Baba Kompleksi , Baba Meseleleri ya da Diğer Adıyla "Daddy Issues"

Wikipedia'da "Baba Kompleksi" olarak geçen "Baba Meseleleri" olarak da bilinen ve ilk kez Freud tarafından ortaya atılmış olan "Daddy Issues" nedir? Bu konuda ne biliyorsun?

daddy issues

 Bilindiği üzere kız çocukları "genellikle" babalarını annelerinden daha çok severler. Benzer şey erkek çocuklar için de geçerlidir. Erkek çocuklar da genellikle annelerini babalarından daha çok sevme eğilimindedirler. Sence neden?  Bunun hakkında hiç düşündün mü?
 Psikolojide kız çocuğunun babasını idealize etmesine "Father Complex" yani baba kompleksi denilmiştir. Siz bunu "Elektra Kompleksi" olarak da duyabilirsiniz. Erkek çocuğunun annesini idealize ettiği duruma ise "Oeidipus Kompleksi" veya "Mommy Issues" denilmiştir. 

Daddy Issues Nedir?


Baba kompleksine göre, kız çocuğunun babasına karşı duyduğu derin sevgi ve hayranlık duygusu onu idealize etmesine neden oluyor. Kız çocuğunun,  babasına karşı duyduğu bu derin sevgi annesini kıskanmasına neden oluyor. Bu kıskançlığın nedeni ilgi. Çocuk, babasının ilgisini kıskanıyor. Benzer durum erkek çocuk için de geçerli. Onu yeni bir yazıda ve videoda inceliyor olacağız. Bu dönem genellikle 4 - 6 yaş aralığında ortaya çıkıyor ve çocuğunun  mental yapısının, gelişiminin, insanlarla olan ilişkilerinin ve hatta zeka seviyesinin  şekillenmesine neden oluyor.

daddy issues nedir


Bu yaş aralığında bir çocuğa sahip olan anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor. Çocukların yanında birbirlerine fazla ilgi göstermemeleri öneriliyor.  Bu yazımızda baba kompleksini işliyor olduğumuz için babanın davranışlarını ele aldık. Bir sonraki yazıda Oedipus Kompleksini işlerken annenin  davranışlarını ve çocuk üzerindeki etkilerini inceliyor olacağız...

Kız çocuğu 4 - 6 yaş aralığında olan baba, farkında olmadan onun geleceğini şekillendiriyor. Baba, katı, otoriter ve korku uyandıran bir yapıya sahipse; gelecekte kız çocuğu çekingen ve utangaç bir insan olacaktır. Kendini ifade etmekten çekinip, içe kapanık bir insan olmayı tercih etmesi olasıdır.
Eğer babası, çocuğunu sürekli eleştiriyor ve hata yapmasına izin vermiyorsa çocuk kendi doğrularını bulamayacak ve hayatta da bu eksikli hissedecektir. Babanın ne çok katı, ne de çok yumuşak olması gerekmektedir. Eğer gereğinden fazla yumuşak davranırsa, çocuk şımarık diye tabir edebileceğimiz; özgüveni yüksek olmaktan çok, kendini beğenmiş ve aşırı hayalperest bir insan olabilir.  Çocuğuna karşı sınırları olduğunu göstermeli ama aynı zamanda esnek bir baba olduğunu  da hissetirmelidir. Ona karşı olan sınırlarını aşmadıkça bir sorun olmayacağını ifade etmelidir.

Babalar kızlarının ilk aşkıdır. Bu yüzden gelecekteki eşleri  genelde babalarına benzer çünkü kız çocukları babalarını idealize etmiştir. Eğer baba kızına karşı sevgisini göstermiyorsa, çocuk sevgiye ve ilgiye aç olacağından ileride de kendinden yaşça büyük birisini eş olarak tercih edecektir. Yapılan araştırmalar incelendiğinde, babasıyla arası iyi olan ve bilinçli bir şekilde yetiştirilmiş olan kız çocukları ilerleyen yaşlarda  rahatlıkla kendi ayakları üzerinde durabilen, özgüveni yüksek ve başarılı insanlar olmuşlardır. Bu yüzden her zaman çocukların ebeveynleri ile olan ilişkileri her zaman önemli olmuştur. Özellikle 4-6 yaş aralığındaki çocuklar için bir hayli daha önemlidir...

Daddy issues nedir sorusuna yaptığım araştırmalar neticesinde bu şekilde cevap verebiliyorum. Eğer psikoloji ilginizi çekiyorsa Sigmund Freud - Psikanaliz yazımı incelemenizi öneririm. 
author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya