişiden kişiye değişiyor. Bir ilaç kullanmadan önce kesinlikle doktorunuzun tavsiyesini almalısınız. Bazı ilaçlar size zarar verebilir. 


9. Yeni Şeyler Yapın

Depresyondayken hiçbir faaliyet yapmak istemezsiniz. Kendinizi zorlayın ve yeni bir şeyler yapmak için dışarı çıkın. Sahile gidin, müzeye gidin, bir kursa katılın, yemek yapın...  Psikiyatrist Cook "Yeni şeyler denemek , zevk ve öğrenmeyle ilişkili olan beyindeki dopamin miktarını artırıyor." diyor. 

10. Eğlenmeyi Deneyin 



Eğer depresyon süreci içerisindeyseniz hiçbir şey size eğlenceli gelmeyebilir. Ama siz biraz eğlenmeyi denemelisiniz. Bilgisayar oyunları oynayabilir, çizim yapabilir, müzik (depresif olmayan) dinleyebilir , film yada dizi izleyebilirsiniz. Bazen bir arkadaşınızla sohbet etmek, dışarı çıkmak bile eğlenmenize yeterli olabilir. Sıkıntılarınızı yakınlarınız ile paylaşın.

Eğer depresyonun ne olduğunu, depresyondaki birisine nasıl yaklaşmanız gerektiğini yada depresyonun belirtilerini merak ediyorsanız Depresyon Nedir ? - Depresyondaki Birisine Nasıl Yaklaşılır? yazımı inceleyebilirsiniz.

Kaynak:





author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya