Üniversite Değiştirmek - Üniversitede Bölüm Değiştirmek | Yeniden Üniversite Okumak

Üniversite çoğu gencin ilk hedefi, ilk hayalidir. İstediği bölümde ve istediği şehirde okumak her gencin hedefleri arasında ilk sıralarda yer alır. İlköğretim boyunca lise hayali kurup “arkadaşlar ortamı” hayali kuran gençler, lisedeyken sıkıcı derslerden arınıp artık sadece alanını ilgilendiren derslere odaklanabileceği için üniversitede bir rahatlama havasını hissederler. Gerçekten de öyledir. Üniversitede okunan bölüm ile alakalı dersler ağırlıklı olarak verilir. Lisede ise Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Türkçe, Edebiyat gibi dersler öğrencinin ilgi alanına girsin veya girmesin, öğrencinin umurunda olsun ya da olmasın yine de dayatılan dersler arasında yer alır. Üniversite işte bu durumdan kurtulmanın, daha çok merak ve ilgi alanlarının olduğu konularda dersler veren eğitim kurumlarıdır. 

universite degistirmek


Üniversitede Bölüm Değiştirmek İçin Sebep: Okunan Bölüm Sıkıcı Gelebilir.

Örneğin psikoloji okumak isteyen bir öğrencinin matematik, kimya ve fizik gibi derslere ihtiyacı yoktur. Fakat her ne kadar alakasız görünse de biyoloji, yani insan anatomisi konusunu öğrenmelidir. Fakat yine de baktığımızda öğrencinin alanı olan, öğrenciyi ilgilendiren ders üniversitelerde verilir.

Peki ya öğrenci üniversite okurken okuduğu bölüme uygun olmadığını fark ederse?

Öğrencilerin bir bölümü tercih edip kazandığı ve derslerine girdiği üniversitelerden bir süre sonra soğumaya başlarlar. Nedeni yanlış tercihtir. Bunu da derslere girmeye başladığında fark eder. Okuduğu bölümün ona göre olmadığı, o daha çok farklı alanlarda yoğunlaşmak istediğini fark eder ve üniversite değiştirmek gibi bir plan kurmaya başlar.


Üniversite Değiştirmek Mümkün Müdür?

Üniversite değiştirmek elbette mümkündür fakat asıl istenen üniversite değiştirmek mi yoksa bölüm değiştirmek mi, bundan emin olmak gerekir. Aynı üniversite içerisinde farklı bir bölüme geçilebilir. Bunun için yapılan işlem ile farklı bir üniversiteye geçmek için yapılan işlemler birbirinden farklıdır. Eğer sorun bölüm ise aynı üniversitede farklı bir bölüm okunabilir. Eğer sorun bölüm değil de üniversite ise, üniversitenin yeri ve eğitimi uygun gelmiyorsa üniversite değiştirmek elbette mümkünüdür.

Bazı öğrenciler üniversitenin eğitiminin yetersiz olduğunu düşündüğünden üniversiteyi bırakmak gibi düşüncelere de kapılıyor. Üniversiteyi bırakmak ilk yıl için kolay olsa da 3 yıl okunduktan sonra o kadar da kolay olmuyor. Neticede 3 yılık bir emek sonrasında üniversiteyi bırakmak pek göze alınabilecek bir durum değil.


Peki, Üniversite Nasıl Değiştirilir?

Üniversite değiştirmek isteyen öğrencileri üniversite değiştirme koşullarına uygun olmaları gerekmektedir.

Bunun için ilk başta not ortalaması göz önünde bulunduruluyor. Üniversiteler arası yatay geçiş yapmak için not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekiyor. Bunun haricinde yine disiplin suçu ya da başarısızlık sebebi ile ilişiği kesilenler başvuru yapamıyor.

Üniversite değiştirmek için not ortalamasından başka taban puan ile de geçiş yapmak mümkün. Bunun için gidilmek istenen üniversiteye en son alınan öğrencinin puanı ile eşit ya da daha yukarı bir puanın olması gerekiyor. Bu puanın altında puan alan öğrenciler geçiş yapamıyorlar.


Yeniden Üniversite Okumak Mümkün Mü?

Tekrar üniversite okumak elbette mümkün. Fakat tekrar üniversite okumak için gereken şartlar sağlanmalıdır. Sınavsız olarak tekrar üniversite okumak isteyen öğrenciler için tekrar üniversite okuma şartları şunlardır:

  • YÖK'e bağlı üniversiteden mezun olmak gerekir.
  • YÖK'e bağlı üniversitede hali hazırda okumaya devam etmek gerekir.
  • Yurtdışında okuyan öğrencilerin ise bu eğitimlerini YÖK e kabul ettirmeleri gerekir.

Üniversiteyi yeniden okumak isteyen öğrenciler de mevcuttur. Okuduğu bölümden memnun olmadığı için üniversiteyi yarıda bırakıp farklı bir üniversiteyi yeniden okumak isteyen öğrencilerin sayısı oldukça fazladır. 

Bölüm değiştirmeyi düşünüyor ve hangi bölümü okumanız gerektiği konusunda kararsız mı kalıyorsunuz? Hangi Bölümü Okumalıyım başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz...

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya