Risk Almak - Risk Almak Ne Demek? Neden Risk Alırız? Almalıyız?

Risk almak... Risk almak ne demek? Neden risk alırız veya almalıyız? Bu yazıda Prof. Dr. Sincan Canan'ın yazı sonuna bıracakağım videosunu ve diğer araştırmaları baz alarak bu sorulara cevap vermeye çalışıyor olacağım.

Sinan Canan'ın Açık Beyin'de konuya ilişkin verdiği cevap:


Risk Nedir?

Risk kısaca bir olayın gerçekleşme veya gerçekleşmeme olasığından kişinin etkilenme durumudur. Örneğin karşıdan karşıya geçerken kafanıza metor düşme ihtimali bir risktir. 

risk almak

Risk, en fazla ekonomi alanında karşımıza çıkıyor, günümüzde kripto paraların popüleritesinin artmasıyla birlikte risk almak nedir sorusunu da sıklıkla duyar olduk. Ekonomideki risk terimi bir "Finansal Risk" olarak adlandırılmaktadır. Finansal risk kendi içerisinde piyasa riski, likidite riski gibi alt kırılımlara ayrılmaktadır. Fakat konumuz ekonomi değil, o sebepten uzatmaya lüzum yok.


Risk Almak

Risk almak sonucunu bilmediğimiz bir olay karşısında cesaret göstererek hareket etmek ve o bilinmezliğe doğru adım atmaktadır. Kontrollü olduğu sürece genelde başarıyı tetiklemektedir. Doğru yerlerde doğru riskleri alan kişiler sayesinde dünya bugünkü haline gelmiştir. (İçerisinde bulunduğumuz 1-2 yılı düşününce o yarasayı yeme riskini keşke hiç almasaydı diyorum...)

Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim "kontrollü risk" kavramı mantık çerçevesi içerisinde alınan riskleri kapsamaktadır. Örneğin alkollüyken araç kullanmak son derece aptalca bir risktir. 


Neden Risk Alırız? Almalıyız?

İnsan doğası gereği risk alan/alması gereken bir canlıdır. Evrimsel süreci göz önüne alırsanız eğer ormanda atalarımızın karşısına ne çıkacağı hiçbir zaman belli değildi. Bu sebepten atalarımız adım atarken bile sürekli bir risk alıyorlardır ve daima stres altındalardı. Bu yüzden bizlerin genlerinde de risk almaya iten yönelimler mevcut. 

Günümüz dünyasında alınabilecek risk sayısı bir hayli azaldığı için insanlar korku filmleri izliyor, extreme sporlarla ilgileniyor ve adrenalin artırıcı aktivitelerde bulunuyorlar. Doğal olarak bu aktivitelerin tümünde stres seviyesi artıyor ve beynimizin uyanık kalmasını sağlıyor. 

"Kabul edilebilir sınırlardaki risk eğlencelidir. "


Risk Almak ve Hormonlar

Yapılan araştırmalara göre testosteron hormanıyla risk alabilme yetisinin doğrudan bir ilişkisi bulunuyor. Testosteron miktarındaki atış kişinin risk alabilme ihtimalini artırıyor ve cesaret duygusunun kabarmasını sağlıyor. Bu durum hem erkek hem de kadınlar için geçerli olarak karşımıza çıkıyor.

Risk almak konulu bu yazı ilginizi çektiyse konunun stres ile ilişkisi olduğu için "Stresi Azaltmanın Yolları – Stresi Azaltmak | Stres Nasıl Azaltılır?" başlıklı yazım da ilginizi çekebilir.







author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya