İrade Nasıl Güçlendirilir? | İrade Nasıl Güçlendirilir Sorusuna Psikoloji ve Dini Açıdan Bakış

 İrade dediğimiz şey nedir? nasıl güçlendirilir? İrade nasıl güçlenir dini ve psikoloji açısından bakış... Yazımda bu başlıkları ele alıyor olacağım. Eğer sen de iradeni güçlendirmek adına çalışmalar yapmak istiyorsan, okumaya devam etmeni tavsiye ederim.

İrade Nasıl Güçlendirilir?

İrade, bir işi yaptığımızda alacağımız hazzı bilmemize rağmen onu erteleyebilme becerisine sahip olmak olarak açıklanabilir. İrademizi etkileyen birçok dış etken olsa da kendi deneyimlerimizle bizzat biz oluştururuz. Kimi zaman ''Benim iradem çok zayıf, hiçbir şeyi zamanında yapamıyorum.'' gibi sözleri sarfediyoruz veya yakınlarımızdan duyuyoruz. İşte bu cümleleri azaltmak için yapabileceğimiz şeyler var. Peki bu irade nasıl güçlenir?


irade nasıl güçlenir


Gününü, haftanı, ayını planla.

Yapacağın işler dağ gibi olmuş ve senin moralini bozuyorsa artık üzülmeyi bırak, bunun çaresine bakmaya başla. 

İşlerini parçala. Günlere haftalara aylara yerleştir. Kendine bunların hepsini beraber görebileceğin bir tablo yaparsan daha iyi olacaktır. Böylece iradeni güçlendirmenin ilk adımını atmış oluyorsun.


Potansiyelini bil.

Tabii ki, işlerini tablo yapıp paylaştırmayı herkes bilir. Peki sen kendine dürüst olabiliyor musun? Daha önce kendine uygun olmayan planlar yapıp, niye yapamadım diye kendini parçaladığını biliyorum. O halde artık bu hatadan da vazgeçmemiz gerekli. Yeni bir plan, yeni bir düzen demektir. Yeni bir düzen, yeni bir alışkanlık edinmeye başlamak demektir ve her yeni alışkanlığa başlamak olduça zordur. Bu yüzden de ilk günlerinde ağır işler yüklemenin alemi yok! Kendine dürüst davranıp, gerçekten bunu yapabilir miyim diye sorgula ve planını ona göre yap!


Güne, sana en zor gelecek işle başla.

Artık planını yaptın. Bunu uygulama zamanın da geldi. Sabah kalktın. İlk işin, sakin kafayla en zorlanacağın işi yapmaya başlamak olsun. Bunu yaptığında günün daha keyifli ve daha rahat geçecek inan bana...


Hayır diyebilmeyi öğren!

Yeni bir düzene başladın. Elbette arada pürüzler, bunları yapmana engel olacak şeyler çıkacaktır. Sen yeter ki hayır diyebilmeyi öğren. En basitinden bir arkadaşın dışarı çıkıp seninle vakit geçirmek istediğini söyledi. Arkadaşını çok seviyor olabilirsin ama bu bütün yapılacak işlerini, sorumuluklarını bırakıp onunla buluşmanı sağlamamalı. Arkadaşına önemli işlerinin olduğunu ve işlerini bitirince çıkabileceğini söylemeye çekinmemelisin.


Biraz dinlenmek senin de hakkın...

Haftada bir gün belirle. O gün, senin dinlenme günün olsun. Dilediğin şeyi yap! Dinlenmen, senin diğer günlerde motive olmanı sağlayacaktır.


Ödüller teşvik edicidir.

Gününü eksiksiz olarak tamamladığında kendine küçük ödüller verebilirsin. Örneğin; bugün her zaman olduğundan daha çok çalıştın ve planını tamamladın, akşam kendini film izlemekle ödüllendirebilirsin. Küçük olsa da seni mutlu edecek ve sonraki günler için teşvik edici olacaktır.


İrade Nasıl Güçlendirilir? (Psikolojik Bakış Açısı)

İradenin psikolojik tanımı; kişinin kendi ile ilgili her alanda, davranışlarını ve düşüncelerini ayarlayabilmesidir. İradeyi araştırmacılar bir kasa benzetir. Kaslar, anlık yapılan işlerden sonra çabuk yorulur fakat düzenli ve sıkı bir egzersizle gelişir, güçlenir. İrade de böyledir. Bir anda alınan devamı gelmeyecek olan kararlar, iradeyi yorar aksine planlı ve düzenli yapılan her iş iradeyi güçlendirir.


İrade Nasıl Güçlendirilir? (Dini Bakış Açısı)

İrade nasıl güçlendirilir sorusu dini açıdan ele alınacak olunursa öncelikle iradenin İslam dinindeki karşılığını vermek gerekir. İrade, nefsin bir işi yapmayı arzulaması sonucunda işin yapılması veya yapılmamasına hükmetmesidir. İslam'da irade ikiye ayrılır: külli irade, cüzi irade.

Külli irade, Allah'ın sonsuz olan iradesidir, cüzi irade ise insana verilen iradedir.İradeyi dini anlamda güçlendirmek nefsi terbiye etmekten geçiyor diyebiliriz.Nefsi terbiye etmek ise bir insanın ibadetlerine, dinine olan bağlılığına ve Allaha'a olan sevgisinin fazlalığına göre mümkün olur. Kısaca bir insan dininin gereklerini yerine gönülden getirdiğinde dini iradesi de güçlenmiş olur.

 



Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Dila Hanım merhaba, çok doğru tespitlerde bulunmuşsunuz. Keşke dedim birçok yerde.... Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Çalışmalarınızın devamını dilerim..

    YanıtlaSil
  3. Tespitleriniz mantıklı ve doğru Uygulamaya çalışacağım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya