Miyop Ve Astigmat Miyop | Miyop Nedir? Miyop Nedenleri Ve Miyop Dereceleri Nedir?

 Uzağı görememek toplum içerisinde sık rastlanan bir durumdur. Uzağı görememek miyopluk olarak bilinir ve dünya çapındaki insanların yarısına yakını uzağı görememek, yani miyop problemi ile karşı karşıyalar. 

Uzağı görememekten kasıt orayı karanlık bir nokta olarak görmek değildir. Uzaktaki nesneleri net görememektir. Bu sebeple de miyoplar gözlük veya lens kullanmadan güzel bir manzaranın tadını çıkaramazlar. Çünkü manzaranın geneli bulanık görünecektir.

C:\Users\Tamer\Desktop\miyop-nedir-belirtileri-nelerdir-30.jpg


Miyop Nedir?

Miyop gözün yapısının normalden daha uzun olması ile bağlı olarak uzağı görememek demektir. Bu durumda göze giren ışınlar retinanın üzerine odaklanması gerekirken ön tarafında odaklanır. Bu sebeple miyop olan canlılar uzağı görememek gibi bir sorunla yüzleşirlerken yakını gayet net bir şekilde görebilirler.

- Miyop insanların miyop olduklarını fark etmelerini sağlayacak belirtiler aşağıdaki gibidir.

- Uzağı görememek yerine uzaktaki cisimleri bulanık görme

- Uzağa bakarken gözleri kısarak bakma

- Göz ile bağlantılı olarak göz ve baş ağrısı

- Araç kullanırken genelde gece saatlerinde görme zorluğu (gece miyopisi)

- Yol işaretlerini okurken miyopluğa bağlı olarak zorluk çekme


Miyoplar uzağı görememek gibi bir soruna sahiptirler. Yakını rahatlıkla görebilirler. Bu sebeple miyoplar kitap okuma ve bilgisayar kullanma gibi aktivitelerde hiçbir sorun yaşamazlar.

Yukarıdaki belirtileri gören herhangi biri derhal bir göz doktoruna başvurmalıdır. Miyopluk her ne kadar problemli görünen bir durum gibi görünse de günümüz teknolojisi ile tedavi edilebilir. Gözlük, kontakt lens ve lazer tedavisi gibi yöntemler ile düzeltilebilen bir sorundur.


Astigmat Miyop Nedir?

Miyop uzağı görememek anlamına gelen bir problemdir. Ancak astigmat miyop olan canlılar yakın veya uzak fark etmeksizin nesneleri bulanık olarak görürler. Miyop uzağı görememek anlamına gelirken hipermetrop ise yakını görememek anlamına gelmektedir. Yani hipermetrop sorunu olan canlılar uzağı net bir şekilde görebiliyorken yakını görmekte zorluk çekerler. Bu sebeple kitap okumak ya da bilgisayar kullanmak gibi aktiviteleri yerine getirirlerken güçlük çekerler. İşte bu ikisinden farklı olarak astigmat miyop, uzağı görememek ya da yakını görememek ile alakalı değildir. Hem yakını hem de uzağı bulanık görmek demektir. Yani astigmat miyop rahatsızlığı olan canlılar için dünya bulanık bir yerdir.


Miyop Nedeni Nedir?

Miyop nedeni temelde gözün fiziksel görünümü ile alakalıdır. Gözün bazı eksenlerinde oluşan uzunlık farklılıkları uzağı görememek anlamına gelen miyop olmaya sebebiyet verir. Miyop kusuru gözün önden arkaya uzunluğunun olması gerekenden daha uzun olduğu durumlarda ve kornea veya merceğin kırma gücünün standartlardan fazla olması sebebiyle ortaya çıkar. Yani miyop nedeni gözün normalden uzun olması ve ışığın odak noktasının buna bağlı olarak yer değiştirmesidir.


Miyop dereceleri

Miyop nedeni ile beraber miyop dereceleri de vardır. Bunlar 3 derece ile belirlenir. Miyopi eğer 3 derecenin altındaysa “hafif miyopi”, 3-6 derece arasında yer alıyorsa “orta seviyede miyopi”, eğer 6 derecenin üzerindeyse “yüksek miyopi” olarak adlandırılır. Miyop dereceleri ne kadar fazla ise problem de o derece büyük demektir. Uzağı görememek gibi bir soruna sebebiyet veren miyopluk durumu yukarıda da bahsettiğimiz üzere gözün önden arkaya doğru uzunluğu ile alakalıdır ve bu uzama 18 yaşına dek devam eder. Bu sebeple 18 yaşına dek kişilerde dereceler değişiklik gösterebilir.


Dünyanın Yarısı Miyop Olacak

Uzağı görememek demek olan miyopluk durumu Covid-19 salgını ile beraber tekrar gündeme geldi. Buna göre salgın dünya genelinden miyop sayısının artışına sebep olacak. Göz sağlığı üzerinde araştırmalar gerçekleştiren Brien Holde Enstitüsü’ne göre bu yüzyılın ortalarında yani 2050 yılı yakınlarında dünyada 5 milyar insanın miyop olacak. 







Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya