Neden Rüya Görmüyorum? - Hiç Rüya Görmemek | Sinirbilim

Asında rüya görmemek diye bir şey yoktur, neden rüya görmüyorum diye soranlar rüyalarını unutmaktadır. Bilim insanlarına göre herkes rüya görür fakat kimileri gördükleri rüyaları hatırlamaz. Rüyalar ortalama 3-4 saniye uzunluğunda olup, 10 dakika gibi süreler boyunca da görülebilmektedir. 

neden hiç rüya görmüyorum


Görülen Rüyaları Hatırlamamak

Bilimsel olarak geceleri herkesin rüya gördüğü kabul gören bir gerçektir. Rüya görmemek ifadesinden kasıt kişilerim gördükleri rüyaları hatırlamamasıdır. Görülen rüyanın hatırlanmamasının, unutulmasının temel nedeni uykudan uyanılan zaman aralığıdır. Eğer kişi uykunun evrelerinden olan 2 saatlik derin uyku döneminde uyanırsa gördüğü rüyayı hatırlamaz. Fakat kişi 40 dakikalık REM uykusu döneminde uyanırsa gördüğü rüyayı hatırlayacaktır.

Eğer siz de "Neden rüya görmüyorum?" diye soruyorsanız; muhtemelen uykunuzdan derin uyku döneminde uyanıyorsunuzdur. 


Rüya Görmemek İyi Bir Şey midir?

Hiç rüya görmemekdaha doğrusu görülen rüyayı hatırlamamak araştırmacılara göre düzenli ve sağlıklı bir uyku aldığınıza işarettir. Rüyasını hatırlamayan kişi gece sağlıklı bir uyku çekmiş ve ihtiyacı olan verimli uykuyu almıştır şeklinde yorumlar yapılmaktadır.
Rüya görmek ise uykunun kalitesiz ve verimsiz geçtiğine işarettir. 


Neden Hiç Rüya Görmüyorum?

Bunun temel nedeni görülen rüyaların unutulmasıdır. Neden rüya görmüyorum diye soranlarla birlikte kimi insanlarda çok rüya görmekten şikayetçi olup neden çok rüya görüyorum şeklinde sorular sormaktadır. Çok rüya görmenin ana sebeplerinden birisi REM uykusu döneminde uyanmaktır. 
Öte yandan alınan neden rüya görmüyorum sorusunun tam zıttı şeklinde neden çok rüya görüyorum diye araştıran insanlar, aldıkları çeşitli ilaçlardan etkilenmektedirler; özellikle antidepresanlar çok fazla rüya görmenize ve verimsiz bir uykuya neden olabilmektedir.



author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

9 Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Çok başarılı bir yazı olmuş hocam

    YanıtlaSil
  3. Ben hiç ruya görmedim ama dediklerine göre herkez görürmüş ruya

    YanıtlaSil
  4. 6 yıl önce beyin ameliyatı oldum artık hiç rüya gördüğümü hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bende beyin ameliyatı geçirdim iki sene önce ondan sonra hiç rüya gördüğümü hatırlamıyorum görmedim hatta

    YanıtlaSil
  7. Rüya unutmuyorum o zaman herkes unutursa farkına varır herkes ne unutursa 1 dakika sonra aklına gelir sakın güvenmeyin güvenirseniz eminim pişman olursunuz.

    YanıtlaSil

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya