8 Adımda Shopify ile E-Ticaret ve Dropshipping Rehberi


   Merhabalar daha önce dropshipping’ten bahsetmiştik. Bu yazımda sizlere 8 adımda e-ticaret sitesi kurmayı anlatacağım. Bu yazıyı yabancı bir kaynaktan çevirdim. Orijinal kaynağa aşağıdan ulaşabilirsiniz…

Rehberimiz 4 bölümden oluşuyor:
1                •   Hazırlık ÇalışmasıElektronik mağazanızı açmadan önce yapmanız gerekenler
             •  İskelet (Çerçeve) Aşaması -  Bu aşamada size online mağazanız için seçmeniz gereken tema hakkında yardımcı olacağım.
             •  Yapım Aşaması – Bu aşamada websitemizi kuruyor ve özelleştiriyor olacağız
             •  Ödeme Sistemini Belirleme – Bu adımda ise nasıl ödeme alacağınızı, hangi altyapıyı nasıl kullanacağımızı inceleyeceğiz…






shopify



Daha da irdeleyecek olursak, bu e ticaret rehberi şunları içeriyor:

 • Sitemizi oluşturmak için kullandığımız e ticaret aracı
 • Geri ödeme ve iade
 • Fiyatlandırmadaki efsaneler ve gerçek bir e ticaret sitesinde olması gereken fiyatlar
 • Daha fazla müşteriye ulaşmak için anasayfanız nasıl olmalı
 • SSL sertifikasının ne olduğu ve nasıl alınacağı
 • Kârlı bir e-ticaret sitesi nasıl oluşturulur.

 Bütün adımları bir günde bitirmek zorunda değilsiniz, önce taslak çıkarır ve planınızı yapıp yavaş yavaş adımları yerine getirebilirsiniz.


 Hazırlık Çalışması – Online Mağazanızı Açmadan Önce



 Çalışmaya başlamadan önce not düşelim, bu yazıdan sıfırdan bir e-ticaret sitesini nasıl oluşturmanız gerektiğini anlatıyoruz.İlk olarak hangi e-ticaret yazılımını kullanacağınızı belirlemelisiniz.
Bu yazıda bizler e-ticaret yazılımı olarak Shopify’ı kullanacağız. Bu aşamayı atlamamalısınız. Eğer atlarsanız, başarısız olabilirsiniz.



Adım 1 – Alan Adı Belirleyin


  İşe girmeden önce bir marka adına ve domaine ihtiyacımız var. Domaininizi alabileceğiniz birsürü kaynak var. Fakat biz domaini Shopify üzerinden alacağız, ama yine de önceden siz alan adınızı belirleyebilrsiniz. Bunun için GoDaddy veya NameCheap’ı kullanabilrsiniz. 

domain
Namecheap

   Bu adımda sadece domainimizi belirliyoruz, satın almıyoruz. Çünkü domainimizi satın almak için Shopify’ı kullanacağız.



Adım 2 – Shopify Ücretsiz Deneme’yi Başlatın


   Neden Shopify ? şeklinde düşünüyor olabilirsiniz. Shopify, çünkü açık ara öne çıkıyor. Eskiden bir e-ticaret sitesi açmak gerçekten zordu ama Shopify oyunu değiştirdi. Shopify’ın kullanımı gerçekten çok kolay. Ne zaman bir e-ticaret sitesi açacak olsam direkt Shopify’ı kullanırım.

Shopify’ı seçmemizdeki bir diğer neden ise bizlere 14 gün ücretsiz kullanım hakkı tanıması ve bu süre zarfı içersinde herhangi bir kredi kartı bilgisi talep etmemesi.

Şimdi Shopify’a gidip bir üyelik oluşturarak başlayalım.


Start free trial seçeneği ile başlayabiliriz.

ecommerce




  Daha sonra email, şifre ve mağaza ismini girdikten sonra 14 günlük ücretsiz mağazamızı oluşturabiliriz.  Tabi mağazayı oluşturmadan önce bizden birtakım adres bilgileri girmemizi isteyecek. (Adresinizi Türkçe olarak yazabilirsiniz.) Bizden istediği bilgileri verdikten sonra ilerleyebiliriz.


Şimdi Shopify mağazamızı açtık, Shopify bize ücretsiz bir mağaza (sirket.myshopify.com) domaini verdi. Eğer siz daha profesyonel olması açısından kendi domaininizi eklemek isterseniz Search kısmına Domain yazıp alttaki seçenekten domain alabilirsiniz.


shopify-ile-domain-almak



domain




   “Buy new domain” seçeneğinden domaininizi alabilirsiniz. Yada size ait olan bir domaini bağlamak isterseniz “Connect Domain” seçeneğini kullanabilirsiniz.

 Var olan domaininizi nasıl bağlayacağınızı buradan öğrenebilirsiniz. 

Bu işlem biraz zaman alabilir. Domaini bağlayabilmek için bu adımları yerine getirip birkaç saat beklemeniz gerebilir.






 

 İskelet (Çerçeve) Aşaması

Adım 3 – Temanızı Seçin

 Temanız online mağazanızın nasıl gözüktüğünü belirler ve müşterilerin bilinçaltını etkiler. Eğer güzel bir tema belirlerseniz sitenizden alışveriş yapan bir müşteri tekrar gelmek isteyecektir.


Shopify’da tema almanın 3 yolu vardır:

 Ücretsiz Shopify Teması: Shopify kullanıcılar için birçok ücretsiz tema sunuyor. Bunlardan birisi hoşuna gittiyse arasından seçim yapabilirsiniz.

 Ücretli Shopify Teması: Ücretsiz temaların yanında Shopify’da ücretli temalar da mevcut.

 Özel Shopify Teması: Evet, kendi temanızı sıfırdan yapmak mümkün

  Benim önerim, standart Shopify temalarından birisini kullanmanızdır. Sonuçta yeni bir işe atılıyorsunuz denemelik girin. İşin ucunda başarısız olmakta var. Bu linke tıklayarak popüler temalar arasından seçim yapabilirsiniz.


themes



  Temanızı seçtikten sonra “Start with this theme” seçeneği ile ilerleyelim


shopify-tema


  Bu seçeneğe tıkladıktan sonra bizden oturum açmamızı isteyecek. Belirledeiğimiz mağaza adımız ile oturum açıp devam edelim ve daha sonra “Add Theme” seçeneği ile seçtiğimiz temayı mağazamıza ekleyelim.
Ekledikten sonra bizi aşağıdaki gibi bir sayfaya atacak. Burada temamızın eklendiğinin onayını görebiliriz.



dropshipping-on-shopify




Yapım Aşaması 

Adım 4 - Ürün Sayfası Oluşturun

  Bu adım bizim en çok zaman harcayacağımız adım. Ürün sayfası birçok müşteri için en önemli olan alan. Görsellik, kategorizasyon ve fiyatlandırma bir müşteriyi sitenizde tutmak için çok önemli.

 Ürünlerimizi Nasıl Ekleriz?

Ürünlerinizi ürün sayfasına eklemek için sol menüyü kullanabilrsiniz. Ürünler menüde “Products” sekmesi altında yer almaktadır ve “Add product” diyerek yeni ürünler ekleyebilir gerekli isimlendirme,stok, açıklama, fotoğraf vb. işlemleri buradan yapabilirsiniz.


shopify-ürün-ekleme




shopify-product



  Doğru Ürün Adını Nasıl Belirleriz?

 Satacağınız ürün neyse onun adını verebilirsiniz, yada daha farklı dikkat çekici isimler kullanarak müşterilerin aklında yer de edinmeyi deneyebilirsiniz. Bu isim çok sıradan yada çok abartılı olmasın.


 Ürün Açıklamasını Nasıl Yazarız?

  Satmak istediğiniz ürünler hakkında bir açıklama yazmanız gerekir Bu açıklama kopyala-yapıştır olmamalıdır. 1-2 paragraf uzunluğunda kısa ve öz olup tam olarak ürününüzü anlatmalıdır.



 Adım 5 – Şirket Sayfanızı Oluşturun

  Ürün sayfası ve ürünlerimizi hallettik, sırada şirket sayfası var. 



Birkaç Popüler Ürünle Birlikte Basit Bir Ana Sayfa Oluşturun

  Bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazlarından bir tanesi de web sitenizin ana sayfasında yer alan ürünlerdir. Bu ürünler sizin kıymetlinizdir. Buraya en popüler ürünleri koymalısınız.

  Ana Sayfanızda çok fazla ürün yer almasın, 1-2 tane büyük fotoğraf ile en popüler ürününüz yukarıda ve diğer popüler ürünlerinizden 3-5 taneside alt tarafta yer alsın. Her 3 yada 6 ayda bir ürünlerinizin popüleritesini kontrol edip bu sayfayı güncelleyin.


Güzel Bir “Hakkımızda” Sayfası Oluşturun

 Birçok müşteri sizin kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı merak eder. Bu yüzden bu sayfayı kullanır. Onlara güzel bir karşılama hazırlamalısınız.

Bu sayfaya eklemek isteyeceğiniz bazı öneriler:
 -        Prensipleriniz
 -        Ürünlerinizin kalitesi
 -        Ekibiniz, yada siz 

Hakkımızda sayfasını olabildiğince sade ve anlaşılır bir şekilde yazın ve kendinizi iyi tanıtın.


Bir İletişim Sayfası Oluşturun

  Bu sayfa güzel ve sade olmalı. Telefon numaranız, emailiniz, adresiniz bu sayfada yer almalı.
Bir gmail, Hotmail kullanmak yerine domain adresinizi içeren özel bir mail adresi kullanırsanız müşterilerin hafızasında yer edinebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse sosyostore@gmail.com mu yoksa iletisim@sosyostore.com mu daha güzel gözüküyor? Siz karar verin...




Ödeme Sistemini Belirleyin 

   Ürün satmak ve ödeme olmak, zaten amacımız buydu. Sitenizde ne kadar zaman geçirdiğiniz önemli değil. Önemli olan ödeme alabilmek ve ödeme alabilmek için websitenizi bir ödeme sistemi ile bağlamanız gerekmekte.



Adım 6 - Ödemelerinizi Ayarlayın

  Mağazamızı Shopify ile oluşturmamızın en iyi yanlarından bir tanesi, ödeme sistemi. Birçok ödeme sistemi sunuyor ve Türkiye içinde birçok sistem var. Garanti Sanal Pos ve PayU sadece bunlardan bazıları. Sanal Pos ve PayU’ya başvurmak için websitelerini ziyaret edebilirsiniz.
Sol altta bulunan “Settings”e tıkladıktan sonra Payment Providers sekmesi altında birçok ödeme yöntemi bulunmaktadır. 


shopify-payment





 Adım 7 – SSL Sertifikası Alın

 Bir e-ticaret sitesinin olmazssa olmazlarından bir diğeride SSL sertifikasıdır. Bu sertifika insanlara güven verir.

SSL sertifikası yokken:

not-ssl


SSL sertifikası varken:

ssl-is-okey

  Yine Shopify’ın başka bir güzel tarafı SSL sertifikası, Shopify bu sertifikayı bizim için zaten ücretsiz olarak sağlıyor. Yani hiçbirşey yapmanıza gerek yok!




Adım 8 – Sitenizi Kullanın!

 Veee sonunda siteniz kullanıma hazır.

 Artık isterseniz kendi mağazanızda satış yapabilir, isterseniz dropshipping için e-ticaret sitenizi kullanabilirsiniz. Eğer Türkiye’de satış yapmak için kullanacaksanız şirket kaydı oluşturmalı ve vergi mükellefi olmalısınız. O konu hakkında henüz bir yazı yayınlamadım, bu yüzden Google sizin yardımınıza yetişecektir…


Kaynak:eCommerce






author

Resul BOZBURUN

2017 yılından beri farklı isimlerle blogger camiasında yer alıyorum. 2020 yılında Acabaa.com'u kurdum. Şu aralar sibersaldirilar.com 'da Siber Güvenlik üzerine çalışıyorum. Dilerseniz bana buradaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

Sosyal içerik ve Teknoloji

Dijital dünya