Yeni Bir Dünya Rekoru - Mariana Çukuru'nun Gizemi!


mariana-trench
  

   Bildiğiniz gibi Dünya hala aktif bir yüzeye sahip, volkanlar, plaka hareketleri vb olaylar dünyanın sürekli değişmesine, şekillenmesine neden     oluyor. Mariana Çukuru ilk kez İngiliz araştırma gemisi HMS Challenger tarafından 1872 yılında bulundu. Mürettabat mesafeyi ölçmek için çıpadan yararlanıyordu. Çıpa karaya oturana kadar deniz altına salınmaya devam ediyordu.

mariana-detector







august
August Piccard
Mariana Çukuru’nun ikinci  ve daha derin olduğunu ortaya çıkaran keşif 2. Dünya Savaşı döneminde denizlaltılar sonar sistemleri sayesinde yapıldı. Sonar cihazları denizin dibine dalga gönderiyor ve bu dalganın katı cisme çarpıp geri yansıması ile cihaza tekrar ulaşmasını sağlıyordu. Bir dalganın gidiş-geliş süresi o bölgedeki denizin  dibi ile olan mesafisinin ölçülmesini sağlıyordu. Artık Mariana Çukuru, dünyanın bilinen en derin noktası oldu.

Çukurun dibine inmek isteyen insanlar çalışmalara başladı. İsveçli bilimadamı  Auguste Piccard 1953 yılında derinlerde basınca dayanabilecek keşif aracı olan Triest batiskafını tasarladı. 











   Testler ve kontroller tam  7 yıl sürdü. Nihayet 1960 yılında Triest dalışa hazırdı. Dalış için bir ekip oluşturuldu. Ekipte Amerikan Donanması üyesi Derin Deniz Kaşifi Teğmen Don Walsh   ve Auguste Piccard’ın oğlu Jack Piccard görev aldı. 

jack-piccard
Teğmen Don Walsh ve Jack Piccard



deepsea-challenge
Deepsea Challenger
   



 23 Ocak 1960’ta araç dalışa başladı. Dalıştan 2 saat sonra batiskafın camlarından birisi basınca dayanamadı ve çatladı. Buna rağmen Don Walsh ve Jack Piccard geri dönmeyip, ölüme göze alarak dalışa devam ettiler ve sonunda çukurun dibine ulaşmayı başardılar.Okyanusun dibinde yaşayan bir balık türü buldular fakat fazla inceleme yapamadan geri döndüler. Dalış tam 9 saat sürdü ve dünya rekoru olarak tarihe geçti.






    
  Bundan yaklaşık 50 yıl sonra Titanik gibi filmleri yönetmiş olan ünlü yönetmen James Cameron  26 Mart 2012’de kendi özel denizaltısı ‘’Deepsea Challenger’’ ile bu çukurun 10 bin 908 metre  tabanına indi.

director-of-titanic
James Cameron


 Geçtiğimiz günlerde ise Victor Vescovo Mariana çukuruna indi ve 11km lik dalış rekoruna imza attı. Suyun altında farklı balık türleri, plastik ve poşet bulduğunu açıkladı.


  Mariana Çukuru, Endonezya ve Japonya’da bulunan birbirne bakan tünellerin tam da ortasında bulunuyor. Kim bilir, belki bir yer altı şehri var ve Mariana Çukuru’nun da bu yer altı şehriyle bir bağlantısı var…


endonezya-japonya-yeraltı-tuneli

author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya