CV ve Açılımı Nedir? Nasıl CV Hazırlanır?

CV, Curriculum Vitae. Özgeçmiş olacak bildiğimiz CV nedir? Bu yazıda CV’nin tanımı, açılımı ve hazırlanmasına ilişkin detayları bulabilirsiniz...

CV Açılımı Nedir?

Cv yani özgeçmişin adını yeni duyan insanların merak ettiği sorulardan bir tanesi de cv açılımı nedir, sorusudur. 

Cv, açılımı olarak Curriculum Vitae nin kısaltmasıdır. Curriculum çevre, döngü gibi anlamlara gelirken vitae sözcüğü de hayat anlamına gelir. Bir araya geldiklerinde de “hayat döngüsü, tecrübesi ve sonuç olarak Türkçe adıyla özgeçmiş anlamına gelir.

cv acilimi

Cv ya da özgeçmiş, kişinin özellikle cv vereceği kuruma göre şekil alır. Örneğin iş başvurusu için gerekiyorsa özellikle referanslar, daha önceki iş tecrübeleri ve mezun olduğu okul veya kurs hakkında bilgi olması daha yararlı olacaktır. Bu sayede kişi işe alınma ihtimalini sadece cv doldurarak %50 artırır. Bu da büyük bir şans demektir. Eğer Cv bir eğitim kurumuna kayıt olmak için gerekiyorsa, farklı yerlerden alınan sertifikalar, tamamlanan okullar, üniversiteler cv de yer alırsa kişi için bu daha faydalı olur.


CV Nasıl Oluşturulur?

Cv son yıllarda artık tüm işverenler tarafından kesinlikle istenen bir belge. Hal böyle olunca Cv ye daha yeni yeni alışan insanların aklına cv nasıl oluşturulur sorusu geliyor. Cv oluşturmak oldukça kolay bir iştir. Asıl zor olanı, cv ye neler yazılır sorusudur. Cv’ye yazılabilecek şeyler şunlardır:

  • Eğitim hayatı,
  • İş tecrübesi,
  • Katılınan konferanslar, eğitimler ve sertifikalar,
  • İletişim bilgileri,
  • İlgili sektöre göre Github, itch.io veya Youtube gibi 3. taraf hesaplar,
  • Hobiler,
  • Kişisel bilgiler ve motivasyon,
  • Yabancı dil bilgisi,
  • Beceriler

Cv ye yukarıda da bahsettiğimiz gibi geçmişteki iş, eğitim ve diğer tecrübeler yazılır. Bu sayede işveren bir değerlendirme yapar ve kişiyi işe almak için elinde bir sürü sebep barındırır. Cv ya da özgeçmiş nasıl yazılır, örnek ile gösterelim.


CV’ye Neler Yazılır?

Bu sorunun temelinde cv nasıl oluşturulur sorusu yer alır. Cv ye yani özgeçmişe ilk önce kişisel bilgiler yazılır. Ad, soyad, doğum tarihi gibi kimlik bilgilerinden sonra işvereni ilgilendirecek tüm bilgiler yazılabilir. Uyruk, askerlik durumu, medeni hali ve yaşadığı şehir başlıca örneklerdir. Bunun haricinde varsa ehliyet bilgileri de girilir ve herhangi bir engel olup olmadığı da eklenir. Diğer taraftan hobiler eklenebilir. Özgeçmiş yani cv ye hobiler de eklenebilir. Tenis oynamak, yüzmek, yazı yazmak, resim çizmek, kitap okumak gibi hobiler de cv ye eklenebilir. Bu da yine işvereni ilgilendiren şeylerdendir. Öte yandan adres, telefon ve e-posta adresi mutlaka yazılmalıdır. İşverenin cv sahibine ulaşması iş alımında en büyük etkendir.

Daha sonrasında cv ye iş tecrübeleri yazılır. İş tecrübesinde iş yeri ve pozisyon yazılır, hangi tarihlerde ve ne kadar süreyle hangi görevi yaptığı detaylı bir şekilde listelenir. İş tecrübeleri haricinde eğitim hakkında da bilgi verilir. 

Mezun olunan ilköğretim okulu, ortaöğretim okulu (lise) ve üniversite yine cv ye eklenir. Burada yine okula kayıt olunan ve mezun olunan tarih girilir. Hangi okulda, hangi bölümden mezun olunduğu da yine cv ye eklenir. Daha sonrasında bilgisayar bilgisi cv ye eklenebilir. Özellikle Microsoft Office yazılımları birçok şirket tarafından mutlaka bilinmesi istenen temel yazılımlardır. Microsoft Office yazılımlarının öğrenmesi de oldukça kolaydır ve bununla ilgili eğitimler ücretsiz olarak Youtube üzerinden yayınlanmaktadır.

Bilgisayar bilgisi dışında bilinen yabancı diller de mutlaka cv ye yazılmalıdır. Ana dil haricinde İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça veya Rusça gibi bilinen diller listelenir ve başlangıç, orta ve ileri seviye olarak 3 farklı şekilde belirtilir. 

Son olarak üye olunan kulüp ve dernekler, seminerler ve referanslar eklenir, bir fotoğrafta eklenerek cv tamamlanır.  Cv nasıl oluşturulur sorusunun da cevabı budur.

Burada bahsi geçen özgeçmiş, biyografi değil, daha çok iş ve eğitim alanındaki tecrübelerin aydınlatılması içindir. 



Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya