2. El Fotoğraf Makinesi Alırken Bunlara Dikkat Edin !

  Merhabalar, siz de benim gibi fotoğrafçılığa mı merak saldınız? Hobi olarak fotoğraf mı çekmek istiyorsunuz? Yada profesyonel mi olacaksınız?

fotograf


 Bu merakınız bir anlık heves olabilir. Nasıl bir makine almanız gerektiği, nereden almanız gerektiği ve ne kadar almanız gerektiği gibi birkaç karışık durum var. Eğer bu bir heves ise ufak bir heves için bir makineyi binlerce liranızı harcamak saçma olacaktır. Bunun için siz de benim gibi 2. el  fotoğraf makinesi almayı düşünebilirsiniz. Bu yüzden  2. el fotoğraf makinesi alacaklara tavsiyelerimi inceleyebilirsiniz.

 Makinenize Karar Verin



fotografcilik


 İlk başta 2. el bir fotoğraf makinesi almak size karmaşık gelebilir. Hele bir de benim gibi ilk defa alacaksanız vay halinize... Öncelikle eğer yeniyseniz bu makineyi  ne amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Bunun için size bir kaynak önereceğim:

  Hakkı Ceylan'ın Websitesi

 Yukarıdaki linke tıklayarak Hakkı Ceylan'ın her kategoriden insanın alacağı makine için verdiği tavsiye yazısını okuyabilirsiniz. Ben fotoğraf makinesi almadan önce bu yazıyı okumuştum ve bana çok fazla yararı oldu.


 Shutter Sayısı



  Fotoğraf makinelerinde her çektiğiniz fotoğraf için deklanşöre basarsınız ve perde kapanır. Her makinenin bir perde ömrü vardır ama makineniz bu sayıya gelince illa ki kullanılamayacak hale gelecek diye birşey yok. Yani mesela perde ömrü 50.000 olan bir makineyle 150.000 fotoğraf çekme ihtimaliniz var, burada biraz şans faktörü devreye giriyor. 



    Ama siz yine de bir makine alırken perde sayısı yani shutter sayısının düşük olduğundan emin olun. Eğer makinenin shutter sayısı 10.000 altındaysa içiniz rahat olabilir. Bu sayı her model için farklılık gösterebilir fakat bir genelleme yapılacaksa benim şahsim fikrim 10.000 shutter altı makine az kullanılmıştır. 


 Ölü Piksel

 Makinenin kullanımını bağlı olarak makinede ölü pikseller meydana gelmiş olabilir. 2. el fotoğraf makinesi alırken dikkat edilecekler arasında ölü piksel en başta yer alan unsurlardan bir tanesi. Ölü piksel, çektiğiniz fotoğraflarda görülen beyaz noktalardır.En çok video için kullanılan makinelerde görülür. Video için kullanılan Siyah bir alanın fotoğrafını çekim iyice sağı solu yakınlaştırarak ölü piksel kontrolü yapabilirsiniz. Hatta çektiğiniz fotoğrafı bilgisayarınızda incelemeniz sizin daha yararınıza olacaktır. Çok dikkat çekmeyen fotoğraflar için çok kafaya takmanıza gerek yok, o kadar olacak.


Sensör Kontrolü

Bir fotoğraf makinesi almadan önce kesinlikle sensörünü de kontrol etmelisiniz. Eğer sensörde bir leke, çizik varsa o makineyi almayın. Ama toz varsa onu bahane edip daha ucuzdan alabilirsiniz, çünkü tozları temizlemek mümkün. 


sensor


 Fotoğraf makinesinin sensör temizliğinin kontrolü nasıl yapılır?

 Öncelikle beyaz bir alanın fotoğrafını çekin. Daha sonra çektiğiniz bu fotoğrafı yakınlaştırarak sağını solunu inceleyin. Zaten eğer sensörde bir toz, leke yada çizik varsa burada göreceksiniz. Birkaç tane çekip daha detaylı inceleme yapabilirsiniz.


Tuşların Kontrolü

  2. el bir fotoğraf makinesi alırken makinenin tuşlarını da kesinlikle kontrol etmelisiniz. ISO tuşunu, mod kadranını vs, bütün tuşları kontrol edin. Lensi çıkarıp takın. Kısacası basabildiğiniz her tuşu inceleyin.


tuslar



 Batarya

makine-bataryasi

 Fotoğraf makinenizin bataryası da çok önemli. Bataryanın orijinal olduğundan emin olmalısınız. Bataryayı çıkarıp inceleyin.


author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. meğer ne kadar bilmediğim şey varmış.teşekkürler SOSYOTECH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Artık SosyoTech değil, "acabaaa" olarak devam edeceğiz.

      Sil

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya