Çernobil Faciası ve Komplo Teorileri

  Çernobil'de 26 Nisan 1986'da saat 01.24 te bir kaza meydana geldi. Bu kaza ardında derin acılar bıraktı...

Çernobil Kazası Neden Oldu?

  4 numaralı reaktörde  güvenlik testi yapılacaktı. Senaryoya  göre 4 numaralı reaktörün elektriği kesilecek ve sistemin nasıl cevap vereceği incelenecekti. Elektrik kesilmiş gibi reaktör kapatıldı. İlk 36 saniye hiçbir şey meydana gelmedi daha sonra acil durum butonuna basıldı fakat her şey planladığı gibi olmadı, bu butona basıldığında reaktörün kalbinin kapatılması ve karantina altına alınması ve reaksiyonun sona ermesi gerekiyordu. Butona basılmasına rağmen reaksiyon devam etti. Reaksiyon reaktörün içerisini iyice ısıttı ve su buharlaştı daha sonra  sıcaklık artışından ve buhardan dolayı yakıt çubukları erimeye başladı. Bu erime hızla devam etti ve içeride tüm reaktöre yayıldı. Erime devam ederken  bir patlama meydana geldi. Bu patlama koruyucu kalkanın parçalanmasına neden oldu.

 Yani patlamanın sebebi buharlaşma oldu, eğer nükleer fisyon gerçekleşseydi şehrin tamamı yok olabilirdi. Kalkan parçalandığından dolayı  artık atmosfere radyoaktif buhar salınmıştı ve yardıma gelen kişiler bu buhardan etkilendi. Yangını kontrol altına almaya çalışan ilk 2 görevli öldü. Daha sonra yangını söndürmek için yardıma gelen 28 çalışan ve sayısı çok fazla olan itfaiyeciler de bu gazdan etkilendi... Bir süre sonra yangın ancak durdurulabildi. Ölen toplam kişi sayısı 300’e ulaşmıştı. Buhar temizlenemediği için çevredeki evler boşaltıldı. Fakat reaktördeki erime hala devam ediyordu. Helikopterler su ile reaktörü soğutmaya çalıştılar. Sonunda başarabildiler fakat olan olmuştu. Etrafa radyoaktif gazlar yayılmıştı. Bu gazlar yüzünden hem insanlar hem de doğa çok kötü etkilendi. Uzun bir süre olayın izi devam etti, meydana gelen yeni doğumlarda radyasyondan etkilenen bebekler oldu.



chernobyl-disaster


  Günümüzde artık o bölgede kimse yaşamıyor. Artık bu bölge turistik mekan oldu. Ukrayna Hükümeti, turizm için  yıkıntıları muhafaza etti. 

chernobyl-accident-and-tourism




Hatta geçtiğimiz aylarda bu faciayı konu alan Chernobyl dizisi HBO tarafından yayınlandı.






Çernobil Patlamasının Türkiye’ye Etkisi

  Yetkililer tarafından bu patlamanın ülkemize hiçbir etkisi olmadığı söylense de patlamanın meydana geldiği dönemde özellikle Karadeniz bölgesindeki kanser oranlarının artışı dikkat çekmektedir…


chernobyl




Komplo Teorileri

    İddia 1 -  CIA Sabotajı:


cia-chernobyl

 Bu iddiaya göre reaktörde meydana gelen patlama bir kaza değil, CIA'in düzenlediği bir sabotajdı. Çünkü o dönemde Ukrayna Sovyletler Birliği'ne ait bir bölgeydi ve Sovyetler Birliği Çernobil'e yakın bir noktada bir HAARP Silahı inşa ediyordu ve CIA 'de buna engel olabilmek için patlamaya neden oldu.







  İddia 2 – KGB (Rus Gizli Servisi) Sabotajı:





KGB, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü daha kontrollü bir hale getirebilmek için ülke içerisinde kontrollü ve küçük felaketler yaratmaya karar vermişti. Çernobil'de bu felaketlerden bir tanesiydi.






  İddia 3 -  Uzaylı Teknolojisi:


İddiaya göre Sovyetler Birliği birş ekilde ele geçirdiği bir uzaylı teknolojisini test etmek için kendi başkenti Moskova'dan uzakta Kiev'de bu teknolojiyi incelemek amacıyla  bir reaktör kurdu ve bu reaktörde  bir patlama gerçekleşti.



Kaynaklar:

Ayhan Tarakçı - Youtube 
Wiki - Vikipedi
World Nuclear - Chernobyl Accident 



author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya